Prezentare Tsmoki Minsk

Club fondat în anul 2006, denumirea inițială fiind BC Minsk – 2006, formația din capitala Belarusului a preluat actuala denumire în anul 2012. Evoluează în culorile albastru închis – alb. Jocurile de pe teren propriu le dispută la Minsk Arena, o arenă multifuncțională cu capacitate de peste 15.000 locuri pentru manifestările sportive.

Tsmoki Minsk este forța dominantă a baschetului din Belarus. Această formație a câștigat ultimele 11 campionate și cupe naționale. Se află la cea de-a 10-a participare consecutivă în Liga VTB, respectiv la a 11-a aventură continentală în succesiune.

Tsmoki Minsk a ocupat locul al 2-lea în grupa din care a provenit în prima fază FIBA Europe Cup – ediția 2019/20. Campioana Belarusului a început aventura continentală în preliminariile Basketball Champions League, fiind învinsă în dublă manșă de Karhu Basket, campioana Finlandei. Astfel, a coborât în grupele FIBA Europe Cup. Aici a câștigat primele trei meciuri, învingând pe Levski Lukoil, Dnipro și Kyiv Basket. Apoi a suferit trei înfrângeri consecutive, incluzând ultimul meci, după prelungiri, joc ce a stabilit că BC Kyiv este câștigătoarea grupei, iar Tsmoki Minsk va termina pe locul 2.

La intrarea în anul calendaristic 2020, Tsmoki Minsk avea 2-9 în Liga VTB, unde ocupă ultimul loc. De notat însă că deși are un bilanț modest, formația din Minsk a pierdut șapte meciuri la diferențe de cel mult cinci puncte în competiția regională. Un indicator cu privire la faptul că deși a suferit multe înfrângeri, echipa din Belarus a dat replici solide marilor puteri din Liga VTB.

Gruparea din Minsk este antrenată de Rostislav Vergun. Acesta este la cel de-al 5-lea sezon în funcție. În prezent, lotul lui Tsmoki cuprinde doar patru străini. Contingentul a fost subțiat de accidentarea lui Jamar Abrams. Fostul jucător al Craiovei și-a reziliat contractul cu Minsk.

Între străini se numără veteranul Branko Mirkovic. Fundașul înalt de 1.90 metri are deja 37 ani împliniți și este un profesionist desăvârșit, respectiv un baschetbalist de o modestie tot mai rar întâlnită în această disciplină sportivă. El a petrecut o jumătate de sezon alături de CSM CSU Oradea, însă este cunoscut în baschetul internațional pentru angajamentele din Bulgaria, respectiv Liga VTB. Originar din Serbia, dar posesor al cetățeniei bulgare, pentru a cărei echipă națională a jucat, „Bane” este jucător de poziția 1, având o aruncare de trei puncte devastatoare.

Ceilalți jucători străini sunt americanii Rob Lowery (fundaș, 1.88 metri, 32 ani) și Dominez Burnett (fundaș-extremă, 1.95 metri, 27 ani), respectiv francezul cu origini ex-iugoslave Alex Gavrilovic (pivot, 2.08 metri, 28 ani).

Lotul lui Tsmoki Minsk cuprinde cel puțin doi autohtoni cu bogată experiență. Este vorba despre pivotul Vladimir Veremeenko, respectiv extrema Aliaksandar Pustahvar. Primul a evoluat la un nivel ridicat de-a lungul carierei, incluzând două sezoane în Euroligă, respectiv nouă în EuroCup. Cel din urmă a evoluat inclusiv în România, disputând o finală de Liga Națională, în uniforma lui BC Mureș.

Lotul de jucători

2. Dominez Burnett – fundaș/extremă
3. Maksim Liutych – pivot
5. Rob Lowery – fundaș
6. Aliaksei Trastsinetski – extremă
7. Maksim Salash – extremă
10. Vitali Liutych – extremă
12. Yauheni Beliankou – extremă
15. Andrei Stabrouski – fundaș
17. Andrei Rahozenka – fundaș
18. Branko Mirkovic – fundaș
30. Vladimir Veremeenko – pivot
31. Alex Gavrilovic – pivot
34. Aliaksandar Pustahvar – extremă
77. Uladzislau Blizniuk – fundaș

Staff tehnic

Ristislav Verdun – antrenor principal
Edmunds Valeiko – antrenor asistent
Wojciech Walich – antrenor asistent