Erick Neal, noul fundaș al echipei de baschet CSM CSU Oradea

Erick Neal este noul jucător al echipei de baschet masculin CSM CSU Oradea. În vârstă de 27 ani, înalt de 1.78 metri, acesta evoluează la poziția 1 și se află la primul angajament în România.

Originar din Dallas, statul Texas, Neal a petrecut patru sezoane în liga universitară nord-americană (NCAA), la universitatea Texas at Arlington. A absolvit în 2018, an în care a semnat primul angajament profesionist. El a evoluat pentru Yeni Mamak, în cel de-al 2-lea eșalon al Turciei.

În vara anului 2019, Neal s-a alăturat lui Belediye Spor, tot în liga a 2-a din țara Semilunei. A obținut promovarea în vara anului 2020 și a optat să rămână la această echipă pentru o provocare în Basketbol Superligi, unul dintre cele mai puternice campionate naționale din baschet.

Erick a semnat în vara anului 2021 cu PGE Sponja Stargard, în prima ligă din Polonia. Aici a înregistrat 17 apariții și a avut medii statistice de 16.2 puncte, 7.1 pase decisive, 4.2 recuperări și 1.5 intercepții pe partidă pentru 18.1 la eficiență în peste 29 minute pe partidă. El s-a despărțit de Sponja Stargard pe 18 ianuarie anul curent.

De altfel, la începutul sezonului 2021/22, Neal a marcat coșul victoriei într-o confruntare cu Legia Varșovia.

S-a alăturat echipei Studenski Centar Derby, din localitatea muntenegreană Podgorica, în Liga Adriatică – cea mai veche ligă regională din Europa și una dintre cele mai redutabile competiții baschetbalistice de pe continent. Aici, Neal a înregistrat zece apariții și a contribuit cu 13.9 puncte, 6.8 pase decisive, 2.9 recuperări și 1.3 intercepții pe partidă pentru 16.3 la eficiență.

Neal a fost desemnat cel mai bun jucător (MVP) al etapei 21 din sezonul regulat al Ligii Adriatice, El a avut 21 puncte, 13 pase decisive și 6 recuperări pentru 37 la eficiență în partida cu FMP Meridian, încheiată cu victoria lui SC Derby, scor 85-76.

Jucător de poziția 1, Erick Neal aduce un plus de viteză, îndemânare și creativitate în jocul CSM-ului. El dispune de o aruncare redutabilă de la distanță. Totodată, fiind un jucător exploziv, interesat atât de a ataca coșul pentru finalizare, cât și pentru a-și pune în valoare colegii de echipă, staff-ul tehnic al roș-albaștrilor mizează pe capacitatea baschetbalistului american de a aduce un plus în ceea ce privește ritmul de joc al întregii echipe.