Interacțiune de Ziua Mondială a Baschetului între sportivii CSM Oradea și elevii CN Emanuil Gojdu

Joi, pe data de 21 Decembrie 2023 – adică cu ocazia aniversării a 132 ani de la disputarea primului meci de baschet, la inițiativa Consiliului Elevilor Gojdiști, în incinta Colegiului Național Emanuil Gojdu din Oradea s-a desfășurat workshopul intitulat „Dezvoltare personală prin sport”.

Invitați la acest workshop au fost patru dintre componenții de bază ai echipei de baschet masculin CSM CSU Oradea. Este vorba despre Cătălin Baciu, Toddrick Gotcher, Erick Neal și căpitanul echipei CSM CSU Oradea și al echipei naționale a României, Bobe Nicolescu. Vlad Cosma, elev al CN Emanuil Gojdu și sportiv la juniorii CSM Oradea, a moderat discuția. La buna desfășurare a workshop-ului au contribuit voluntarii CN Emanuil Gojdu, o parte dintre ei fiind la rândul lor sportivi legitimați. Din partea organizatorilor au mai participat Matei Sere, Patrick Groza și Ștefan Gavriluț, de asemenea elevi la Colegiul Național Emanuil Gojdu și sportivi în cadrul echipelor de juniori ale CSM Oradea.

Reprezentanții Clubului Sportiv Municipal au discutat despre teme importante în viața unui jucător de baschet și a oricărui sportiv de înaltă performanță. Subiectele abordate au fost drumul spre succes, gestionarea eșecurilor, nutriția, odihna, stilul de viață și așa mai departe. De asemenea, fiind un workshop la care au participat peste 100 de elevi de gimnaziu și liceu, s-a discutat pe larg despre importanța sportului în viața elevilor, planificarea programului în perioada școlii pentru a acorda importanță cel puțin egală educației în raport cu pregătirea pentru o carieră profesionistă în sport.

Astfel, participanții au putut descoperi câteva lucruri puțin spre deloc cunoscute despre jucătorii echipei de baschet CSM CSU Oradea. Fiecare dintre ei a împărtășit experiențe personale și întâmplări ce i-au modelat și care le-au pavat drumul în viață, respectiv pe terenul de baschet.

Cătălin Baciu a vorbit despre cum a ajuns la baschet, fiind oprit pe stradă de un profesor datorită înălțimii sale. El a împărtășit experiențele sale deosebite, fiind un tânăr român care a absolvit liceul și facultatea în Statele Unite ale Americii, relatând detalii despre programul foarte aglomerat pe care l-a avut pentru a dobândi cunoștințe în baschet și în același timp să beneficieze de o educație corespunzătoare. Bobo a subliniat că îi este dificil să lucreze în cadrul programelor de recuperare de după accidentări cu toate că înțelege foarte bine rolul acestora, simțind pe propria piele că fără programe elaborate și adecvate specific fiecărui tip de accidentare și adaptate individual i-a fost imposibil să facă lucrurile pe care putea să le facă premergător accidentărilor.

Toddrick Gotcher a dezvăluit asistenței că la el în familie întotdeauna școala a fost pe primul loc și că de abia după ce și-a completat obligațiile pe această latură i s-a permis să participe la activitatea sportivă. TG este cunoscut pentru faptul că citește foarte mult, lucru pe obișnuiește să-l facă inclusiv înaintea meciurilor propriei echipe.

Erick Neal a subliniat că este foarte mândru de faptul că este primul membru al familiei sale care a absolvit studiile universitare. Asta în condițiile în care atât el, cât și frații săi, au fost extrem de talentați la sport. E. a evidențiat faptul că a practicat la nivel înalt în liceu atât baschetul, cât și fotbalul american. Se știe că Erick are un frate geamăn identic, Derrick, care a practicat fotbalul american în universitate, acolo unde actualul conducător de joc al CSM-ului s-a focusat asupra baschetului. Erick a mărturisit că este dependent de muzică și că aceasta îl ajută în pregătirea meciurilor. Neal a vorbit și despre cel mai mare regret al său, acela de a se fi încăierat cu un adversar în timpul unui meci pe parcursul primului sezon ca jucător profesionist. Consecința acestui lucru a fost să fie concediat și a atras tinerilor atenția asupra faptului că orice gest nesăbuit poate avea consecințe asupra viitorului individual, fie profesional, fie personal.

Bobe Nicolescu le-a vorbit elevilor despre drumul său și a evidențiat că similar celor prezenți la workshop și el a urmat cursurile unui liceu de elită, în localitatea sa natală, București. A precizat că a descoperit baschetul prin intermediul surorii sale, după ce ea a remarcat că băieții de la școala ei jucau baschet la orele de educație fizică, în pauze și participau la antrenamente în cadru organizat.

Chiar dacă o parte dintre lucrurile dezvăluite de sportivi pot fi mai dificil de înțeles la o vârstă fragedă, mai ales în ceea ce privește capacitatea organismului de a se reface rapid, lucru tot mai dificil de reușit cu trecerea timpului și avansarea în vârstă, elevii prezenți au manifestat un interes deosebit pentru o gamă largă de subiecte ce au legătură directă sau indirectă cu activitatea sportivă.

S-a discutat despre superstiții, toți jucătorii CSM-ului admițând că cel mai superstițios este domnul antrenor Cristian Achim. Sportivii au recunoscut că fiecare dintre ei este superstițios și apelează la o anumită rutină înaintea fiecărui meci, indiferent de numele sau nivelul adversarului ori de miza pe care respectivul meci o are.

Jucătorii de la CSM Oradea au admis că uneori fac excepții de la regulile nescrise, dar esențiale, ale vieții  de sportiv de performanță. Cele mai mari probleme în acest sens se întâlnesc pe parte de nutriție, dar așa cum au subliniat, există foarte multe tentații, cheia fiind constanța în obiceiuri și revenirea la cele necesare pentru a avea o carieră cât mai lungă în sportul de performanță.

La workshop au participat peste o sută de elevi, inclusiv organizatorii declarându-se plăcut surprinși de interesul manifestat de aceștia pentru tema propusă și pentru sportivii de la CSM Oradea. Participanții nu au ezitat să pună întrebări personale jucătorilor, interacțiunea dintre sportivi și elevi fiind de o naturalețe remarcabilă. Multă voie bună, zâmbete pe chipurile tuturor participanților, dar și concursuri cu întrebări și premii cu însemnele CSM Oradea au completat o activitate pe care sportivii își doresc să o repete alături de tinerii comunității orădene.

Dacă în trecut au participat la numeroase acțiuni de promovare a jocului de baschet, de această dată jucătorii de al CSM Oradea au avut oportunitatea să le vorbească celor tineri despre provocările existente în viața de sportiv profesionist și s-au arătat nerăbdători să participe la noi astfel de inițiative în cadrul comunității orădene.

Foto: Cosmina Meze