Scurtă prezentare a adversarilor din TOP 16 în FIBA Europe Cup – ediția 2022/23

CSM CSU Oradea va juca în TOP 16 din FIBA Europe Cup – ediția 2022/23 în Grupa L. Roș-albaștrii au programate șase meciuri în amintita competiție între 14 Decembrie 2022 și 8 Februarie 2023, în încercarea de a se califica în sferturile de finală ale întrecerii.

Parteneri de întrecere sunt Brose Bamberg (Germania), Anwil Wloclawek (Polonia) și Keravnos BC (Cipru). Se va juca pe sistemul fiecare cu fiecare, primele două clasate urmând să se califice în sferturile de finală ale FIBA Europe Cup.

În cele ce urmează facem o prezentare succintă a echipelor pe care CSM-ul urmează să le întâlnească.

Brose Bamberg

Provenită din landul Bavaria, reprezintă unul dintre cele mai puternice campionate naționale din Europa, cel al Germaniei. Brose este fără îndoială cel mai cunoscut nume pentru baschetul european în această grupă. Are nouă titluri de campioană a Germaniei, cel mai recent în 2017. A câștigat șase cupe naționale și două supercupe.

Pe plan internațional a acumulat o foarte bogată experiență de-a lungul ultimilor 30 ani. Brose a jucat în Cupa Korac, FIBA Europe League, Cupa ULEB, Euroligă și Basketball Champions League. Are nouă sezoane la nivel de Euroligă, fiind semifinalistă Basketball Champions League în 2019. Echipa din Bamberg participă pentru prima dată în FIBA Europe Cup.

A repurtat patru victorii din șase meciuri în prima fază a grupelor din FIBA Europe Cup și s-a clasat pe locul al 2-lea în Grupa A, reușind să devanseze reprezentantele Israelului și Kosovo.

Pe plan intern, la ora publicării acestui material, Brose are 3-5 la general și ocupă locul 14 (la egalitate cu locul 11) din totalul de 18 protagoniste în Bundesliga germană.

Lotul de jucători cuprinde opt străini. Între aceștia se numără Vaidas Kariniauskas, dublu campion al României și fost component al CSM CSU Oradea. Nu este însă exclus ca fundașul lituanian să se despartă de germani pe parcursul acestor zile. Antrenor este Oren Amiel.

Anwil Wloclawek

Club cunoscut pentru iubitorii baschetului orădean pentru faptul că de-a lungul timpului au fost legitimați mai mulți jucători la CSM CSU de la această grupare. În prezent este cazul lui Nikola Markovic. Palmaresul lui Anwil cuprinde trei titluri de campioană a Poloniei, alături de două cupe naționale și trei supercupe.

Pe plan internațional a înregistrat mai multe apariții în competițiile FIBA începând cu anii 90, continunând cu primul deceniu din Mileniul III. Anwil a jucat patru sezoane în EuroCup, după care a înregistrat opt ani de absență la nivelul cupelor europene. A revenit în 2018, jucând două campanii în Basketball Champions League. Apoi a jucat un sezon în FIBA Europe Cup, pentru ca în sezonul 2021/22 să câștige prima ediție a European North Basketball League, competiție regională.

În actuala campanie continentală, Anwil a repurtat patru victorii din șase partide disputate. De notat că această echipă are 3-0 în partidele disputate în deplasare! S-a clasat pe locul 2 în Grupa G.

În campionatul din Polonia, formația din Wloclawek are 6-4 la general și se situează pe locul al 4-lea la ora publicării acestui material.

Efectivul de jucători cuprinde cinci străini. Patru sunt americani, iar unul este croat. Cel din urmă este Josip Sobin, fost coleg de echipă cu Mark Ogden și fost adversar al CSM CSU Oradea în semifinalele FIBA Europe Cup din sezonul 2020/21.

Keravnos BC

Echipa din Nicosia are un palmares bogat, incluzând prezențe constante în cupele europene. Are opt titluri de campioană a Ciprului la care se adaugă 11 cupe naționale și 7 supercupe. De notat că în prezent Keravnos deține atât titlul național, cât și cupa și supercupa în Cipru!

Debutul internațional pentru această echipă s-a consemnat în anul 1989. A jucat în Cupa Korac pentru cinci ediții, după care a activat în Euroliga masculină, acolo unde a avansat în șaisprezecimile competiției în sezonul 1997/98. În ultimii ani a întregistrat apariții în FIBA Europe Cup și Basketball Champions League.

În sezonul 2022/23 a obținut pentru prima dată calificarea în faza a 2-a din FIBA Europe Cup. Keravnos a repurtat trei victorii din șase apariții în Grupa D, acolo unde toate progagonistele au avut 3-3 la general. Ciprioții au câștigat grupa având cel mai bun coșaveraj (+22).

Pe plan intern, Keravnos are 4-1 la general și se situează pe locul al 3-lea la ora actuală.

Antrenorul lui Keravnos este Michalis Kakiouzis, fostul tehnician al Craiovei. Amintim că oltenii au jucat finala Cupei României în sezonul precedent, fiind cei care au eliminat CSM CSU Oradea în prima fază a acestei competiții.

Lotul de jucători include cinci americani. Între ei se numără Titus Robinson, la rândul său fost jucător al SCM U Craiova. Efectivul cuprinde o bună parte a componenților echipei naționale cipriote, adversar al României în precalificările EuroBasket 2025.

Foto: FIBA.basketball