Prezentare Anwil Wloclawek

KK Anwil Wloclawek din Polonia este următorul adversar pe care CSM CSU Oradea îl va întâlni pe terenul de baschet. Meciul este programat pentru miercuri (21.12.2022), ora 19:00, la Oradea Arena. Partida contează pentru Grupa L din TOP 16 în FIBA Europe Cup – ediția 2022/23.

Va fi prima confruntare oficială între cele două echipe. Anwil devine al 4-lea oponent din Polonia pe care CSM-ul îl întâlnește după Stal Ostrow în semifinalele FIBA Europe Cup 2020/21, Legia Varșovia și Trefl Sopot în campania FIBA Europe Cup 2021/22.

În cele ce urmează vom face cunoștință cu echipa de la care CSM Oradea a legitimat mai mulți jucători în ultimii ani. Amintim că din echipa actuală de la Anwil a venit Nikola Markovic, cel mai longeviv jucător străin din efectivul prezent al CSM-ului. Un alt jucător ce a venit la Oradea direct de la Wloclawek este americanul Aaron Broussard.

KK Wloclawek este o structură sportivă ce a luat ființă în anul 1990. Clubul a fost fondat în localitatea Wloclawek, iar la ora actuală, din rațiuni de sponsorizare, numele echipei este Anwil Wloclawek. Actuala denumire a echipei datează din 1999.

Anwil SA este o companie ce activează în industria chimică. Sediul central este în Wloclawek, compania luând naștere în anul 1966. Compania produce compuși chimici, fertilizatori, dar activează și în domeniul producției de mase plastice.

Culorile echipei sunt albastru, alb și verde. Președinte al clubului este Łukasz Pszczółkowski, iar funcția de antrenor principal îi aparține lui Przemysław Frasunkiewicz. Acesta a preluat postul în cursul anului 2021.

Meciurile de pe teren propriu se desfășoară la Hala Mistrzów (foto 3), cu o capacitate de 4.200 locuri. În traducere, denumirea sălii este „Sala Campionilor”. Sala a fost construită în anul 2001 și acoperă o suprafață de aproape 9.000 metri pătrați. Este cunoscut faptul că publicul din Wloclawek creează o atmosferă impresionantă și poate să pune presiune pe echipa oaspete, fiind una dintre cele mai dificile locații de jucat baschet în Polonia.

Palmaresul lui Anwil Wloclawek cuprinde trei titluri de campioană a Poloniei. Primul datează din 2003, după care a câștigat alte două campionate în 2018 și 2019, ani în care și CSM Oradea a cucerit cel de-al 2-lea și 3-lea titlu național.

KK Wloclawek a disputat prima finală de campionat în Polonia în sezonul 1992/93. Echipa amintită a disputat 11 finale de campionat și s-a clasat pe podiumul campionatului de 15 ori, calificându-se în semifinalele ligii poloneze de 21 ori în istorie!

Alte rezultate notabile obținute de Anwil:

– 4 cupe ale Poloniei și 7 finale jucate
– 3 supercupe ale Poloniei din 5 astfel de apariții

În sezonul competițional 2021/22, Anwil a cucerit medalia de bronz în campionatul Poloniei. A fost sfertfinalistă în Cupa Poloniei și a câștigat ediția inaugurală a European North Basketball League – o nouă competiție regională organizată în special pentru echipe de club din zona de Nord a Europei care nu au obținut dreptul sportiv de participare în cupele europene.

Anwil Wloclawek joacă cu regularitate în cupele europene. De-a lungul timpului a evoluat în Cupa Campionilor, Cupa Saporta, Cupa Korac, FIBA Champions Cup, FIBA Europe League, EuroCup, Basketball Champions League și FIBA Europe Cup. Cel mai bun rezultat din cele 16 stagiuni de participare europeană s-a consemnat în Cupa Saporta, fiind semifinalistă a ediției 2001/22.

Pe parcursul sezonului 2022/23, Anwil Wloclawek a disputat 12 meciuri în campionatul național, acolo unde are un bilanț general de 8-4 și se situează în jumătatea superioadă a clasamentului. În FIBA Europe Cup a disputat șapte partide și are un bilanț general de 5-2. De notat că în cupele europene, Anwil are 3-0 în jocurile disputat departe de casă!

În cadrul ultimului meci disputat premergător venirii la Oradea, Anwil a învins la Gliwice, scor 82-80. După acest meci, delegația poloneză se îndreaptă către România pentru duelul cu CSM-ul de miercuri.

Lotul de jucători cuprinde 13 nume. Patru sunt americani, unul este croat, iar ceilalți opt sunt polonezi. Liderii echipei sunt americanii Phillip Green, Josh Bostic (foto 2), Luke Petrasek și Lee Moore. Un nume cunoscut pentru formația orădeană este pivotul croat Josip Sobin (foto 4), fost adversar al CSM-ului în semifinala FIBA Europe Cup din sezonul 2020/21, când era coleg de echipă cu Mark Ogden la Stal Ostrow.

Anwil are în componență jucători cu calități individuale remarcabile, pe măsura unei echipe ce își propune calificarea în fazele superioare ale competițiilor în care este angrenată. Fără îndoială, gruparea poloneză țintește prezența în sferturile de finală ale FIBA Europe Cup. Așadar, se anunță un meci foarte important și de nivel ridicat.

Foto: FIBA.basketball