Levente Vancsik participă la turneul de calificare pentru Campionatul European de polo pe apă – ediția 2024, de la Kranj

Echipa națională de polo pe apă masculin a României se deplasează la Kranj (Slovenia) pentru turneul de calificare la Campionatul European. Evenimentul se va desfășura în perioada 23-25 Iunie anul curent.

Tricolorii fac parte din Grupa D, alături de formația gazdă Slovenia, Finlanda și Elveția. Se joacă pe sistemul fiecare cu fiecare. Prima clasată și posibil locul 2 se califică la turneul final.

Selecționerul Bogdan Rath contează pe serviciile lui Levente Vancsik, sportiv aflat sub contract cu CSM Oradea. Din lot mai fac parte sportivi care au evoluat pentru clubul orădean în sezonul recent încheiat. Este vorba despre Marius Țic (portar) și Silvian Colodrovschi, sportivi care au optat să-și continue activitatea la alte echipe de club.

Efectivul de jucători îi mai cuprinde pe Mihai Drăgușin (portar), Robert Gergelyfi, Francesco Iudean, Andrei Neamțu, Matei Luțescu, Vlad Georgescu, Tudor Fulea, Victor Antipa, Răducu Dincă, Andrei Țepeluș, David Bota și Răzvan Rath.

Următoarea ediție a Campionatului European de polo pe apă va avea loc în perioada 3-16 Ianuarie 2024, la Netanya (Israel). Gazdele sunt calificate din oficiu, alte opt echipe având locul asigurat la turneul final prin prisma clasării la precedenta ediție a Europenelor, găzduite în vara anului 2022, la Split (Croația). Acestea sunt Croația, Ungaria, Spania, Italia, Grecia, Franța, Muntenegru și Georgia.

Ultimele șapte locuri se alocă pe baza turneelor de calificare. Componența celorlalte trei grupe/turnee de calificare:

– Grupa A – Olanda (gazdă), Lituania, Polonia, Portugalia
– Grupa B – Malta (gazdă), Germania, Ucraina, Bulgaria)
– Grupa C – Turcia (gazdă), Serbia, Slovacia, Marea Britanie

Ocupantele locului 1 se califică la turneul final. Locurile 2 vor alcătui un clasament separat. Cele mai bune trei locuri 2 se califică la turneul final al Campionatului European.