FIBA Europe Cup – Adversari: Cine este Cholet Basket?

CSM CSU Oradea este aproape de startul oficial în FIBA Europe Cup – ediția 2022/23. Formația antrenată de Cristian Achim, Radovan Markovic și Marius Marinău se află în fața celui de-al 9-lea sezon în cupele europene, toate în decursul ultimului deceniu. Va fi cea de-a 7-a prezență succesivă în această competiție, pe care CSM-ul o accesează din diferite faze, fiind la a 4-a campanie consecutivă din postură de echipă înscrisă direct în grupe. De altfel, CSM Oradea a dobândit statutul de cea mai experimentată echipă din FIBA Europe Cup!

Roș-albaștrii se deplasează în Franța, acolo unde miercuri (12.10), ora 21:00, au programat meciul cu Cholet Basket (foto 1), contând pentru prima etapă din Grupa E. Meciul va fi transmis în direct pe canalul YouTube FIBA The Basketball Channel.

Amintim că Franța este vicecampioană olimpică și europeană la baschet masculin. De asemenea, este țara europeană cu cei mai mulți jucători legitimați la ora actuală în NBA și este un furnizor important de talent pentru cluburile din Euroligă, competiție în care are angrenate două echipe.

Przentare Cholet Basket

După ce a avut un debut fast pe plan intern, reușind să se califice la turneul final al Cupei României și să câștige primul meci disputat pe teren propriu, la Oradea Arena, în Liga Națională, CSM-ul se orientează asupra aventurii internaționale. Primul oponent este ocupanta locului 8 în ediția 20221/22 a LNB Pro A, din rațiuni de marketing cunoscută drept Betclic Elite Pro A – primul eșalon al Franței.

Cholet este o comună în Vestul Franței, în departamentul Maine-et-Loire. Are o populație de aproximativ 55.000 locuitori. Împreună cu localitățile învecinate, alipite de-a lungul timpului, Comunitatea Cholet are peste 100.000 locuitori.

Clubul a luat ființă în anul 1975, la Cholet. Culorile echipei sunt roșu și alb. Evoluează în primul eșalon din Franța, fără întrerupere, din anul 1986.

Echipa își desfășoară activitatea de antrenamente și meciuri în La Meilleraie (foto 2), o sală cu capacitate de 5191 locuri. Sala a fost inaugurată în anul 1987, fiind supusă unui program de renovare în anul 2009.

Palmaresul lui Cholet cuprinde:

– 1 titlu de campioană a Franței (2010)
– 2 cupe ale Franței (1998, 1999)
– 1 cupă a ligii (2008)
– 1 supercupă (2010)
– 2 finale de campionat pierdute (1988, 2011)
– 2 finale de cupă pierdute (2005, 2008)
– 4 finale de cupa ligii pierdute (1988, 1989, 1990, 1993)
– câștigătoare a ligii a 2-a (1986)
– finalistă FIBA EuroChallenge (2009)
– a jucat în Euroligă în sezonul 2010/11

Cei mai cunscuți jucători care au evoluat pentru Cholet Basket sunt Antoine Rigaudeau, Jim Bilba și Mickaël Gelabale. Primul este inclus în FIBA Hall of Fame.

De-a lungul timpului, Cholet Basket a jucat de 23 ori în cupele europene. Acest lucru face din Cholet unul dintre cei mai experimentați oponenți pe care i-a întâlnit CSM Oradea în arena internațională. Debutul absolut s-a consemnat în sezonul 1988/89. A jucat în Cupa Campionilor, Cupa Korac, Cupa Saporta, Euroligă, Cupa ULEB/EuroCup, FIBA EuroChallenge, FIBA Europe Cup și Basketball Champions League. Ultima apariție continentală s-a consemnat în sezonul 2020/21, în BCL, unde a înregistrat două victorii și patru înfrângeri.

Actualmente antrenorul echipei este Laurent Vila (foto 3). Acesta are la dispoziție un lot de 13 jucători. Patru dintre aceștia sunt americani, iar ceilalți sunt autohtoni.

Cele mai cunoscute nume din lotul lui Cholet sunt Kim Tillie – patru sezoane în Euroligă, respectiv Boris Dallo. Dintre străini se evidențiază în mod deosebit Dominique Artis (foto 4) și TJ Campbell. Suporterii orădeni își vor aminti probabil de Perry Ellis, fost adversar al CSM-ului în FIBA Europe Cup, de pe urma dublei cu s.Oliver Wurzburg, din Germania.

Francezii utilizează cu regularitate o rotație de zece jucători. Cei enumerați deja au cele mai importante roluri și medii de minute în consecință, dar trebuie menționat că inclusiv al 10-lea jucător din rotație bifează peste 12 minute de joc pe partidă.

Cholet Basket a avansat în grupele FIBA Europe Cup – ediția 2022/23 din postură de câștigătoare a turneului preliminar pe care l-a găzduit la sfârșitul lunii Septembrie anul curent. Aici a triumfat în cadrul unui eveniment la care au participat echipe de club din Turcia, Olanda, Polonia și Suedia.

Amintita grupare a disputat cinci meciuri oficiale în sezonul 2022/23. A început spectaculos cu victorie în fața lui LDLC Asvel Villeurbane – campioana în exercițiu a Franței și participantă în Euroligă. De altfel, Asvel a eliminat pe Cholet în primul tur al playoff-ului din sezonul anterior, pe revenire după 0-1 la general. Cholet a câștigat patru din cele cinci partide jucate până la această oră, incluzând un succes în fața lui Strasbourg IG, la ultima apariție.

Așadar, CSM CSU Oradea va încerca în cursul serii de miercuri (12.10) o performanță ce nu a fost la îndemâna a două dintre cele mai importante echipe din baschetul francez la începutul actualului sezon competițional.

Foto: FIBA.basketball