Justin Carter este noul jucător al echipei CSM CSU Oradea

Justin Carter se alătură echipei CSM CSU Oradea. American, jucător de perimetru, capabil să acopere poziții multiple, acesta se află la prima experiență în România. El este al 2-lea jucător din ierarhia celor mai eficienți zece în ediția 2021/22 a Ligii Adriatice care semnează în această vară cu CSM CSU Oradea

Originar din Maryland, înalt de 1.93 metri și în vârstă de 35 ani, Carter sosește de la KK Zadar, vicecampioana Croației, după o finală pierdută în meci decisiv. El a jucat în ultimii doi ani la această grupare, reușind să cucerească titlul de campion național al Croației în 2021. De asemenea, anul trecut a câștigat și Cupa Croației.

În sezonul 2021/22, Carter a înregistrat 25 apariții în Liga Adriatică. Aici a avut medii statistice de 14.2 puncte, 5.8 recuperări, 3.4 pase decisive și 1.3 intercepții în 32 minute pe meci cu 42% la aruncările din acțiune, incluzând 34% la semicerc. De asemenea, a avut 75% la linia de pedeapsă și 17.8 la eficiență, fiind al 5-la în ierarhia individuală a indicelui de eficiență. Erick Neal (adversarul din poza alăturată și noul său coleg de echipă la CSM Oradea) a fost al 9-lea în ierarhia eficienței în Liga Adriatică 2021/22.

Cariera universitară a lui Carter a cuprins trei experiențe: Compton (2006–2007), Fullerton (2007–2008), Creighton (2008–2010). Imediat după absolvire și-a început cariera profesionistă.

La nivel profesionist el a jucat pentru BK Vahostav-SK Zilina (Slovacia), Vestelspor Manisa, Tire Belediye, Uşak Sportif, Galatasaray Liv Hospital și Pınar Karşıyaka (toate în Turcia), Guangdong Southern Tigers (China), Khimki Moscova (Rusia), Maccabi Kiryat Gat (Israel), BC Astana (Kazahstan), Shabab Al Ahli (Arabia Saudită), Dinamo Sassari (Italia), Chorale Roanne (Franța), Pallacanestro Varese (Italia) și cel mai recent la KK Zadar (Croația).

Experiența baschetbalistică a lui Justin include două sezoane la nivel de Euroligă, alături de Galatasaray și Pinar. El a jucat 22 meciuri în această competiție și a avut medii statistice de 10.4 puncte, 4.7 recuprări, 2.3 pase decisive și 1.1 intercepții în aproape 28 minute pe meci pentru 14.1 la eficiență. Carter are două campanii în EuroCup, două în Liga VTB și două în Liga Adriatică.

Extrem de talentat, capabil să creeze și să finalizeze prin orice procedeu baschetbalistic, Justin Carter aduce un plus atât de experiență, cât și de potențial ofensiv pur echipei orădene. El va acoperi la pozițiile 2-3 în angrenajul formației antrenate de către Cristian Achim, având capacitatea să joace în orice alcătuire.

Carter devine cel de-al 6-lea jucător străin din lotul lui CSM CSU Oradea pentru sezonul 2022/23. El va fi coleg cu Erick Neal, Stephen Holt, Donatas Tarolis, Nikola Markovic și Mark Ogden. Lotul de jucători îi mai cuprinde pe Tudor Gheorghe, Kris Richard, Luca Năstruț, Bobe Nicolescu, Enzo Vescan și Cătălin Baciu.