Doi ani de la câștigarea celui de-al 2-lea titlu național din istoria CSM Oradea la baschet masculin

În urmă cu exact doi ani, pe data de 12 iunie 2018, CSM Oradea a obținut titlul de campioană națională a României. Avea să fie cel de-al 2-lea trofeu din istoria clubului roș-albastru.

Echipa bihoreană a învins CSM Steaua EximBank București, scor 92-89, în Meciul 4 al finalei Ligii Naționale de baschet masculin – ediția 2017/18. În urma acestui rezultat, seria s-a terminat cu scorul general de 3-1, roș-albaștrii cucerind al 2-lea titlu național din istorie.

A fost un meci cu șase schimbări la conducere și cinci situații de egalitate. Orădenii au preluat inițiativa în sfertul al 2-lea, după o perioadă dificilă pe faza ofensivă. Atacul CSM-ului a funcționat impresionant pe parcursul sfertului 4, pentru ca în repriza secundă elevii lui Cristian Achim să mențină un nivel foarte bun, reușind să înscris peste 50 puncte în ultimele 20 minute de joc.

Cei care au urmărit partida își amintesc faptul că pe parcursul sfertului decisiv, după ce Oradea s-a desprins pe tabela de marcaj, militarii au apelat la faulturi pentru a opri timpul de joc și au încercat să pună sub presiune jucătorii CSM-ului, trimițându-i la linia de pedeapsă.

Kris Richard și Martin Zeno au fost cei care au cerut și primit mingea, ei fiind astfel trimiți la linia de pedeapsă. Cei doi jucători au adus 24 puncte din totalul de 29 aruncări libere executat, majoritatea dintre acestea în secvența decisivă.

Richard a totalizat 26 puncte, iar Zeno a terminat cu 18 puncte, 5 pase decisive și 4 recuperări. Sean Denison a contabilizat 16 puncte, 12 recuperări (6 ofensive), iar Bobe Nicolescu a contribuit cu 10 puncte.

Finala LNBM 2018 demarase la Oradea, pe 4 iunie 2019. CSM-ul a învins cu scorul de 86-73. Două zile mai târziu, CSM Steaua EximBank a învins la Arena Antonio Alexe, scor 75-70, egalând situația la general și a dobândit avantajul terenului propriu.

Seria s-a mutat în capitală, acolo unde în Sala Regimentului de Gardă Mihai Viteazu, într-o căldură infernală și fără ventilație, s-au consemnat numeroase căzături și alunecări pe suprafața udă. Aceasta a condus la accidentarea gravă a lui Bogdan Țîbîrnă în Meciul 3. CSM-ul a jucat impecabil în acea confruntare, impunându-se cu scorul de 94-70.

În cele două partide disputate la București, CSM CSU Oradea a fost susținută de un grup de peste 50 suporteri.

De notat că în Meciul 4 al finalei s-a consemnat o altă accidentare în tabăra orădeană. Este vorba despre Andrei Mandache.

Sezonul 2017/18 a demarat extrem de dificil pentru orădeni. Cu jucători de abia veniți de la EuroBasket 2017, respectiv cu Martin Zeno grav accidentat, dar și cu o prestație mult sub așteptări în partida de deschidere a stagiunii, susținută la Botevgrad, în Bulgaria, CSM-ul a dat de greu însă de la început. Continuarea nu a fost deloc strălucită, roș-albaștrii având un bilanț general de 4-4 în Liga Națională, respectiv 5-5 în toate competițiile după primele zece jocuri oficiale.

Continuarea a fost mai bună din perspectiva rezultatelor. CSM CSU Oradea a câștigat nouă din următoarele zece partide în Liga Națională, rezultate intercalate de participarea la turneul de Cupa României, acolo unde echipa s-a calificat în finală și a avut șansa câștigării trofeului, însă aruncarea de trei puncte, complet deschisă a lui Muhamed Pasalic, nu a intrat.

Pe de altă parte, lunile ianuarie și februarie 2018 au consemnat multiple schimbări în lotul de jucători. Au plecat Sergiu Pop, Pedja Stamenkovic, Obie Trotter, Nemanja Milosevic și Basti Ionescu. În schimb au venit Kris Richard, Vaidas Kariniauskas, Tudor Fometescu, Sean Denison, Laci Lazar și Stefan Nikolic. În plus, echipa a fost afectată de legislație, antrenorul asistent Milan Mitrovic petrecând două luni departe de echipă din cauza problemelor cu viza de ședere pe teritoriul României. Totodată, accidentarea lui Martin Zeno a recidivat, fiind necesară o intervenție chirurgicală.

Prima fază a sezonului regulat s-a încheiat cu două victorii și tot atâtea înfrângeri, echipa ajungând la un bilanț general de 15-7, cu care s-a clasat pe locul al 4-lea.

Jocul echipei s-a îmbunătățit, iar rezultatele au fost pe măsură în TOP 6. Oradea a câștigat primele trei partide din această fază a campionatului, însă l-a pierdut definitiv pentru sezonul 2017/18 pe Muhamed Pasalic, diagnosticat cu fractură a osului scafoid la mâna de aruncare. Întreaga strategie de natură tactică a echipei s-a modificat, însă jucătorii s-au adaptat rapid, asumându-și fiecare din sarcinile bosniacului care a fost extrem de important pentru echipă în ambele faze ale jocului. Acest lucru a fost dublat de revenirea lui Martin Zeno, jucătorul american având un impact uriaș în jocul și rezultatele Leilor Roșii până la finalul stagiunii.

CSM CSU Oradea a câștigat TOP 6 cu un bilanț de 7-3, suficient pentru a propulsa echipa pe locul 3 la încheierea sezonului regulat, cu un bilanț general de 22-10, la o singură victorie de ocupantele primelor două locuri.

Playoff-ul a demarat cu o problemă de sănătate pentru Vaidas Kariniauskas, respectiv cu cea mai modestă prestație stagională din punct de vedere ofensivă. Oradea a cedat în Meciul 1 al seriei cu BCM U FC Argeș Pitești în condițiile în care a marcat doar 62 puncte. Continuarea a fost de altă natură, rezultând în trei victorii consecutive, la diferență cumulată de 50 puncte. Astfel, bihorenii au pătruns în semifinalele Ligii Naționale, după 3-1 la general.

În penultimul act, orădenilor în cale le-a stat BC CSU Sibiu, formația care a staționat cel mai mult pe primul loc de-a lungul sezonului 2017/18. CSM CSU Oradea a reușit break-ul și a dus seria la Arena Antonio Alexe cu scorul general de 1-1. Defensiva etalată în Meciurile 3 și 4 – cu aportul consistent al publicului de la Arena Antonio Alexe – în cadrul cărora a încasat 64, respectiv 61 puncte, au trimis CSM-ul în finala campionatului pentru a 3-a oară în istorie.

În total, CSM CSU Oradea a disputat 49 meciuri oficiale, câștigând 34 dintre ele. Toate rezultatele consemnate în sezonul 2017/18 pot fi consultate AICI.

Lotul CSM CSU Oradea în sezonul competițional 2017/18:

Fundași – Vaidas Kariniauskas, Kris Richard, Muhamed Pasalic, Andrei Mandache, Tudor Fometescu, Darius Meluț, Stefan Nikolic
Extreme – Martin Zeno, Goran Gajovic, Bobe Nicolescu
Pivoți – Arturas Valeika, Sean Denison, Bogdan Țîbîrnă, Laci Lazar, Mihai Gavrilă

De-a lungul sezonului pentru Oradea au mai jucat: Obie Trotter, Pedja Stamenkovic, Nemanja Milosevic, Basti Ionescu și Sergiu Pop. A făcut parte din lot pentru o scurtă perioadă, dar nu a jucat niciun meci oficial: Lucian Țîbîrnă.

Staff-ul tehnic a fost alcătuit din Cristian Achim – antrenor principal, Milan Mitrovic – antrenor asistent, Marius Marinău – antrenor de pregătire fizică, Cristian Dan – fizioterapeut, Alin Iova – medic. Managementul a fost asigurat de Șerban Sere.