Prezentare Pallacanestro Varese (Italia)

CSM CSU Oradea reia aventura continentală. Formația roș-albastră susține cel de-al 10-lea meci internațional în sezonul competițional 2023/24 și al 99-lea din istorie în cupele europene pe data de 10 Ianuarie 2024, în deplasare.

Echipa antrenată de Cristian Achim se deplasează în Italia, acolo unde va evolua pentru a 2-a oară în istorie. Adversar este una dintre cele mai titrate echipe ale jocului cu mingea la coș din această țară și prima echipă de club italiană care s-a remarcat pe plan continental. Este vorba despre Pallacanestro Varese, cunoscută din rațiuni de sponsorizare drept Itelyum Varese în prezent.

Meciul se va desfășura miercuri (10.01), ora 21:30, la Palasport Lino Oldrini, fiind transmis în direct pe platforma FIBA The Basketball Channel (YouTube).

În cele ce urmează facem cunoștință cu următorul adversar pe plan european al CSM CSU Oradea.

Pallacanestro Varese

Varese este locul devenit celebru în Europa aproape exclusiv datorită jocului de baschet. Aici a activat prima forță dominantă a baschetului din Italia, condusă de către Dino Meneghin, fără îndoială cel mai celebru jucător din istoria sportului cu mingea la coș din Italia și la acea vreme din toată Europa.

Este al 4-lea adversar diferit provenit din Italia pentru CSM CSU Oradea. Anterior, roș-albaștrii au pierdut de două ori cu Reyer Venezia în Basketball Champions League 2016/17, au învins Reggio Emilia în sferturile de finală FIBA Europe Cup 2021 și au pierdut cu Happy Casa Brindisi în calificările Basketball Champions League pa startul actualului sezon competițional. Așadar, bilanțul general este de o victorie și trei înfrângeri. Va fi a 2-a prezență în Italia pentru CSM Oradea după vizita la Venezia, din sezonul 2016/17.

Clubul a luat ființă în anul 1945, în localitatea Varese, regiunea Lombardia, în zona de nord a Italiei. Culorile echipei sunt roșu și alb. Meciurile de pe terne propriu le dispută la Palasport Lino Oldrini, sală cu o capacitate de 5.100 locuri, inaugurată în 1964 și supusă unor lucrări de modernizare în mai multe rânduri.

Palmaresul echipei cuprinde:

– 10 titluri de campioană a Italiei (1961, 1964, 1969, 1970, 1971, 1973, 1974, 1977, 1978, 1999)
– 4 cupe ale Italiei (1969, 1970, 1971, 1973)
– 1 supercupă a Italiei (1999)
– 5 trofee de Euroligă/Cupa Campionilor (1970, 1972, 1973, 1975, 1976) și zece finale disputate
– 2 cupe Saporta (1967, 1980)
– 3 cupe Intercontinentale (1966, 1970, 1973)

Varese a jucat 20 finale de campionat național în Italia, țară ce a avut statut de cel mai puternic campionat național o bună perioadă de timp. Pe plan internațional a mai jucat, pe lângă cele 10 finale de Euroligă, finale în Cupa Saporta, Cupa Korac și FIBA Europe Cup. De altfel, Varese a fost finalistă a primei ediții din istoria FIBA Europe Cup, în sezonul 2015/16. În 1970 și 1973 a câștigat campionatul, cupa și Euroliga masculină!

Are sute de meciuri disputate în cupele europene, fiind o prezență constantă pe parcursul mai multor decenii. Palmaresul cuprinde 25 trofee, naționale și internaționale.

Cele mai cunoscute nume care au jucat pentru Varese de-a lungul timpului sunt: Gianmarco Pozzecco, Luis Scola, Toney Douglas, Andrea Meneghin, Arijan Komazec, Aleksandar Capin, Nikola Loncar, DJ Mbenga și o serie impresionantă de jucători americani.

Sportivul de care este strict legat palmaresul uluitor al lui Pallacanetro Varese este Dino Meneghin. Cel mai mare jucător din istoria baschetului italian și unul dintre cei mai importanți jucători din istoria baschetului european (alături de Nikos Galis, Pau Gasol, Drazen Petrovic, Dirk Nowitzki), o legendă și un personaj ce a ridicat popularitatea jocului de baschet în Italia, acesta a evoluat pentru Varese în perioada în care a disputat zece finale consecutive de Cupa Campionilor/Euroligă, între 1970 și 1979.

Cele mai cunoscute nume ce au antrenat echipa sunt Aleksandar Nikolic, Sandro Gamba, Joe Isaaxc, Carlo Recalcati, Ruben Magnano și Gianmarco Pozzecco.

În sezonul 2022/23, Varese s-a clasat pe locul al 13-lea în Lega Basket Serie A după ce a fost penalizată și depunctată cu 11 puncte în clasament. Dacă nu s-ar fi impus depunctarea, amintita echipă s-ar fi clasat pe locul al 4-lea.

La ora actuală clubul se află în proprietatea argentinianului Luis Scola. Fost campion olimpic și de două ori finalist în FIBA World Cup, unul dintre cei mai de succes și longevivi jucători de baschet la nivelul echipelor naționale.

În prezent echipa din Varese este antrenată de americanul Tom Bialaszewski. Lotul de jucători cuprinde șapte jucători străini, între aceștia numărându-se Olivier Hanlan, fost adversar al CSM-lui în Basketball Champions League 2016/17 și fost jucător în Euroligă, respectiv Skylar Spencer, fost pivot la Steaua București.

Recent, echipa italiană s-a despărțit de americanul Willie Cauley-Stein, fost pivot în NBA. De asemenea, la capitolul plecări s-a consemnat și numele lui Vinnie Shahid.

Cel mai important jucător al echipei este internaționalul italian Nico Mannion. Acesta a fost transferat de Varese direct din Euroligă, acolo unde a evoluat ultima dată la Baskonia. Această mutare s-a consemnat în luna Decembrie 2023, iar de la venirea lui Mannion, Varese este neînvinsă în trei meciuri. De altfel în aparițiile înregistrate în uniforma lui Varese, Mannion are medii statistice de 25 puncte și 4.3 pase decisive cu 53% la aruncările de trei puncte.

Alte piese importante în angrenajul lui Varese, alături de fundașii Mannion și Hanlan, sunt Davide Morretti, Gabe Brown și Sean McDermott.

În prezent, Pallacanestro Varese are 6-9 la general și se situează pe locul 11 la jumătatea sezonului regulat din Lega Basket Serie A. De asemenea, are 0-2 în Grupa N din FIBA Europe Cup, după ce în prima fază a competiției a obținut cinci victorii din șase apariții. De altfel, cu o medie de 93.4 puncte pe meci, Varese este echipa cu cea mai mare medie de puncte marcate pe meci în FIBA Europe Cup în sezonul 2023/24.

Pe scurt despre orașul Varese

Este o localitate situată la 55 km de Milano și face parte din regiunea Lombardia. La ultimul recensământ, organizat în urmă cu cinci ani, localitatea avea o populație de 81.000 locuitori.

În Varese își are sediul compania Cagiva, marcă recunoscută, producătoare de motociclete. Alte branduri locale sunt Ignis, Aermacchi, Agusta Westland și altele.

În apropiere de orașul Varese sunt două aeroporturi importante. Este vorba despre Malpensa și Bergamo.

Orașul Varese este înfrățit cu Alba Iulia, din România.

Două parcuri naturale și o serie de clădiri istorice, specifice Italiei reprezintă principalele atracții. Fără îndoială principala atracție este Sacro Monte di Varese (muntele sacru din Varese), ce face parte din patrimoniul UNESCO.

Cei mai cunoscuți sportivi originari din Varese sunt Dino Meneghin și Andrea Meneghin (baschet), Gennaro Gattuso (fotbal), Laura Macchi (baschet feminin).

O disciplină sportivă de mare atracție în Varese, precum în multe zone din Nordul Italiei, este ciclismul. O serie de sportivi profesioniști au activat și s-au pregătit în Varese. Enumerăm câteva dintre cele mai celebre nume care au marcat istoria Turului ciclist al Italiei: Ivan Basso, Alfredo Binda, Claudio Chiappucci, Oscar Freire, Stefan Garzelli, Michael Rogers sau Daniele Nardello.

Varese a găzduit Campionatele Mondiale de Ciclism pe șosea în 1951 și 2008. Aici își desfășoară activitatea echipe de fotbal, hochei pe gheață și un club de tenis.