Legia Varșovia, cel mai dificil adversar posibil pentru un meci decisiv

CSM CSU Oradea susține un meci extrem de important la Oradea Arena în cursul serii de miercuri (22.11), ora 19:00. Roș-albaștrii se duelează cu Legia Varșovia în cadrul etapei a 6-a din Grupa J în FIBA Europe Cup – ediția 2023/24.

Echipa antrenată de Cristian Achim are trei victorii și două înfrângeri înaintea ultimei etape din prima fază a grupelor în amintita competiție continentală. CSM-ul are asigurat locul 2 și nu mai poate urca sau coborî în clasamentul Grupei J indiferent ce se întâmplă în cadrul rundei a 6-a.

Importanța meciului cu Legia Varșovia este dată de lupta pentru calificarea în TOP 16 din postură de loc 2 în grupă. Potrivit sistemului competițional adoptat pentru actualul sezon, doar șase din cele zece echipe clasate pe locurile 2 la încheierea primei faze a grupelor se califică în faza următoare din FIBA Europe Cup.

CSM CSU Oradea are neapărată nevoie de victorie în această confruntare pentru a-și spori șansele de calificare. O eventuală victorie cu Legia Varșovia ar duce bilanțul roș-albaștrilor în clasamentul locurilor 2 la două victorii și două înfrângeri. Acest bilanț nu garantează calificarea, fiind necesare rezultate favorabile ca diferență de puncte și un coșaveraj care să o plaseze într-o postură avantajoasă. În schimb, este aproape cert că înfrângerea cu Legia echivalează cu eliminarea din competiție pentru Leii Roșii.

De cealaltă parte, Legia Varșovia are 5-0 la general și este deja câștigătoare a grupei. Cu alte cuvinte are locul asigurat în TOP 16. Lucru care îi face pe mulți să creadă că polonezii se vor menaja în meciul de la Oradea Arena.

Nimic mai eronat în a presupune așa ceva. Nu atunci când este vorba despre o reprezentantă a Poloniei, țară recunoscută în baschet pentru seriozitate și pentru modul în care abordează jocul. Avem și un exemplu cât se poate de elocvent în acest sens. Unul de pe urma căruia tocmai CSM CSU Oradea a beneficiat în urmă cu doi ani.

Se întâmpla în sezonul competițional 2021/22. CSM CSU Oradea și Legia Varșovia au fost repartizate în Grupa H din prima fază a FIBA Europe Cup, alături de FC Porto și Szolnok Olajbanyasz. Înaintea ultimei etape calculele erau clare. Legia Varșovia avea 5-0 la general și era deja calificată de pe primul loc. FC Porto și CSM CSU Oradea aveau 2-3 la general, iar Szolnok Olajbanyasz era la 1-4.

Pentru o calificare a lui CSM CSU Oradea era nevoie de victorie în propriul meci cu Szolnok, respectiv de o victorie pentru Legia Varșovia pe terenul lui FC Porto, dat fiind faptul că portughezii ar fi beneficiat de avantajul coșaverajului în confruntările directe cu CSM CSU Oradea. Bihorenii au învins în propriul meci după care au urmărit cu sufletul la gură transmisia jocului din Portugalia. Legia s-a impus în fieful lui Porto, scor 82-81, după o repriză de prelungiri.

Polonezii au luptat pentru victorie și au obținut-o într-un meci în care nu a existat niciun fel de miză pentru ei. Mai mult, Legia a jucat acel meci în formulă completă, fără să menajeze jucătorii, liderul echipei bifând 34 minute de joc, alți șase componenți ai rotației de bază având peste 20 minute de joc.

Antrenorul echipei din capitala Poloniei era Wojciech Kaminski, cel care se află pe banca tehnică a Legiei și în prezent. Nu există niciun indicator potrivit căruia abordarea celor de la Legia Varșovia ar putea să fie alta decât în urmă cu doi ani, atunci când CSM-ul a beneficiat de profesionalismul grupării poloneze.

Așadar, iubitorii baschetului sunt așteptați cu drag la Oradea Arena pentru un meci cu caracter decisiv pentru CSM CSU Oradea. Adversarul este de calibru și nu îi lipsește mentalitatea pentru a oferi o replică solidă, demnă de meci internațional, astfel încât echipa apelează la sprijinul propriilor suporteri. Bilete se găsesc AICI.

Foto: FIBA.basketball