România a obținut calificarea la Campionatul European de polo pe apă – ediția 2024

România a obținut calificarea la Campionatul European de polo pe apă – ediția 2024. Tricolorii au remizat cu Slovenia, scor 10-10, în ultimul meci al turneului de calificare organizat în perioada 23-25 Iunie 2023 la Kranj (Slovenia).

Tricolorii au avut inițiativa pe tabela de marcaj, reușind să se desprindă la trei lungimi cu șase minute rămase de disputat, după un început de partidă echilibrat și favorabil slovenilor. România nu a mai înscris în ultimele șase minute de joc, perioadă în care amfitrionii au punctat de trei ori pentru a restabili egalitatea. Slovenia a înscris golul egalizator cu patru secunde înainte de final, din penalty.

Amintim că echipa antrenată de Bogdan Rath a învins Elveția, scor 19-9, respectiv Finlanda, scor 19-6. Astfel, cu șapte puncte acumulate, similar Sloveniei, România a ocupat primul loc în grupă cu o diferență de golaveraj +23, având 48-25. În schimb, Slovenia a avut un golaveraj de 46-23, reușind să se califice la turneul final din postură ce loc 2.

Lotul României la acest eveniment a fost alcătuit din: Marius Țic, Mihai Drăgușin (portari), Levente Vancsik, Silvian Colodrovschi, Robert Gergelyfi, Francesco Iudean, Andrei Neamțu, Matei Luțescu, Vlad Georgescu, Tudor Fulea, Victor Antipa, Răducu Dincă, Andrei Țepeluș, David Bota și Răzvan Rath.

Echipe calificate la Campionatul European de polo pe apă – ediția 2024

– Calificate de la Campionatul European 2022: Croația, Ungaria, Spania, Italia, Grecia, Franța, Muntenegru și Georgia.
– Calificate în urma turneelor de calificare: Olanda (Grupa A), Germania, Malta (Grupa B), Serbia, Slovacia (Grupa B), România și Slovenia (Grupa D).
– Calificată din calitate de gazdă: Israel.

Campionatul European de polo pe apă va avea loc în perioada 3-16 Ianuarie 2024, la Netanya (Israel).

Următoarea acțiune a echipei naționale de polo pe apă a României este programată în perioada 30 Iunie – 2 Iulie 2023, la Los Angeles (SUA). Este vorba despre finala Cupei Mondiale – ediția 2023.