Nikola Markovic, al 6-lea sezon alături de CSM CSU Oradea

Nikola Markovic a semnat un nou contract cu CSM CSU Oradea. Baschetbalistul originar din Serbia va petrece cel de-al 6-lea sezon consecutiv în uniforma roș-albastră.

Jucătorul în vârstă de 34 ani a înregistrat 36 apariții în Liga Națională pe parcursul sezonului precedent. El a avut medii statistice de 8.2 puncte, 4.2 recuperări, 1.5 pase decisive, 0.9 intercepții și 9.7 la eficiență în aproape 21 minute pe meci. Sârbul a avut procentaje de 56% la aruncările de două puncte, 43% la semicerc și 61% la linia de pedeapsă.

De asemenea, Nikola a bifat 5 apariții în Cupa României, unde a contribuit cu 5.0 puncte, 3.0 recuperări, 1.0 intercepții și 4.8 la eficiență în puțin peste 16 minute jucate pe apariție. În fine, numărul 44 a avut prezențe în FIBA Europe Cup cu medii statistice de 9.3 puncte, 4.0 recuperări, 1.1 pase decisive și 0.7 intercepții pe meci pentru 10.3 la eficiență.

Markovic a sosit la Oradea în cursul sezonului 2018/19 și i-a ajutat pe roș-albaștri să câștige campionatul. El a sosit atunci de la Anwil Wlocklawek, din Polonia, formație alături de care jucase în Basketball Champions League. De la sosirea la CSM CSU Oradea, Nikola a înregistrat 203 apariții oficiale. Între acestea se numără 46 meciuri disputate în cupele europene, 135 în Liga Națională și 22 în Cupa României.

Înalt de 2.08 metri, Nikola este originar din Serbia și evoluează la pozițiile 4-5. El este un jucător polivalent, capabil să-și ajute echipe în ambele faze ale jocului. Din punct de vedere ofensiv, jocul lui Markovic este caracterizat în primul rând de dorința de a pasa și de a juca colectiv, aspect care îl face plăcut atât de staff-ul tehnic, cât și de colegi. De asemenea, e capabil să arunce de la distanță și este posesor al unui joc eficient în spațiul de trei secunde. Din punct de vedere defensiv are capacitatea de a contribui atât individual, în mismatch, cât și în apărare colectivă.

Totodată, Markovic a contribuit consistent la cucerirea medaliei de bronz în FIBA Europe Cup – ediția 2020/21. Acesta a fost principalul marcator al echipei orădene în campania 2019/20 a aceleiași întreceri.

Cariera profesionistă a lui Nikola Markovic a demarat pe parcursul sezonului 2005/06, alături de Mega Vizura Belgrad. El a jucat apoi, preț de cinci sezoane, pentru Steaua Roșie Belgrad, formație alături de care a evoluat și în Liga Adriatică. Ulterior a evoluat la FMP Belgrad, Vojvodina Novi Sad (ambele în Serbia), KAOD, PAOK Salonic, Panelefsiniakos (toate Grecia), respectiv Trefl Sopot, Stal Ostrow, Stelmet Zielona Gora și Anwil Wlocklawek (toate în Polonia).

Nikola Markovic a cucerit medalia de aur, alături de generația 1989, la Campionatul European U18 masculin – ediția 2007, desfășurat în Spania. De asemenea, a făcut parte din echipa națională a Serbiei la Campionatul European U20 din anul 2009. El are un argint cu naționala Serbiei la Jocurile Mediteraneene, respectiv un bronz la Universiada de la Kazan, ambele în 2013.