Prezentare Trefl Sopot

CSM CSU Oradea va disputa primul meci oficial după aproape o lună. Roș-albaștrii, trecuți prin boală în ultima parte a lunii decembrie 2021 și în primele zile din noul an calendaristic au fost nevoiți să amâne trei meciuri. Astfel, echipa orădeană va disputa primul meci oficial pe 12 ianuarie 2022, în deplasare.

Adversar este Trefl Sopot, din Polonia. Partida contează pentru etapa a 3-a din Grupa K în TOP 16 din FIBA Europe Cup și va avea loc miercuri, cu începere de la ora 20:00, la Ergo Arena. Partida va fi transmisă în direct pe canalul YouTube al FIBA. În cele ce urmează vă invităm să faceți cunoștință cu această echipă.

În trecut echipa de baschet masculin din Sopot a evoluat sub alte denumiri, precum Prokom Trefl Sopot sau Akra Gdynia. În anul 2009, Trefl Sopot a înlocuit practic pe Prokom Asseco Sopot, formație ce s-a mutat în alt oraș, Gdynia.

Palmaresul echipei din Sopot este următorul:

  • 2 Cupe ale Poloniei.
  • 2 SuperCupe ale Poloniei.
  • Finalistă a campionatului Poloniei în 2012. A pierdut cu 4-3 la general în seria cu Asseco.

Trefl Sopot își dispută meciurile de pe teren propriu la Ergo Arena, o sală multifuncțională de mare capacitate. Această arenă poate găzdui 11.400 spectatori la un meci de baschet fiind cea mai mare arenă în care se joacă baschet cu regularitate în Polonia, respectiv 15.000 spectatori la spectacole și concerte. Sala a fost dată în folosință în anul 2010.

Aceasta este a 3-a participare în cupele europene pentru Trefl Sopot. Prima s-a consemnat în sezonul 2010/11, când a părăsit prematur FIBA EuroChallenge, din tururile preliminare. Apoi, în sezonul 2012/13 a evoluat în grupele EuroCup (a 2-a competiție Euroleague Basketball).

Trefl Sopot a ocupat locul 5 în precedenta ediție de campionat în Polonia. A fost învinsă în primul tur al playoff-ului de Slask Wroclaw. Actualmente are 9-8 la general, câștigând cinci din ultimele șase partide de campionat disputate. Această grupare va disputa un meci de campionat în cursul serii de duminică (09.01). În FIBA Europe Cup are 1-1 la general în TOP 16, pierzând meciul disputat pe teren propriu, cu Sporting CP Lisabona, dar a învins în cel susținut în deplasare, pe terenul lui Benfica Lisabona.

Gruparea poloneză este unul dintre cei doi lucky loseri ai preliminariilor FIBA Europe Cup. Sopot a învins BC Dnipro în primul meci al turneului de la Sofia, dar a cedat în finala cu Iraklis Salonic. Datorită faptului că a pierdut la diferență de două puncte a avansat în grupele FIBA Europe Cup din postură de lucky loser. În Grupa B, adică în prima fază a grupelor, Trefl a obținut trei victorii din șase meciuri, impunându-se în ultimele două etape, ambele disputate în deplasare.

Echipa este antrenată de Marcin Stefanski. El are la dispoziție un lot format din 14 jucători. Cinci sunt americani, unul este olandez, iar unul este finlandez. Ceilalți sunt autohtoni.

Între componenții echipei poloneze se află Darrin Dorsey (foto), fost jucător la U-BT Cluj-Napoca. Acesta a fost legitimat în luna noiembrie 2021, adică după startul sezonului competițional în curs de desfășurare. Un alt nume cunoscut, cel puțin pentru jucătorii români, este Yannick Franke. Acesta a jucat pentru echipa națională a Olandei în dubla cu România din calificările FIBA Basketball World Cup 2019.

Martynas Paliukenas, actualmente jucător legitimat la CSM CSU Oradea, a evoluat pentru Trefl Sopot în perioada 2020/2021. Fundașul lituanian este unul dintre cei șase jucători din lotul bihorenilor care au evoluat în campionatul Poloniei în sezoanele precedente alături de Kris Richard, Garlon Green, Stephen Holt, Nikola Markovic și Mark Ogden.