Echipa de baschet CSM CSU Oradea pare să fi renăscut în semifinalele Cupei României

CSM CSU Oradea a oferit o mostră de voință în semifinalele Cupei României la baschet masculin – ediția 2020/21. Roș-albaștrii au revenit de la minus 12 și au câștigat pe terenul deținătoarei trofeului, U-BT Cluj-Napoca, scor 89-81, pentru a pătrunde în a 4-a finală consecutivă și a 6-a din istoria clubului în această competiție.

La finalul partidei statistica a indicat câteva cifre ce confirmă nivelul de efort, combativitatea și dăruirea întregii echipe:

  • raportul aruncărilor din acțiune: 71-48
  • raportul posesiilor pierdute: 7-20
  • raportul intercepțiilor: 11-4
  • raportul recuperărilor ofensive: 14-6
  • raportul punctelor după recuperare ofensivă: 18-8

Formația din Cluj-Napoca avea niște procentaje uluitoare la jumătatea partidei, dar Oradea a continuat să joace agresiv și să se apere impresionant, atât din punct de vedere tactic, cât mai ales din cel al voinței. Corpuri trântindu-se la pământ, sărituri mai înalte decât ale adversarului, mușchi încordați la maximum și un nivel de concentrare pe care această echipă orădeană nu le-a etalat aproape deloc în sezonul 2020/21.

Contribuția lui Giordan Watson la finalizare este colosală. El a totalizat 30 puncte, cu 12/19 la aruncări, alături de 4 pase decisive și 4 intercepții. Dincolo de cifre, G a fost un lider prin dăruire și voință, prin faptul că a fost vocal și a găsit soluții de a fi nu doar productiv, ci și să fie un exemplu de urmat pentru colegii săi.

Iar cei care au răspuns prompt la apel au fost Stephen Holt și Nikola Markovic. Ambii deosebit de fizici și agresivi. În timp ce Arturas Valeika, Dragan Zekovic și Garlon Green au adus un plus în apărarea împotriva lui Andrija Stipanovic, ei remarcându-se și la recuperare ofensivă. Alături de ei au fost și Tudor Fometescu – dezinvolt și extrem de implicat în joc, respectiv Aaron Broussard, care nu a prins cea mai bună zi la finalizare, dar a fost prezent în alte aspecte ale jocului.

Vlad Marinău, Bobe Nicolescu și Edi Petrescu au beneficiat de timp limitat de joc, dar au ajutat prin efort cauza echipei. Iar banca a fost extrem de vocală și a adus energia necesară, una ce lipsește din tribune în aceste vremuri. Cătălin Baciu și Enzo Vescan, alături de staff-ul tehnic al echipei și jucătorii care prin rotație au stat pe bancă, au fost responsabili cu încurajările și atitudinea pozitivă.

A fost un meci cum Oradea a câștigat multe în trecut, dar parcă niciunul în acest sezon. Cu apărare, cu energie, cu agresivitate. Fizic și hotărât. Lucruri dublate de execuția planului de joc. Elemente ce au intimidat U-BT Cluj-Napoca, echipă ce nu pierduse deloc în actualul sezon competițional (avea 16-0 pe plan intern). Precedentul eșec al clujenilor data din luna septembrie 2020, în preliminariile Basketball Champions League.

O imagine pe care CSM CSU Oradea nu a arătat-o de mult. Și de care suporterilor împătimiți ai echipei le-a fost atât dor. Una pe care oricine susține CSM CSU Oradea își dorește să o revadă cât mai curând.

Însă prestația din semifinale poate să dea un boost de încredere pe care se părea că acest grup l-a pierdut. Începuseră să se instaleze tot felul de semne de întrebare și de gânduri nepotrivite pentru buna desfășurare a activității. Se părea că inclusiv componenții echipei ajunseseră să se întrebe dacă timpul a trecut peste cele mai bune zile ale lor pe terenul de baschet.

Lucrurile se pot schimba acum, dar este nevoie de încă o prestație de acest gen în mai puțin de 48 ore. Cu trofeul pe masă. Iar cele întâmplate până acum în sezonul 2020/21 vor alimenta iarăși gândurile tuturor: Oradea nu a putut să lege două prestații solide în acest sezon. Iar acum, după cel mai bun meci al sezonului, CSM-ului i se cere să repete acest joc pentru a ridica trofeul care îi lipsește din vitrină. Adversar este o echipă foarte periculoasă, atât ca și construcție, cât și ca abilități baschetbalistice, respectiv ca și experiență. Până la ora finalei speranțele au revenit în tabăra orădeană

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *