FIBA Europe Cup – Ce știm și ce nu știm în lupta pentru calificarea în TOP 16 înaintea ultimei etape

CSM CSU Oradea primește vizita echipei Legia Varșovia în ultimul meci din luna Noiembrie 2023. Va fi cel de-al 17-lea meci oficial în sezonul competițional 2023/24 pentru formația roș-albastră.

Jocul face parte din programul etapei a 6-a, ultima, în Grupa J din FIBA Europe Cup. Este cel mai important meci de până acum în actuala stagiune prin prisma mizei pe care acest meci o are pentru aventura internațională a orădenilor. Ei au nevoie de victorie, după care vor avea nevoie de un joc al rezultatelor favorabil pentru a se număra între echipele care vor avansa în TOP 16.

În cele ce urmează vom explica conjunctura actuală premergător meciului cu Legia Varșovia în ceea ce privește speranțele de a continua aventura europeană.

Ce se știe

Legia Varșovia are asigurat locul 1 în clasamentul Grupei J din FIBA Europe Cup. Acest lucru nu se va schimba indiferent care va fi rezultatul final al meciului de la Oradea Arena. Așadar, polonezii sunt deja calificați în TOP 16.

CSM CSU Oradea va încheia pe locul 2, indiferent ce se întâmplă în ultima etapă, dar în sistemul competițional adoptat pentru actuala ediție această poziționare nu asigură prezența în faza următoare a competiției tuturor echipelor clasate pe 2 în grupe.

Ocupantele locurilor 1 în cele zece grupe se califică în TOP 16. Lista formațiilor calificate va fi completată de cele mai bune șase locuri 2.

Stabilirea celor mai bune șase locuri 2 se face pe baza unui clasament special în care vor fi repartizate cele zece echipe clasate pe locul al 2-lea după disputarea tuturor meciurilor în cele zece grupe ale competiției. În acest clasament se contabilizează doar rezultatele obținute de echipele de pe locurile 2 împotriva echipelor de pe locurile 1 și 3 în propria grupă.

Este cert că o înfrângere cu Legia Varșovia ar duce bilanțul lui CSM CSU Oradea în clasamentul echipelor de pe locul 2 la 1-3, iar o victorie l-ar duce la 2-2.

La ora actuală, CSM CSU Oradea are 1-2 la general în clasamentul locurilor 2 și o diferență de coșaveraj de +4.

Criterii pentru departajarea celor zece locuri 2

1. Numărul de victorii obținute împotriva echipelor clasate pe locurile 1 și 3 în propria grupă. Se anulează rezultatele împotriva locurilor 4 (în grupele unde există patru echipe). Rezultatele lui CSM CSU Oradea cu Kataja Basket se vor anula în clasamentul locurilor 2. Asta pentru că finlandezii au 0-5 la general și nu mai pot urca de pe locul 4 în Grupa J.

2. Coșaverajul cumulat în meciurile cu echipele de pe locurile 1 și 3 în propria grupă.

Ce nu se știe

În prezent este aproape imposibil de estimat care sunt echipele cu care CSM CSU Oradea se compară în clasamentul locurilor 2. Asta pentru că înaintea ultimei etape în nicio altă grupă nu se știe cu exactitate numele formației care se va clasa pe locul al 2-lea la încheierea tuturor jocurilor.

Este imposibil să se prevadă cine va ocupa locurile 2 în celelalte grupe și nici ce rezultat ar fi necesar pentru a obține calificarea mai departe. În fiecare din celelalte nouă grupe se luptă câte două echipe pentru locul 2. În patru grupe lupta se duce de fapt pentru locul 1, într-o grupă pot surveni modificări atât la locurile 1-2, cât și la 2-3, iar în celelalte lupta se duce pentru locul 2.

Iată situația înaintea ultimei etape în celelalte grupe:

Grupa A
– Locul 1 – Balkan Botevgrad (deja calificată)
– Locul 2 – Va fi decis între Alba Fehervar și Sporting Lisabona.

Grupa B
– Locul 1 – Bilbao Basket (deja calificată)
– Locul 2 – Va fi decis între Caledonia Gladiators și Anwil Wloclawek.

Grupa C
– Locul 1 – Va fi decis de soarta meciului direct între Jonava CBet și Rostock Seahawks.
– Locul 2 – Va fi decis indirect între Rostock Seahawks și Petrolina AEK Larnaca.

Grupa D
– Locurile 1 și 2 – Ordinea va fi decisă între Bahcesehir Koleji și ERA Nymburk.

Grupa E
– Locurile 1 și 2 – Ordinea va fi decisă între FC Porto și Manisa.

Grupa F
– Locul 1 – Casademont Zaragoza (deja calificată)
– Locul 2 – Va fi decis între Brindisi și Kalev/Cramo.

Grupa G
– Locurile 1 și 2 – Ordinea va fi decisă între ZZ Leiden și BCM Gravelines Dunkerque.

Grupa H
– Locul 1 – Chemnitz Niners (deja calificată)
– Locul 2 – Va fi decis de confruntarea directă între KB Peja și Sponja Stargard.

Grupa I
– Locurile 1 și 2 – Ordinea va fi decisă între BG Gottingen și Varese.

Este imposibil de pătruns în calcule amănunțite, existând numeroase variante, dar rezultatele/diferența de puncte înregistrate în ultima etapă vor influența ordinea finală în clasamentul locurilor 2.

Cert este că vom ține pumnii strânși băieților la duelul cu Legia Varșovia, de miercuri (22.11), iar la finalul zilei de competiție vom trage linie și vom descoperi ce spun calculele.