Nichita Ilisie este unul dintre sportivii de mare perspectivă ai Clubului Sportiv Municipal Oradea. În vârstă de 19 ani, jucătorul de polo pe apă este proaspăt absolvent al liceului. El îmbină foarte bine activitatea sportivă cu cea didactică, fiind admis de curând la Facultatea de Medicină din Oradea.
Născut pe 25 iulie 2001, Ilisie este unul dintre jucătorii care au dobândit experiență pe parcursul ultimului sezon. El a jucat pentru CSM Oradea în LEN Champions League și LEN EuroCup, ajutând formația antrenată de către Dorin Costrăș și Ciprian Cîmpianu să câștige Cupa României și să aibă o campanie continentală îndelungată.
Sportivul înalt de 1.89 metri, ce evoluează pe post de inter dreapta, a debutat în jocul de polo pe apă alături de Crișul Oradea. Aici a evoluat atât la nivel juvenil, cât și la seniori.
Nichita ne-a vorbit despre parcursul său în viață, planurile sale de viitor în polo, dezvăluindu-ne și motivul pentru care a ales Medicina. De asemenea, a mărturisit că drumul unui tânăr practicant al sportului de performanță în România nu este deloc ușor.

Când ai început să practici polo pe apă?
Am început să practic acest sport în urma cu 12 ani, la vârsta de 7 ani.
Ai încercat și alte sporturi? Ce anume te-a convins să practici această disciplină sportivă în detrimentul alteia?
Da! La vârsta de 5 ani, părinții mei m-au dat la arte marțiale (karate) cu scopul de a-mi dezvolta concentrarea, răbdarea, disciplina, lucruri cunoscute de către tatal meu, care a practicat în copilărie acest sport obținand rezultate remarcabile. Mai apoi m-au dus la înot ca să învăț să mă descurc în apa. Aici a observat mama mea că eram primul din grupă în pofida faptului că eram și cel mai mic… și cred că faptul că îmi repeta asta mereu a constituit prezentul meu atuu și anume viteza în apă.
Ce planuri ai în legătură cu cariera sportivă?
Îmi doresc să continui acest sport la cel mai înalt nivel de performanță alături de colegii mei, să cucerim campionatul intern și cupa României, iar pe plan internațional să ajungem cât mai aproape de echipele cu renume de la care avem doar de învățat de vreme ce suntem o echipă tânără, în formare.
Tocmai ai terminat liceul și ai intrat la facultate. Ce domeniu ai ales?
Am absolvit Colegiul Național Emanuil Gojdu și am fost admis la Facultatea de Medicină din Oradea.
Am ales medicina deoarece îmi place să ajut oamenii, iar în decursul anilor am observat că majoritatea sportivilor suferă de diferite afecțiuni printre care se numără și traumatisme care necesită intervenții chirurgicale. Iar acest lucru mă motiveaza să ajung un ortoped de succes!
Cum poate un tânăr în Oradea/România să îmbine școala cu sportul de performanță?
Acest lucru are un nivel de dificultate destul de ridicat. Cu toate că mi-am ocupat locul la acest colegiu de prestigiu din județ, în urma evaluării naționale la care am obținut 10 la matematică și 9.80 la română, am întâlnit profesori nemulțumiți de faptul că absentam mult de la școală, profesori care îmi sugerau să mă mut la Liceul Sportiv. Nu pot generaliza, am avut și profesori care s-au bucurat de rezultatele pe care le-am obținut în sport și care m-au susținut, cărora doresc să le mulțumesc în mod deosebit.
Aș vrea să subliniez un aspect: Viața unui sportiv nu este ușoară (6 ore de școala, 3-4 ore de antrenament, meditații, deplasări) nu prea mai ai timp de nimic și după toate astea, tot ce îți dorești să primești de la profesorii tăi este puțină înțelegere, repet, înțelegere, nu tratament preferențial.

Care este cel mai bun/drag rezultat obținut în polo?
Este destul de greu de decis între câștigarea Cupei României sau faptul că am ajuns în semifinala cupei LEN. Aș spune că cea de-a doua, fiindcă a avut un nivel de dificultate ridicat și am învățat multe lucruri noi de la adversarii de diferite naționalități.
Cum te simți la CSM Oradea?
La CSM Oradea pot să spun că suntem ca și o familie!
Cum ai gestionat ultimele șase luni, perioadă ce a afectat pe toată lumea, dar parcă mai ales activitatea sportivă în România?
Ultimele șase luni au fost, într-adevăr, o perioadă de stres pentru umanitate. Am alocat o bună parte din timpul meu învățatului și pregătirii pentru examenele pe care le-am susținut (bac, admitere). Totuși nu lipseau din programul săptămânal câteva programe de antrenament pentru menținerea conditiei fizice.
Ce așteptări ai de la noul sezon în condițiile actuale?
Sper ca în noul sezon să am o evoluție vizibilă, pe plan individual, iar ca și echipă, aspirăm la titlu și cupa pe care consider că le vom aduce acasă!