Donatas Tarolis este noul jucător al echipei CSM CSU Oradea

Donatas Tarolis este noul jucător al echipei de baschet masculin CSM CSU Oradea. Jucătorul originar din Lituania sosește de la Buducnost Podgorica, formație alături de care a evoluat în Muntenegru, Liga Adriatică și EuroCup.

Înalt de 2.04 metri, în vârstă de 28 ani, jucător de poziția 4, Doni se întoarce în România după un an. El a jucat pentru U-BT Cluj-Napoca între 2019 și 2021, câștigând un titlu de campion și o cupă națională, după finale disputate în compania lui CSM Oradea.

Tarolis are deja zece sezoane la nivel de seniori. El a debutat în liga a 2-a din țara sa natală, alături de Gargzdai Bremena, după care a trecut în primul eșalon, debutând alături de Zalgiris Kaunas. A petrecut un an în Austria, cu Arkadia Traiskirchen, iar în 2016 a semnat cu Lietkabelis, formație la care a petrecut trei sezoane.

În vara anului 2019 a semnat cu U-BT Cluj-Napoca, bifând 49 apariții în Liga Națională și 9 în Cupa României. Tarolis a avut medii statistice de 14.1 puncte, 4.9 recupeerări, 2.0 pase decisive, 1.0 intercepții și 0.8 capace în peste 24 minute pe partidă pentru 17.4 la eficiență.

După ce a devenit campion al României în urmă cu un an, fiind desemnat MVP al finalei LNBM 2021, Donatas a semnat în Turcia, cu Afyon Beledyie. El a înregistrat zece apariții în Basketbol Superligi și a contribuit cu 10.4 puncte, 5.0 recuperări, 1.5 pase decisive și 0.7 capace în aproape 24 minute pe meci pentru 12.7 la eficiență.

S-a transferat în cursul sezonului 2021/22 la Buducnost Podgorica. Alături de gruparea muntenegreană a jucat în EuroCup, unde a bifat opt apariții și a avut medii de 2.4 puncte, 4.0 recuperări și 0.5 pase decisive în aproximativ 13.5 minute pe meci. De asemenea, a jucat 12 meciuri în Liga Adriatică, cu 6.2 puncte, 2.6 recuperări și 0.6 pase decisive în 12.6 minute pe partidă pentru 7.3 la eficiență. În fine, a câștigat campionatul din Muntenegru, unde a jucat 7 meciuri cu 6.6 puncte, 2.1 recuperări, 0.6 pase decisive și 0.6 capace.

În prezent, Donatas face parte din lotul lărgit al echipei naționale a Lituaniei. Aceasta se pregătește pentru fereastra a 4-a din calificările FIBA Basketball World Cup 2023, respectiv pentru FIBA EuroBasket 2022. Astfel, dacă va fi inclus în lotul de 12 al balticilor pentru Campionatul European, Tarolis va face joncțiunea cu noua sa echipă de club de abia undeva în luna Septembrie.

Tarolis este un jucător polivalent. El poate fi utilizat la poziții multiple, dar se simte cel mai bine în calitate de extremă de forță. Lituanianul este un jucător de ambele faze, având impact atât în ofensivă, cât și în apărare. Doni se întoarce în România, acolo unde a demonstrat un nivel de joc foarte bun, ce l-a propulsat la un nivel ridicat, jucând un sezon în competiții foarte bine cotate în baschetul european.