Prezentare Bakken Bears – Al 35-lea club întâlnit pe plan european de baschetbaliștii CSM-ului

Bakken Bears este adversarul lui CSM CSU Oradea în sferturile de finală ale FIBA Europe Cup – ediția 2021/22. Este o confruntare între două echipe cu parcurs îndelungat de-a lungul scurtei istorii a acestei competiții.

Danemarca devine cea de-a 19-a destinație europeană pentru echipa de baschet masculin a Clubului Sportiv Municipal Oradea. Celelalte 18 țări în care s-a vorbit despre jocul de baschet de pe Crișul Repede sunt Ungaria, Turcia, Rusia, Kazahstan, Slovacia, Bulgaria, Israel, Franța, Italia, Finlanda, Ucraina, Germania, Olanda, România, Elveția, Belarus, Polonia și Portugalia.

Bakken va fi cea de-a 35-a echipă de club pe care roș-albaștrii o vor întâlni într-o partidă cu caracter internațional într-o competiție oficială.

Originară din Aarhus, Bakken a obținut calificarea de două ori în semifinalele FIBA Europe Cup, competiție în care CSM CSU Oradea a ocupat locul 3 în sezonul trecut. Vă invităm să descoperim împreună câteva elemente ce țin de următorul oponent al roș-albaștrilor în arena internațională.

Fondat în 1953, clubul este stabilit în Aarhus, Danemarca. Bakken Bears au câștigat 19 titluri de campioni ai Danemarcei. Palmaresul acestei grupări cuprinde și 12 cupe naționale. Această grupare a disputat 27 finale de campionat și 18 de cupă. „Urșii” au câștigat campionatul danez de fiecare dată în ultimele cinci ediții și este forța dominantă a jocului de baschet în această țară din 1997. Practic a câștigat 18 titluri naționale în ultimele 24 ediții desfășurate.

Pe plan internațional accederea în semifinalele FIBA Europe Cup din 2018 și 2020 sunt cele mai notabile performanțe. De asemenea, această grupare a jucat în grupele Basketball Champions League în edițiile 2016/17 și 2020/21.

Culorile echipei sunt alb, argintiu și albastru închis (navy-blue). Totuși, în prezent Bakken Bears joacă meciurile din deplasare în echipament de culoare neagră, iar cele pe teren propriu în alb.

Bakken este stabilită suburbia Risskov, parte din localitatea Aarhus, al 2-lea oraș ca mărime în Danemarca (aproximativ 350.000 locuitori), după capitala Copenhaga. Clubul a avut alte denumiri de la înființare. Este vorba despre Aarhus Basketball Forening și Skovbakken Basketball. Evoluează cu actuala denumire, Bakken Bears, din 1999.

Echipa își dispută jocurile de pe teren propriu la Vejlby Risskov Hallen. Aceasta face parte dintr-o complex sportiv ce cuprinde mai multe săli de sport și facilități destinate sportului. Alături de Bakken Bears, în această sală își dispută jocurile de pe teren propriu și SK Aarhus, echipă de handbal feminin. Sala a fost inaugurată în 1969 și are o capacitate de 1152 locuri. Aici au concertat de-a lungul timpului trupe muzicale celebre precum Jimi Hendrix (a cărui spectacol a inaugurat sala), The Who, Rolling Stones, Kiss, Pink Floyd, Deep Purple sau Rainbow.

Echipa este antrenată de către Anders Sommer. Acesta are 38 ani, dar a acumulat deja experiență la marginea terenului. El a lucrat la cârma lui Vaerlose BBK. De asemenea, a lucrat la cârma loturilor naționale U16 și U18 ale Danemarcei. El a preluat funcția de antrenor al cele mai importante echipe de baschet a acestei țări, Bakken Bears, în vara anului 2021, de la Steffen Wich, cel care a fost la cârma „urșilor” timp de mai bine de două decenii, fiind omul care a crecut în paralel cu echipa în baschetul danez.

Lotul de jucători ai lui Bakken Bears cuprinde trei jucători americani – Ryan Evans, Marvelle Harris și Travis Taylor. Alături de aceștia activează câte un jamaican Jarred Ogungbemi-Jackson, kenian Tylor Ongwae și un senegalez Michel Diouf. În efectivul lui Bears se află și Darko Jukic, jucător născut și format în Danemarca, dar cu origini în spațiul ex-iugoslav.

Doar trei jucători din rotația de bază se află la primul sezon în uniforma lui Bakken. Este vorba despre cei doi jucători de poziția 1, respectiv opțiunea a 2-a la postul de pivot. Fără îndoială, pivotul Michel Diouf este cel mai important jucător, acesta având experiență, IQ baschetbalistic, caracteristici fizice și influența necesare pentru a fi un veritabil lider de echipă.

Foto: FIBA.basketball