Donatas Tarolis continuă alături de CSM CSU Oradea

Donatas Tarolis a semnat un nou angajament cu CSM CSU Oradea. Baschetbalistul originar din Lituania, în vârstă de 29 ani, înalt de 2.04 metri, evoluează la poziția 4 și s-a alăturat roș-albaștrilor în urmă cu un an. Noul acord semnat între părți are valabilitate pentru următoarele două sezoane.

În sezonul competițional 2022/23, Doni a fost liderul lui CSM CSU Oradea la eficiență pe meci, puncte pe meci și recuperări ofensive pe meci la nivelul Ligii Naționale a României. În 34 partide disputate, Tarolis a avut medii statistice de 13.5 puncte, 4.9 recuperări, 1.6 pase decisive, 0.7 intercepții și 0.4 capace în 24 minute pe partidă pentru 16.7 la eficiență. De notat că Donatas a avut procentaje de 68% la aruncările de două puncte, 46% la trei puncte, respectiv 80% la linia de pedeapsă.

Alături de CSM CSU Oradea, Donatas Tarolis a jucat și în Cupa României, respectiv în FIBA Europe Cup. El a ajutat formația de pe Crișul Repede să se califice în finala Cupei României și a Ligii Naționale, iar în drum spre aceste rezultate a contribuit la cea mai mare rată de succes (procentaj de victorii) din istoria echipei de baschet masculin de la CSM Oradea.

Tarolis are 11 sezoane la nivel de seniori. El a debutat în liga a 2-a din țara sa natală, alături de Gargzdai Bremena, după care a trecut în primul eșalon, debutând alături de Zalgiris Kaunas. A petrecut un an în Austria, cu Arkadia Traiskirchen, iar în 2016 a semnat cu Lietkabelis, formație la care a petrecut trei sezoane.

În vara anului 2019 a semnat cu U-BT Cluj-Napoca, bifând 49 apariții în Liga Națională și 9 în Cupa României. Tarolis a avut medii statistice de 14.1 puncte, 4.9 recupeerări, 2.0 pase decisive, 1.0 intercepții și 0.8 capace în peste 24 minute pe partidă pentru 17.4 la eficiență. El a ajutat formația de pe Someș să câștige un titlu de campioană și o cupă națională a României, ambele după finale jucate în compania lui CSM CSU Oradea.

După ce a devenit campion al României în 2021, fiind desemnat MVP al finalei LNBM, Donatas a semnat în Turcia, cu Afyon Beledyie. El a înregistrat zece apariții în Basketbol Superligi și a contribuit cu 10.4 puncte, 5.0 recuperări, 1.5 pase decisive și 0.7 capace în aproape 24 minute pe meci pentru 12.7 la eficiență.

S-a transferat în cursul sezonului 2021/22 la Buducnost Podgorica. Alături de gruparea muntenegreană a jucat în EuroCup, unde a bifat opt apariții și a avut medii de 2.4 puncte, 4.0 recuperări și 0.5 pase decisive în aproximativ 13.5 minute pe meci. De asemenea, a jucat 12 meciuri în Liga Adriatică, cu 6.2 puncte, 2.6 recuperări și 0.6 pase decisive în 12.6 minute pe partidă pentru 7.3 la eficiență. În fine, a câștigat campionatul din Muntenegru, unde a jucat 7 meciuri cu 6.6 puncte, 2.1 recuperări, 0.6 pase decisive și 0.6 capace.

În prezent, Donatas face parte din lotul lărgit al echipei naționale a Lituaniei. Aceasta se pregătește pentru FIBA Basketball World Cup 2023, eveniment programat să demareze pe 25 August. Dacă va fi inclus în lotul de 12 al balticilor pentru Campionatul Mondial, Tarolis va face joncțiunea cu noua sa echipă de club de abia spre jumătatea lunii Septembrie.

Sezonul competițional 2023/24 va fi cel de-al 4-lea pentru Tarolis în România. El a jucat pentru U-BT Cluj-Napoca între 2019 și 2021, venind la CSM CSU Oradea în vara anului 2022.

Tarolis este un jucător polivalent. El poate fi utilizat la poziții multiple, dar se simte cel mai bine în calitate de extremă de forță. Lituanianul este un jucător de ambele faze, având impact atât în ofensivă, cât și în apărare. Doni se întoarce în România, acolo unde a demonstrat un nivel de joc foarte bun, ce l-a propulsat la un nivel ridicat, jucând un sezon în competiții foarte bine cotate în baschetul european.