Rolland Torok este noul jucător al CSM CSU Oradea

Rolland Torok se întoarce la CSM Oradea. Sportivul născut pe malurile Crișului Repere revine la clubul alături de care a debutat la nivel de seniori după 12 ani petrecuți la alte cluburi din Ungaria și România. Părțile au parafat un acord cu valabilitate pentru următorii doi ani.

Născut pe data de 25 Octombrie 1990, înalt de 2.03 metri, Rolly evoluează în principal la poziția 4. De-a lungul timpului, în funcție de stilul de joc al echipei la care a evoluat, de viziunea antrenorului, respectiv de necesitățile de moment, Torok a evoluat și la alte poziții.

Produs al școlii de baschet din Oradea, Rolland jucând pentru LPS Bihorul Oradea la nivel juvenil, activitatea sa la nivel de seniori a demarat încă de pe vremea junioratului. Torok a fost unul dintre jucătorii orădeni care au ajutat CSM-ul într-un moment dificil, atunci când sprijinul financiar a fost modest atât din sectorul public, cât și din privat.

După ce s-a confruntat cu mai multe accidentări și probleme medicale, Torok a plecat în Ungaria, acolo unde a petrecut trei sezoane. Posesor al dublei cetățenii română-maghiară, el a activat în primul eșalon din țara vecină la Jaszbereny și Kormend, între 2012 și 2015.

În vara anului 2015, Rolland Torok a semnat cu U-BT Cluj-Napoca, formație alături de care a petrecut patru sezoane, cucerind un titlu național. Ulterior a evoluat câte două sezoane la BC CSU Sibiu și CSO Voluntari, pentru ca în sezonul 2023/24 să joace la CSM CSU Constanța.

În sezonul 2023/24, alături de CSM CSU Constanța, Torok a avut 34 apariții în Liga Națională și 4 în Cupa României. El a contribuit cu 8.2 puncte, 3.4 recuperări, 1.1 pase decisive pentru 6.9 la eficiență în 29 minute pe meci. De altfel, în acest sezon a avut cea mai mare medie de minute jucate pe meci în campionatul național al României.

Torok are peste 400 apariții oficiale în baschetul românesc. El a fost campion național în 2017, alături de U-BT Cluj-Napoca. De asemenea a câștigat Cupa României de patru ori: în 2016, 2017 și 2018 cu U-BT Cluj-Napoca, respectiv în 2022 cu CSO Voluntari. În fine, baschetbalistul orădean a triumfat în SuperCupa României în 2016.

De-a lungul carierei, Rolly a bifat 60 apariții în cupele europene. El a jucat în EuroChallenge, FIBA Europe Cup, respectiv calificările Basketball Champions League pentru Kormend, U-BT Cluj, BC CSU Sibiu și CSO Voluntari.

Sportivul în vârstă de 33 ani a jucat pentru echipa națională a României la nivel juvenil, universitar și de seniori. Fără îndoială cel mai important moment al carierei sale internaționale a constat în participarea la FIBA EuroBasket 2017.

În plan personal, Rolland este tată al unui băiețel. Familia Torok s-a mărit de curând, Amalia, soția lui Rolly, născând o fetiță la sfârșitul săptămânii trecute.

Foto: FIBA.basketball