Omul care a lucrat cu numeroase staruri NBA este noul antrenor coordonator al Academiei CSM Oradea

Academia CSM Oradea are un nou antrenor coordonator în persoana lui Tihomir Badnjar. Oririginar din Serbia, acesta a jucat baschet la echipe precum Helios Domzale, Slovan Ljubljana, Olimpia Ljubljana (Slovenia), respectiv Partizan Belgrad și Beopetrol Belgrad (Serbia), însă o accidentare l-a determinat să renunțe la această activitate.

El este recunoscut la nivel internațional, cu precădere în spațiul ex-iugoslav, în Statele Unite ale Americii și în Asia, pentru capacitatea de a dezvolta și forma tinerii jucători, pentru a șlefui talentul pur baschetbalistic, respectiv de a-i educa pe copii îi spiritul jocului de baschet. Însușirea elementelor clasice, înțelegerea importanței utilizării propriului corp și execuția corectă a altor elemente importante se numără între aspectele pe care Tihomir pune accent în munca cu tinerii sportivi. Fără îndoială, fiind un perfecționist, Badnjar este exigent și insistent, lucruri pe care le pretinde atât de la propria persoană, cât și de la oamenii cu care colaborează, fie ei antrenori colaboratori sau jucători.

De altfel, Tihomir Badnjar a colaborat cu o serie de jucători de talie mondială. Printre sportivii care au lucrat pe parte de individualizare cu noul coordonator al Academiei CSM Oradea se numără staruri NBA precum Paul Pierce, Allan Houston, Baron Davis, DeMar DeRozan și mulți alți jucători profesioniști.

Și-a început activitatea de antrenor în vara anului 1999, iar în 2006 a obținut licența de antrenor FIBA ce îi permite să antreneze la orice nivel. El a lucrat de-a lungul timpului cu o serie de antrenori și oameni de baschet de renume. Aceștia au semnat scrisori de recomandare pentru Tihi. Între ei se numără Svetislav Pesic, Zoran Savic, Igor Kokoskov, Nenad Trajkovic, Luka Pavicevic, Sam Vincent sau Bo Ryan. Badnjar este licențiat atât FIBA, cât și de către Asociația Antrenorilor de baschet din Serbia.

Tihomir a activat în cadrul Asociației Antrenorilor de baschet din Serbia pentru o perioadă de aproximativ un deceniu. Aici a fost coleg cu Milan Mitrovic, fostul antrenor asistent de la CSM CSU Oradea. În paralel a lucrat la academiile lui Partizan Belgrad, Steaua Roșie Belgrad, Radnicki, Mladost, Torlak, Beopetrol și Beovuk, în Serbia.

Prin funcția deținută în cadrul Asociației Antrenorilor de baschet din Serbia, Tihi a beneficiat de mentorat din partea unor legende ale disciplinei precum Gregg Popovich, Dusko Vujosevic, Dusan Uvkovic, Zeljko Obradovic, Igor Kokoskov sau Bosko Djokic. El continuă să aibă legături cu o parte dintre cei enumerați pentru a-și dezvolta cunoștințele.

Prima experiență de antrenor în SUA a avut-o în perioada 2007-2008, când a lucrat în Boston și Santa Monica. El s-a ocupat în principal de pregătirea și conducerea antrenamentelor de individualizare ale unor jucători din NBA, NBDL (actuala G-League) și NCAA.

Badnjar a făcut parte din staff-ul tehnic al echipelor naționale de juniori, tineret, universitar, respectiv seniori ale Serbiei. Totodată, a activat în cadrul echipei naționale universitare a Statelor Unite ale Americii. El a colaborat cu Bo Ryan, fiindu-i asistent la Jocurile Mondiale Universitare din 2009, găzduite la Belgrad.

La întoarcerea în Serbia, Tihomir a fost numit coordonator al Academiei BKK Radnicki. De asemenea, a fost antrenor al echipelor U16, U18 și U19.

A urmat o perioadă în Asia. Aici Badnjar a câțtigat numeroare trofee interne și continentale cu Al Ahli, din Bahrain. A repetat aceste rezultate alături de Manama, tot în Bahrain. Ulterior a fost selecționerul echipei naționale de seniori a Mongoliei. Ulterior, Tihi a antrenat pe Al Sadd, în Qatar, unde a câștigat primul titlu național din istorie acestui club. De asemenea, a cucerit Cupa Emirului și Campionatul țărilor din Golf.

Mai departe, traiectoria lui Tihomor Badnjar a cuprins funcția de antrenor coordonator al echipelor naționale ale Qatarului. În cei patru ani petrecuți în această funcție s-au consemnat câteva rezultate notabile, precum calificarea la Campionatele Asiei în 2014, 2016 și 2018, respectiv clasarea pe primul loc în Campionatul Țărilor din Golf, în 2013, 2015 și 2017. De asemenea, Qatar a câștigat FIBA 3×3 World Cup la categoria juniori.

Din luna Decembrie 2017, Badnjar colaborează cu Nenad Trajkovic. Cei doi organizează campuri și lucrează pe parte de individualizare cu jucători din Euroligă și NBA. De altfel, Tihi i-a avut în această vară la individualizare, în cadrul unui eveniment organizat la Podgorica (Muntenegru), pe cei doi jucători ai CSM Oradea aflați la echipa națională a României. Este vorba despre Tudor Gheorghe și Bobe Nicolescu.

Între 2019 și 2021, Tihomir a colaborat cu Academia Harbin Heilongjiang din China. De asemenea, a colaborat cu Jiangsu, tot în China. Activitatea desfășurată în această țară a fost extrem de importantă în contextul pandemiei COVID-19 ce a îndepărtat jucătorii străini de Chinese Basketball League. Astfel, liga profesionistă din China a mizat mai mult decât oricând pe jucătorii autohtoni, iar activitatea lui Badnjar a ajutat în acest sens.

Între 2001 și 2019, Tihomir Badnjar a făcut parte din corpul organizator al Basketball Clinic Belgrade. De asemenea, a organizat clinicurile de la Novi Sad, Kragujevac, Cacak, Vrsac. El a participat din postură de lector la clinicuri organizate în Bahrain, China, Qatar, Oman, Emiratele Arabe Unite, la Frankfurt (Germania).

Badnjar și-a dezvoltat și completat studiile de-a lungul anilor. El a absolvit universitatea de Filosofie de la Belgrad, cu specializarea sociologie. În paralel a absolvit cursurile Universității de Sport din Belgrad, cu specializarea Educație Fizică și antrenorat în baschet, dobândind astfel licența de antrenor în Serbia. Mai departe, a absolvit Universitarea de management și management sportiv din capitala Serbiei, pentru ca doi ani mai târziu să obțină și o licență de masterat în acest domeniu.

În prezent, Tihomir Badnjar are două reședințe. Una la Belgrad (Serbia), iar cealaltă în Cambridge (Massachusets, SUA). El va coordona activitatea în cadrul Academiei CSM Oradea în sezonul 2022/23.