Prezentare adversari – Cine este Legia Varșovia

CSM CSU Oradea a descoperit doi dintre adversarii din grupele FIBA Europe Cup – ediția 2021/22. Cel de-al 3-lea urmează să fie definitivat în cadrul unui turneu preliminar.

Roș-albaștrii, incluși în prima urnă valorică la tragerea la sorți organizată joi (19.08), au fost repartizați în Grupa H, alături de Szolnoki Olajbanyasz (Ungaria), Legia Varșovia (Polonia) și câștigătoarea unuia dintre cele patru turnee preliminare.

Facem cunoștință, pe scurt, cu adversarii echipei orădene în prima fază a grupelor din FIBA Europe Cup – ediția 2021/22. Vom începe cu reprezentanta Poloniei, primul adversar al CSM CSU Oradea în faza grupelor din FIBA Europe Cup.

Legia Varșovia

Clubul a luat ființă în anul calendaristic 1929. De-a lungul timpului a fost identificat drept clubul armatei poloneze. Secția de baschet este una din cele 31 deținute de acest club. De altfel, Legia este cel mai important club sportiv din Polonia.

Are în palmares șapte titluri de campioană națională a Poloniei. De asemenea, a cucerit două cupe naționale, iar în 2017 a triumfat în cel de-al 2-lea eșalon, revenind în elite baschetului din această țară.

Toate cele șapte titluri naționale au fost obținute în anii 50-60 (mai exact între 1956 și 1969), atunci când Legia a fost principala forță a baschetului în Polonia. În ultimii trei ani s-a clasat pe locurile 16, 8, 15 și 4 în campionatul național din Polonia.

Jocurile de pe teren propriu le susține la Cos Torwar. Aceasta este o arenă cu capacitate de 5.000 locuri.

În sezonul 2020/21, Legia Varșovia a obținut 21 victorii din 30 partide disputate și s-a clasat pe locul al 2-lea în faza regulată, fiind devansată doar de Zielona Gora. S-a oprit însă în semifinale, acolo unde a cedat cu 3-0 la general în seria cu Slam Stal Ostrow, echipă ce a învins CSM CSU Oradea în semifinalele FIBA Europe Cup și formație ce avea să câștige titlul de campioană a Poloniei. Gruparea din capitala Poloniei a pierdut apoi seria pentru locul 3, scor general 1-2, în fața lui Slask Wrocklaw.

Antrenorul principal al echipei este Wojciech Kaminski. Acesta se află la cel de-al 2-lea sezon consecutiv în funcție. În vârstă de 47 ani, el se află în fața celui de-al 20-lea sezon din cariera de antrenor. Ultimele sale angajamente ca antrenor al fost alături de Rosa Radom (2013/18) și Mitteldeutscher (2018/19, Germania). A fost desemnat antrenorul anului în Polonia în 2015, iar un an mai târziu a câștigat Cupa Poloniei. De asemenea, are o finală de campionat în Polonia (2016) și încă o finală de cupă (2015). Kaminski a fost pentru o perioadă asistentul lui Mike Taylor la echipa națională a Poloniei.

La ora redactării acestui text, Legia are patru jucători străini sub contract. Este vorba despre americanii Muhammad-Ali Abdur-Rahkman, Josh Sharkey, Raymond Cowels și Adam Kemp. Un transfer extrem de important perfectat de echipa din Varșovia în această vară este cel al lui Lukasz Koszarek. Acesta, acum în vârstă de 37 ani, sosește de la Zielona Gora și este component al echipei naționale a Poloniei, fost adversar al României în calificările FIBA EuroBasket 2022.

Sezonul 2021/22 în Polonia demarează pe data de 1 septembrie. Așadar, Legia Varșovia va avea un număr mult mai mare de meciuri jucate decât CSM Oradea la ora confruntării directe din prima etapă a fazei grupelor FIBA Europe Cup, programată pentru 13 octombrie 2021, la Oradea.