Prezentare adversar: Kataja Basket

CSM CSU Oradea susține următorul meci în deplasare. Roș-albaștrii călătoresc în Finlanda, acolo unde au programat jocul cu Kataja Basket, contând pentru etapa a 2-a din sezonul regulat al FIBA Europe Cup – ediția 2023/24.

Jocul amintit se va desfășura miercuri (25.10), ora 18:30, la Motonet Areena din localitatea Joensuu. Ambele echipe au 0-1 la general în Grupa J după meciurile primei etape în FIBA Europe Cup.

În cele ce urmează vă invităm să faceți cunoștință cu următorul adversar al CSM CSU Oradea în cupele europene.

Kataja Basket

Clubul a fost înființat în anul 1949.

Culorile principale sunt albastru și alb, respectând steagul Finlandei.

Echipa își dispută jocurile de pe teren propriu la Motonet Areena (foto 2). Această sală a fost inaugurată în luna Aprilie 2022. Capacitatea tribunelor este de 2.500 locuri, însă sala de baschet este parte dintr-un complex ce include alte facitități, clădirea fiind utilizată inclusiv de universitatea din localitate.

Palmaresul echipei a început să se îmbogățească la mijlocul deceniului trecut. Primul titlu național din istorie a fost obținut în anul 2015. Acesta a fost obținut după 3-2 în finala disputată împotriva lui Bisons Loimaa, echipă pentru care a evoluat la acea vreme Martin Zeno, unul dintre cei mai emblematici jucători din istoria CSM CSU Oradea. Cel de-al 2-lea și ultimul titlu național cucerit de Kataja Basket datează din anul 2017. Această grupare a mai câștigat patru cupe naționale în Finlanda. De altfel, a cucerit Cupa Finlandei în sezonul precedent și s-a clasat pe locul 3 în campionatul național, după trei sezoane în care a terminat de fiecare dată pe locul 7.

De asemenea, are șase finale de campionat pierdute, în 2003, 2006, 2009, 2011, 2012, 2014. Așadar, a obținut primul titlu național la cea de-a 7-a finală de campionat disputată! În total are 14 clasări pe podiumul campionatului din Finlanda.

Kataja Basket a evoluat în Basketball Champions League în sezonul 2016/17, atunci când s-a duelat cu CSM CSU Oradea în faza grupelor. Ambele partide au fost câștigate de roș-albaștri, însă meciul de la Arena Antonio Alexe a fost unul dintre cele mai spectaculoase din istoria celor două cluburi. Acel joc s-a terminat după o repriză de prelungiri, scor 101-91. Martin Zeno a înscris 42 puncte în acel meci, egalând la acea vreme recordul absolut de puncte marcate într-un meci de un singur jucător în BCL.

Finlandezii au mai jucat în EuroChallenge de trei ori și în FIBA Europe Cup de alte cinci ori. Ei revin în acest sezon în cupele europene pentru prima dată după pandemia COVID-19. Cel mai bun rezultat internațional obținut de Kataja s-a consemnat în urmă cu un deceniu, când a fost sfertfinalistă a FIBA EuroChallenge.

Fost jucător reprezentativ în Finlanda, Petri Virtanen (foto 3) este antrenorul principal al lui Kataja Basket la această oră. De altfel, Virtanen și Teemu Rannikko sunt cele mai reprezentative nume din istoria clubului. Ambii au fost conducători de joc în echipa națională a Finlandei.

Lotul actual de jucători de la Kataja Basket cuprinde cinci străini, patru americani și un nigerian posesor al cetățeniei americane. Ceilalți jucători sunt autohtoni. Trebuie precizat că în ultimii ani Finlanda a devenit o puternică școală de baschet pe plan continental, lucru de care a beneficiat pe deplin și prima reprezentativă a țării, calificată cu regularitate la turneele finale ale Campionatelor Europene și Mondiale de baschet masculin.

Nike Sibande este principalul marcator al lui Kataja în actuala stagiune. Un aport extrem de important în ambele faze îl are Amaze Egenkeze. Cel mai de impact jucător autohton este Tuomas Hirvonen (foto 4), un veritabil lider al grupului și un shooter de senzație. Rotația de bază a lui Kataja cuprinde zece jucători cu medii de peste 11 minute pe meci.

Kataja vine după eșecurile suferite cu Legia Varșovia în FIBA Europe Cup, scor 62-85, în Polonia, respectiv cel cu Nokia din competiția internă, scor 81-85, pe teren propriu. De altfel, finlandezii au pierdut ultimele trei partide oficiale disputate. Ei au 1-2 în cupele europene și 3-2 în Finlanda.

Pe scurt despre orașul Joensuu

Este un oraș înființat la 1848 de către țarul Nicolae I al Rusiei.

Joensuu este o localitate amplasată în regiunea North Karelia din Est-ul Finlandei, chiar la granița cu Rusia. Conform recensământului efectuat în cursul anului 2023, orașul are un număr de 77.531 locuitori. Zona economică Joensuu cuprinde 115.000 cetățeni. Este al 12-lea oraș ca număr de poluțație în Finlanda.

Cel mai apropiat oraș mare din Finlanda este Kuopio, la 136 km spre Vest. În Joensuu studiază aproximativ 25.000 studenți în cadrul universității de Est, respectiv Universității Karelia pentru științe aplicate. De altfel, sistemul de educație din Finlanda este recunoscut drept unul de top la nivel mondial, atât în ceea ce privește școala elementară, cât și pregătirea la nivel universitar și post universitar.

Aproximativ 5.000 de cetățeni ce domiciliază în Joensuu s-au născut în alte țări. Ei provin în principal din spațiul ex-sovietic, Suedia și Bangladesh.

În plan sportiv, echipa de baschet este principalul vector de imagine al orașului. Alături de Kataja, în Joensuu activează echipe de hochei, fotbal, volei și floorball. Atletismul este o disciplină sportivă studiată și practicată la nivel universitar, fiind locul în care se pregătesc și formează sportivi și antrenori ce reprezintă Finlanda la nivel internațional în atletismul de înaltă performanță.

De asemenea, se practică baseball, orașul având o infrastructură impresionantă pentru sport de societate și înaltă performanță. Între dotări se identifică o bază sportivă indoor în cadrul căreia se pot practica zeci de discipline sportive și unde s-a disputat meciul din Basketball Champions League dintre Kataja și CSM CSU Oradea în urmă cu șapte ani, un patinoar în cadrul căruia se practică sporturi de iarnă, dar și numeroase săli de mică capacitate și bazine.

Foto: FIBA.basketball