Primele informații despre sezonul competițional 2023/24 în baschetul românesc

Sezonul competițional 2023/24 la baschet masculin în România va demara la data de 15 Septembrie anul curent, cu turneul de calificare contând pentru Cupa României. O săptămână mai târziu este programat startul sezonului regulat în Liga Națională, iar la finele lunii Septembrie este programat turneul de calificare din Basketball Champions League.

În cadrul ședinței de Consiliu Director desfășurată la mijlocul acestei săptămâni s-a stabilit că Liga Națională de baschet masculin va avea un sistem competițional similar cu cel utilizat în ediția anterioară. Cele 18 echipe participante au fost distribuite, în funcție de clasamentul final al LNBM – ediția 2022/23, în două grupe. Iată componența acestora:

– Grupa A – U-BT Cluj-Napoca, Rapid București, CSO Voluntari, SCM Timișoara, Dinamo București, CSM Târgu Jiu, CSM Galați, Laguna București, Corona Brașov.
– Grupa B – CSM CSU Oradea, BC CSU Sibiu, SCM U Craiova, FC Argeș Pitești, CSM Constanța, CSM Târgu Mureș, CSM Petrolul Ploiești, CSM Focșani, CS Vâlcea 1924.

Se va juca pe sistemul fiecare cu fiecare în ambele grupe, rezultând 18 etape, dar câte 16 meciuri pe echipă (fiind număr impar de echipe, fiecare va sta de două ori). Primele cinci clasate la încheierea ultimei etape avansează în TOP 10, acolo unde vor duce cu ele rezultatele obținute în compania echipelor calificate din propria grupă. Același principiu va fi adoptat pentru grupa valorică 11-18.

În faza a 2-a se vor disputa zece etape în TOP 10, respectiv opt etape în grupa valorică 11-18. Primele opt clasate în TOP 10, după ultima etapă din această fază, avansează în playoff-ul Ligii Naționale.

Sferturile de finală și semifinalele se vor desfășura pe sistemul cel mai bun din cinci partide. Finala va fi disputată pe sistemul cel mai bun din șapte meciuri, finala mică și turul al 2-lea din playout se vor desfășura pe sistemul cel mai bun din cinci partide, iar jocurile de clasament se vor derula în formatul cel mai bun din trei meciuri.

Ultimele patru clasate la încheierea sezonului 2023/24 vor retrograda în Liga 1. În schimb, vor promova două echipe.

Cupa României se va desfășura similar ediției anterioare. Cele 18 echipe vor fi repartizate, prin tragere la sorți, în șase grupe de câte trei. Extragerea se va desfășura fără capi de serie, astfel încât există posibilitatea unor derby-uri încă din startul sezonului.

Se va juca pe sistemul fiecare cu fiecare în grupe, rezultând câte două partide pentru toate protagonistele. Ocupantele locurilor 1 în cele șase grupe se califică la turneul final. Ele vor fi însoțite de cele mai bune două locuri 2.

S-a stabilit că în sezonul 2023/24 se va juca conform obligativității de a avea cel puțin doi jucători autohtoni în permanență în teren atât în Liga Națională, cât și în Cupa României, indiferent de vârstă.

Date de referință pentru sezonul competițional 2023/24

29 Iulie 2023 – Tragere la sorți grupe Cupa României
8 August 2023 – Tragere la sorți FIBA Europe Cup (competiție în care CSM CSU Oradea va juca dacă nu se califică în grupele Basketball Champions League
15 Septembrie 2023 – Start turneu de calificare Cupa României
23 Septembrie 2023 – Start sezonul regulat Liga Națională
25 Septembrie 2023 – Start turneu de calificare Basketball Champions League
20 Ianuarie 2024 – Ultima etapă din prima fază
– 27 Ianuarie 2024 – Prima etapă din TOP 10
– 13/17 Februarie 2024 – Turneul final Cupa României
– 18 Februarie 2024 – All Star Game
– 6 Aprilie 2024 – Ultima etapă din TOP 10
– 10 Aprilie 2024 – Startul playoff-ului LNBM
– 29 Mai 2024 – Data Meciului 7 din finala LNBM