Martynas Paliukenas completează lotul de jucători al CSM CSU Oradea

Martynas Paliukenas este noul jucător al CSM CSU Oradea. Originar din Lituania, înalt de 1.92 metri și în vârstă de 27 ani, acesta evoluează ca fundaș.

Jucător redutabil în faza de apărare, energic și agresiv, Paliukenas evoluează în principal la poziția 2, dar poate să mânuiască mingea și datorită caracteristicilor sale poate evolua inclusiv la poziția 3. În ofensivă principala sa abilitate este pătrunderea, dar și jocul în spațiul de trei secunde. De asemenea, Martynas este un bun pasator.

Interesant este că acest jucător are deja 11 sezoane la nivel profesionist, debutând în anul 2010, după ce a cucerit medalia de bronz alături de echipa națională a Lituaniei la Campionatul European U16 Masculin Divizia A. În plus, el a participat la Campionatul Mondial U17 din 2010, respectiv la cele Europene U18 din 2011 și U20 din 2013.

Noul jucător al CSM-ului a petrecut sezonul trecut în Polonia, alături de Trefl Sopot. A bifat 30 apariții și a avut medii statistice de 5.7 puncte, 4.2 pase decisive, 3.0 recuperări, 1.4 intercepții în 20.4 minute pe partidă pentru 9.1 la eficiență.

Acesta a fost cel de-al 6-lea sezon consecutiv pentru Martynas în primul eșalon al Poloniei. Anterior a jucat pentru Polpharma și Szczecin. Cariera profesionistă a lui Paliukenas a demarat în urmă cu 11 ani, în cel de-al 2-lea eșalon al Lituaniei. Aici a jucat pentru Akademija Vilnius, Sarunas Marciulionio și Statyba. După trei sezoane în liga a 2-a, el a fost legitimat de Dzukija Alytus, în prima ligă a Lituaniei, acolo unde a petrecut trei ani.

De notat însă că Paliukenas sosește de la Juventus Utena, acolo unde a evoluat în ultima parte a sezonului 2020/21. El a jucat nouă meciuri pentru această echipă și a avut medii de 7.0 puncte, 3.0 recuperări, 2.7 pase decisive, 1.2 intercepții, cu 66% la aruncările din acțiune și 75% la linia de pedeapsă în 18 minute pe partidă pentru 9.1 la eficiență. Martynas a fost legitimat de această echipă în finalul sezonului precedent pentru a acoperi absența lui Vaidas Kariniauskas, care și-a rupt mâna.

Paliukenas a fost desemnat de două ori consecutiv (2018, 2019) cel mai bun jucător defensiv în primul eșalon al Poloniei. În plus, el a avut cele mai multe intercepții în 2015 în campionatul din Lituania, respectiv în 2018 în cel din Polonia.

Martynas se va alătura echipei pe parcursul următoarelor zile.