Prezentare adversar: BK Patrioti Levice

CSM CSU Oradea susține primul meci în FIBA Europe Cup – ediția 2023/24 pe teren propriu. Acesta este programat miercuri (18.10), ora 19:00, la Oradea Arena. Adversar este Patrioti Levice din Slovacia.

Scurtă prezentare a adversarului

BK Patrioti Levice (foto 1) sau în Slovacia Levicki Patrioti este un club de baschet ce a luat ființă urmă cu 82 ani, adică în anul 1941. A evolua pentru prima dată în eșalonul principal al Cehoslovaciei în cursul anilor 60. După despărțirea Slovaciei de Cehia au început să vină trofeele în vistieria clubului.

Palmaresul echipei din localitatea Levice cuprinde 4 titluri naționale (2011, 2018, 2022 și 2023), o cupă națională (2019), respectiv un trofeu Alpe Adria (2022). Așadar, pentru prima dată în istorie, Levice a reușit să-și apere titlul național. Se poate remarca că pe parcursul ultimilor șase ani a reușit să cucerească cinci trofee în trei competiții diferite.

Pe plan internațional, Patrioti Levice a înregistrat șapte apariții consecutive în Alpe Adria Cup. Aici a fost finalistă în 2018, semifinalistă în 2019 și a câștigat trofeul în 2022.

Debutul în competițiile FIBA s-a consemnat anul trecut, când a luat startul în calificările Basketball Champions League. Aici a învins întâi pe Egis Kormend (Ungaria) și Karhu Basket (Finlanda), după care a fost depășită de Unicaj Malaga (Spania) în finala turneului de calificare desfășurat chiar în fieful echipei iberice. A continuat parcursul european în FIBA Europe Cup, unde s-a calificat în TOP 16 și a avut un bilanț general de 5-7 în această competiție.

Echipa își dispută jocurile de pe teren propriu la Športová Hala Levice. Sala are o capacitate de 2.250 locuri. Culorile lui Patrioti sunt galben-verde.

La ora actuală antrenor principal este Michal Madzin (foto 2). Acesta se află la timonă din vara anului 2019. Lotul de jucători cuprinde șase jucători străini (trei americani, un finlandez, un bosniac și un luxemburghez). Ceilalți componenți ai echipei sunt autohtoni. Tridentul american, alcătuit din Jalen Adaway (foto 3), Rob Howard și Aaron Wheeler reprezintă principalele pericole ofensive pentru Levice Patrioti. Aceștia marchează în medie 50 de puncte pe partidă în condițiile în care echipa are o medie cumulată de aproape 89 puncte pe meci.

Înaintea meciului de la Oradea, Levice Patrioti are 4 victorii și o înfrângere în campionatul național. De asemenea, această grupare a fost învinsă în singurul joc internațional susținut în actualul sezon, la turneul de calificare Basketball Champions League. Aici, Levice a fost depășită de campioana Ciprului, AEK Larnaca.

Scurtă prezentare a orașului Levice

Prima atestare datează din anul 1156. Orașul face parte din regiunea Nitra în zona de Sud-Vest a Slovaciei. Orașul este amplasat la aproximativ 25 km de granița cu Ungaria și la 110 km de capitala Slovaciei, Bratislava.

La ultimul recensământ, organizat în urmă cu doi ani, Levice avea o populație de 31.500 locuitori. Majoritari sunt slovacii, dar există o comunitate însemnată de maghiari și vorbitori de limba maghiară.

În localitate și împrejurimi există câteva obiective turistice, precum două castele, mai multe lăcașe de cult, precum biserici dar și o sinagogă. Alte atracții sunt piața centrală, clădirea primăriei, academia de studii superioare și moara din localitate. În fine, există câteva clădiri monument istoric menționate între obiectivele turistice de vizitat.

Foto: championsleague.basketball