Prezentare Brose Bamberg

Brose Bamberg este următorul oponent al echipei CSM CSU Oradea. Cele două echipe se duelează în prima etapă în faza a 2-a a grupelor FIBA Europe Cup – ediția 2022/23. Meciul are loc miercuri (14.12), ora 21:00, în Germania.

Este unul dintre cei mai celebri adversari pe care CSM Oradea i-a întâlnit vreodată pe terenul de baschet. Brose reprezintă baschetul german, acolo unde a obținut 9 titluri de campioană, respectiv câte 5 cupe și supercupe naționale.

Brose a fost forța dominantă a baschetului din Germania între 2005 și 2017, perioadă în care a câștigat aproape toate trofeele din palmares. Totodată este intervalul în care a evoluat de nouă ori în Euroliga masculină – cea mai puternică întrecere baschetbalistică la nivel de club în Europa.

Proprietarul clubului, respectiv deținătorul licenței de participare în campionatul de baschet masculin profesionist al Germaniei este Bamberger Basketball GmbH. Clubul este finanțat de Brose Fahrzeugteile – o companie ce produce componente, sisteme și uși/portiere pentru mașini.

Echipa de baschet Brose luat ființă în anul 1955 și a promovat pentru prima dată în eșalonul de elită al baschetului german în 1970. Au urmat câteva retrogradări și promovări, pentru ca în anul 1988 să se afle în pragul falimentului. Vechiul club s-a scindat, formându-se o nouă structură sportivă a cărei scop a fost continuarea tradiției jocului de baschet în Bamberg.

Primul trofeu din istoria orașului Bamberg în baschet s-a consemnat în urmă cu exact 30 ani, în anul 1992. Un an mai târziu a disputat prima finală de Bundesliga, iar în 2005 a câștigat primul campionat din istorie. În perioada 2005/19, Brose Bamberg a jucat 23 finale în baschetul german (campionat, cupă și supercupă), câștigând 19.

Cel mai bun rezultat pe plan internațional, făcând abstracție de participarea în nouă ediții ale Euroligii masculine, este locul 4 în Basketball Champions League, obținut în 2019.

Club cu bogată tradiție, bună parte a acesteia fiind construită în ultimii 30 ani, Brose are trei jucători trecuți în Hall of Fame-ul clubului. Este vorba despre americanii John Goldsberry și Casey Jacobsen, respectiv grecul Nikos Zisis. Numerele purtate de aceștia – 5, 23, respectiv 6 – sunt retrase.

Alte nume de maximă importanță pentru istoria lui Brose Bamberg sunt Daniel Theis, Tibor Pleiss, Anton Gavel, Bostjan Bachbar, Fabien Causeur, Janis Strelnieks, Nicolo Melli, Daniel Hackett, Kyle Hines, Marcus Slaughter, brad Wanamaker, Ricky Hickman, Alex Renfroe.

Cei mai de succes antrenori din istoria lui Brose sunt Chris Fleming, Dirk Bauermann, Andrea Trinchieri. De notat că la Brose a activat Ainars Bagatskis, actualul antrenor principal al echipei CSO Voluntari.

Actualmente echipa este antrenată de israelienul Oren Amiel. Acesta a preluat funcția în cursul anului 2021. El are un asistent originar din Ungaria.

Lotul de jucători cuprinde cinci americani, un ceh, un croat și un israelian. Alți cinci jucători sunt germani. De curând, Brose l-a înregimentat pe Patrick Miller pentru a-l înlocui pe Vaidas Kariniauskas. Lituanianul a avut un rol și o medie de minute neconforme cu așteptările jucătorului, motiv pentru care a ales să revină în România, unde a semnat cu Rapid București.

Cei mai importanți jucători din lotul actual al lui Brose Bamberg sunt germanii Christian Sengfelder și Patrick Heckmann, respectiv americanii Patrick Miller și Julian Wright-Foreman.

Meciurile de pe teren propriu ale lui Brose Bamberg se desfășoară la Brose Arena. Aceasta este a 3-a sală de mare capacitate din landul Bavaria după Olympiahalle din Munchen și Arena Nurnberg din orașul Nurnberg.

Sala a fost construită în anul 2000 și a fost inaugurată în 2001. A fost extinsă la capacitatea actuală, de 10.000 locuri la spectacole și concerte, respectiv 6.150 locuri la meciurile de baschet, în anul 2006. Ultima renovare s-a făcut în anul 2013.

Culorile lui Brose Bamberg sunt roșu, argintiu și alb.

În prima fază din FIBA Europe Cup, Brose Bamberg a avut patru victorii și două înfrângeri. A început Bundesliga cu cinci înfrângeri consecutive, dar ulterior a repurtat trei victorii. În ultimul meci disputat premergător partidei cu CSM CSU Oradea, formația germană a fost învinsă pe teren propriu de Mitteldeutscher, scor 90-98. Astfel, Brose a ajuns la un bilanț general de 3-6 în campionatul național.

Brose Bamberg este o echipă cu calitate fizică de excepție. Acest aspect o determină să agreeze un sistem defensiv cu schimb de oameni la fiecare blocaj (switching defense), ceea ce limitează strategiile de natură tactică, aspect în care CSM Oradea a strălucit în actuala campanie din FIBA Europe Cup. Se anunță, așadar, o provocare deosebită în compania unui adversar celebru și de mare tradiție, adept al unui stil de joc ce nu convine CSM-ului și aflat pe un trend ascendent din punct de vedere al rezultatelor și implicit al nivelului de încredere al jucătorilor și echipei.