Marile victorii și înfrângeri din 2023, confirmarea rivalităților sportive și așteptările de la 2024

Echipa de baschet masculin a Clubului Sportiv Municipal din Oradea a avut un an 2023 extrem de solicitant și aglomerat. Așa cum am notat într-un material anterior, Leii Roșii au avut 59 meciuri oficiale și au câștigat 44.

Pe parcursul anului recent încheiat s-au consemnat mai multe rezultate de excepție, ce au adus prestigiu baschetului orădean, dar și câteva înfrângeri dureroase (sau lecții de învățat), acestea amintindu-ne că mai avem pași de făcut pentru a deveni mai buni și mai performanți. Ne amintim de ele, în ordine cronologică, dar și de marile rivalități sportive pe plan intern, după care vom arunca o primă privire asupra marilor provocări din 2024. Un nou an de la care ne dorim cu toții să aducă cel puțin la fel de multe provocări pe terenul de baschet.

Marile victorii

1. CSM CSU Oradea vs Brose Bamberg, scor 95-84

Se întâmpla pe 25 Ianuarie 2023, la Oradea Arena. Adversar a fost multipla campioană a Germaniei, echipă ce a petrecut aproape un deceniu în Euroligă și probabil cel mai mare nume întâlnit vreodată de echipa de baschet a Municipiului Oradea. Pe lângă faptul că a obținut o victorie în fața unui nume recunoscut la nivel înalt pe plan european, formația orădeană a bifat o victorie care i-a păstrat șansele de calificare în playoff-ul FIBA Europe Cup.

Donatas Tarolis a reușit 27 puncte, 4 recuperări și 4 pase decisive, Mark Ogden a adăugat 19 puncte, 5 recuperări, iar Kris Richard a contabilizat 15 puncte, 5 pase decisive pentru învingători. Christian Sengfelder a replicat cu 23 puncte, 10 recuperări pentru Beose Bamberg.

Astfel, CSM CSU Oradea obținea a 2-a victorie din tot atâtea dueluri directe cu Brose Bamberg. În tur, meci desfășurat în Decembrie 2022, roș-albaștrii au învins în Germania cu scorul de 82-80.

2. BC CSU Sibiu vs CSM CSU Oradea, scor 68-78

Meciul 3 din semifinalele LNBM 2023, desfășurat la Sala Transilvania din Sibiu, a consfințit cea de-a 6-a calificare în finala campionatului național al României pentru formația orădeană. Un parțial de 30-17, înregistrat pe parcursul celui de-al 2-lea sfert, a pus CSM-ul în situație favorabilă pentru a închide seria, lucru reușit cu scorul general de 3-0.

Kris Richard a reușit 15 puncte, 4 recuperări, iar Mark Ogden a adăugat 14 puncte, 8 recuperări pentru Leii Roșii. De cealaltă parte, Gaston Whelan a reușit 17 puncte, 5 pase decisive pentru CSU Sibiu.

3. CSM CSU Oradea vs U-BT Cluj-Napoca, scor 79-73

Deschiderea finalei LNBM 2023 a consemnat o victorie de excepție pentru roș-albaștri. Prima din seria de șase partide disputate de cele două echipe cu sala arhiplină a consemnat 11 egalități și 9 schimbări la conducere, respectiv un parțial de 20-11 în favoarea CSM-ului, consemnat în sfertul decisiv.

Erick Neal a totalizat 22 puncte, 6 pase decisive, iar Josh Bostic a adăugat 13 puncte pentru orădeni în deschiderea mult așteptatei finale de campionat. Jalen Jones a replicat cu 17 puncte, 4 recuperări pentru U-BT Cluj-Napoca.

4. CSM CSU Oradea vs U-BT Cluj-Napoca, scor 93-83

La două zile de la senzaționala victorie repurtată în deschiderea finalei LNBM 2023, CSM CSU Oradea a obținut un nou succes uriaș. Roș-albaștrii au învins campioana en-titre a României după un alt meci cu multe schimbări de situație, incluzând 8 succesiuni la conducere și 6 egalități. Avea să fie meciul în care Oradea a depășit borna 90 la puncte marcate, fiind probabil cel mai bun meci ofensiv al echipei în sezonul 2022/23.

Donatas Tarolis a totalizat 21 puncte, 6 pase decisive, 5 recuperări, Erick Neal a reușit 18 puncte, 13 pase decisive, iar Nikola Markovic a terminat cu 15 puncte, 8 recuperări pentru CSM CSU Oradea. Replica a venit de la Leo Meindl, brazilianul având 21 puncte pentru clujeni.

5. CSM CSU Oradea vs Legia Varșovia, scor 93-74

Oradea Arena a fost locul în care CSM CSU Oradea și-a asigurat a 5-a calificare consecutivă între cele mai bune 16 echipe din FIBA Europe Cup. În seara zilei de 22 Noiembrie 2023, CSM CSU Oradea a administrat primul eșec stagional în competiție lui Legia Varșovia și totodată și-a asigurat calificarea în faza a 2-a a grupelor din competiția continentală.

20 recuperări ofensive și 15 reușite de trei puncte, alături de 21 pase decisive și 12 intercepții au pus umărul la o victorie mai mult decât convingătoare, la o diferență suficientă pentru a asigura echipei accederea în TOP 16. Kris Richard a avut 24 puncte, fiind unul dintre cei șase jucători cu cel puțin zece puncte marcate pentru învingători. De cealaltă parte, principalul marcator din FIBA Europe Cup, Christian Vital, a reușit 17 puncte, 5 recuperări pentru Legia Varșovia.

Marile înfrângeri

1. Anwil Wloclawek vs CSM CSU Oradea, scor 74-66

Meciul disputat pe 1 Februarie 2023 avea să fie ultimul susținut în deplasare de CSM CSU Oradea pe sezonul 2022/23 în cupele europene. Un meci cu caracter decisiv pentru ambițiile de calificare ale echipei în playoff-ul FIBA Europe Cup a fost controlat în totalitate de adversar. Începutul modest de meci a fost decisiv, iar o nouă cădere în sfertul al 3-lea a pus capăt oricăror speranțe de calificare pentru a 3-a oară consecutiv între primele opt echipe din competiția continentală pentru formația antrenată de Cristian Achim.

Erick Neal a reușit 16 puncte, 8 pase decisive, iar Kris Richard a adăugat 12 puncte, 4 recuperări pentru CSM CSU Oradea. De cealaltă parte, Josip Sobin a reușit 17 puncte, 5 recuperări pentru Anwil, echipă ce avea să câștige în cele din urmă trofeul FIBA Europe Cup.

2. U-BT Cluj-Napoca vs CSM CSU Oradea, scor 78-65

Se întâmpla pe 15 Februarie 2023, la Constanța, în finala Cupei României. După un început de meci echilibrat și aprig disputat a urmat o cădere în jocul formației orădene, finalul sfertului al 2-lea fiind de coșmar și momentul crucial al finalei. Clujul a controlat avantajul dobândit până la final pentru a-și trece în palmares primul trofeu decernat în anul 2023 în țara noastră.

Mark Ogden a avut 15 puncte, 4 recuperări, la capătul unui turneu final în care a avut prestații de excepție. El a fost secondat de către Kris Richard, autor a 13 puncte, 6 pase decisive. În replică, Patrick Richard a reușit 15 puncte, iar Leo Meindl a adăugat 14 puncte, 6 recuperări, 6 pase decisive pentru învingători.

3. CSM CSU Oradea vs U-BT Cluj-Napoca, scor 62-81

Întoarsă acasă după două înfrângeri suferite la BT Arena, CSM CSU Oradea nu a putut să facă față presiunii și nici valorii superioare a adversarului în Meciul 5 al finalei LNBM. După un duel echilibrat, cu șapte schimbări la conducere și tot atâtea egalități, s-a consemnat o cădere bruscă și iremediabilă în sfertul decisiv, ce a permis Clujului să facă breakul în finala competiției. Avea să fie practic meciul care a înclinat în mod decisiv soarta finalei și implicit a titlului național.

Donatas Tarolis a totalizat 18 puncte, iar Mark Ogden a adăugat 13 puncte, 5 recuperări într-un meci în care niciun alt jucător nu a fost măcar aproape de prestațiile arătate în confruntările anterioare din finala LNBM desfășurate la Oradea Arena. De cealaltă parte, Leo Meindl a reușit 15 puncte, 6 recuperări pentru formația din Cluj-Napoca.

4. Happy Casa Brindisi vs CSM CSU Oradea, scor 77-74

În pofida unei prestații curajoase, în cadrul căreia a fost lipsită de serviciile lui Donatas Tarolis, CSM CSU Oradea a pierdut la limită jocul cu Happy Casa Brindisi, desfășurat la Belek (Antalya), contând pentru calificările Basketball Champions League. S-au consemnat 9 schimbări la conducere, orădenii având inițiativa timp de aproximativ 13 minute din totalul timpului de joc. Echipa a revenit de la un deficit de 15 puncte, dar nu a găsit soluții la ultima acțiune ofensivă a meciului, acolo unde Erick Neal a suferit o accidentare.

Erick Neal a reușit 17 puncte, 8 pase decisive, Toddrick Gotcher a adăugat 12 puncte, 5 recuperări, iar Lennard Freeman a realizat un double-double, cu 10 puncte și 11 recuperări. De la învingători s-a remarcat Jamel Morris, autor a 16 puncte, iar Jajuan Johnson a adăugat 15 puncte, 5 recuperări.

5. CSM Tîrgu Mureș vs CSM CSU Oradea, scor 88-83

Seria de 11 victorii în campionat s-a oprit în ultimul meci disputat în anul calendaristic 2023. După un start excelent și o desprindere la 13 puncte, s-a consemnat un colaps imens în jocul echipei orădene, aceasta fiind incapabilă să mai găsească soluții în ambele faze ale jocului într-o sală dificilă, împotriva unui adversar experimentat.

Dacă la eșecul anterior din campionat, cu CSU Sibiu din prima etapă – unde au lipsit Erick Neal și Donatas Tarolis, există explicații concrete, în meciul de la Tîrgu Mureș e foarte greu de justificat înfrângerea, mai ales dacă ținem cont de efectele pe care acel rezultat le poate genera în lupta pentru asigurarea avantajului terenului propriu în playoff. O înfrângere a căror consecințe se vor resimți în 2024, însă nu știm la această oră în ce măsură.

Erick Neal a reușit 21 puncte, 7 pase decisive, iar Donatas Tarolis a adăugat 20 puncte, 7 recuperări pentru CSM CSU Oradea în această partidă. În replică, Goran Martinic a reușit 27 puncte, 6 pase decisive.

Continuă rivalitatea sportivă cu U-BT Cluj-Napoca și BC CSU Sibiu

Pe parcursul anului 2023 cei mai întâlniți adversari au fost U-BT Cluj-Napoca și BC CSU Sibiu. O nouă confirmare a rivalității sportive cu cele două grupări ardelene, după finalele disputate cu Clujul în amintitul an, dar și semifinala de campionat disputată împotriva Sibiului.

CSM CSU Oradea jucat de zece ori cu U-BT Cluj-Napoca în 2023. Este vorba despre finala Cupei României – ediția 2022/23, două meciuri în TOP 10 LNBM – ediția 2022/23, șase meciuri în finala LNBM 2023, respectiv unmeci în turneul de calificare din Cupa României – ediția 2023/24. Raportul general al duelurilor directe a fost de 3-7.

În schimb, CSM-ul a întâlnit pe BC CSU Sibiu de șapte ori în 2023. Aici sunt incluse două dueluri în TOP 10 LNBM – ediția 2022/23, trei în semifinalele LNBM 2023, respectiv două în Conferința B LNBM – ediția 2023/24. Raportul confrunărilor directe a fost de 6-1.

Provocările noului an

CSM CSU Oradea își continuă parcursul pe două planuri: intern și internațional.

În Liga Națională, formația antrenată de Cristian Achim a îndeplinit deja primul obiectiv, adică accederea în TOP 10. Al 2-lea este asigurarea unui bilanț cât mai bun înaintea începerii fazei a 2-a din competiție. Aici lucrurile puteau să stea mai bine, dar cel mai probabil CSM-ul va avea 6-2 la startul fazei a 2-a, programat pentru 27 Ianuarie anul curent.

În Cupa României, CSM CSU Oradea va avea parte de un adversar în fața căruia tocmai a pierdut. Este vorba despre CSM Tîrgu Mureș. Confruntarea din sferturile de finală, programată pentru 15 Februarie, pare să fie momentul ideal pentru revanșă, dar e limpede că alta trebuie să fie abordarea pentru a concretiza avantajul valoric existent pe hârtie.

Înaintea turneului final de Cupa României, CSM CSU Oradea va disputa patru meciuri în TOP 16 din FIBA Europe Cup. Roș-albaștrii au 1-1 în Grupa N, acolo unde urmează să dispute două partide în deplasare cu Varese (Italia) și Chemnitz (Germania). Ulterior, roș-albaștrii vor primi vizita lui Leiden (Olanda) și a lui Varese. Șanse de calificare există, dar e limpede că Varese a efectuat câteva transferuri importante, iar reacția imediată a echipei este mai mult decât pozitivă. Între timp, Chemnitz rămâne adversarul redutabil pe care suporterii orădeni l-au putut admira la ultima apariție europeană din 2023.

Așadar, toate ingredientele pentru continuarea aventurii pentru echipă și tot atâtea pentru suporteri de a se bucura de baschet (și) în 2024.