Oaspeți de seamă pentru Oradea prin intermediul baschetului

CSM CSU Oradea găzduiește, în perioada 23-25 martie anul curent, turneul FIBA Europe Cup – ediția 2020/21, contând pentru o parte din tabloul playoff-ului competiției. La acest eveniment vor participa patru echipe, fiind programate trei meciuri în urma cărora una dintre protagoniste va obține dreptul de participare la Final Four-ul competiției.

Calificată in extremis în optimile de finală, CSM Oradea a obținut dreptul de organizare al acestui turneu, confirmând că de-a lungul anilor a câștigat încrederea FIBA Europe din punct de vedere al organizării de evenimente baschetbalistice. În aceste vremuri lucrurile sunt extrem de greu de pus la punct, iar organizarea unui astfel de eveniment reprezintă o provocare atât din punct de vedere administrativ, cât și în plan sportiv.

Clubul nostru se află în contact permanent cu FIBA Europe, Federația Române de Baschet, autoritățile locale, respectiv cu echipele participante și cu oficialii delegați să participe la acest turneu.

Evenimentul reunește următoarele echipe: Una Hotels Reggio Emilia (Italia), BC Dnipro (Ucraina), respectiv BC CSU Sibiu și CSM CSU Oradea (ambele România). Se joacă în sistem direct eliminatoriu. Turneul se bucură de participarea unor oficiali ce provin din țări precum Ungaria, Bulgaria, Grecia, Cipru, Lituania, Turcia, Estonia, respectiv Serbia.

Iată programul:

Marți (23.03)

  • ora 16:00, BC CSU Sibiu vs Una Hotels Reggio Emilia
  • ora 19:00, BC Dnipro vs CSM CSU Oradea

Joi (25.03)

  • ora 19:00, Duelul învingătoarelor de marți

Toate meciurile sunt transmise în direct la DigiSport 3.

Echipele și oficialii care participă la eveniment au fost supuși unui amplu proces de testare pentru a se asigura turneului un nivel de siguranță ridicat din punct de vedere epidemiologic. Cu aproximativ 48 ore înainte de intrarea în bula de la Oradea, clubul gazdă a primit acceptul FIBA de a participa la eveniment. În prezent doi componenți ai echipei se află în carantină după ce au fost diagnosticați cu noul coronavirus.

De altfel, activitatea echipei a fost bulversată de aceste cazuri. Nu s-au desfășurat antrenamente, iar sportivii au fost consemnați la domiciliu. Ei se află sub supraveghere medicală, iar la ora publicării acestui material prezintă fie simptome ușoare, fie deloc. În cele din urmă pe parcursul zilei de vineri (19.03) s-a desfășurat primul antrenament colectiv, cu participarea jucătorilor care au avut rezultate negative la ultimele două runde de testări.

Un nou test, decisiv, se va efectua pe parcursul zilei de duminică (21.03), la intrarea în hotelul desemnat pentru a găzdui bula epidemiologică de la Oradea. Tot atunci vor fi supuși unei noi runde de testare toți participanții la acest eveniment.

Trebuie subliniat că atât Reggio Emilia, cât și Dnipro și-au anunțat participarea la turneul de la Oradea urmând să călătorească pe calea aerului. Astfel, ambele grupări vor utiliza curse de tip charter cu destinația finală Aeroportul Oradea. Mai mult, echipa din Ucraina va utiliza același mod de călătorie pentru a face drumul spre casă, indiferent dacă acest lucru se va întâmpla după prima zi de competiție sau dacă va ajunge să dispute meciul decisiv pentru calificarea la Final Four.

Accesul publicului la turneul de la Oradea nu va fi permis, în conformitate cu normele și prevederile legale în vigoare.

Foto: FIBA.basketball