Scurtă prezentare a adversarilor din turneul de calificare Basketball Champions League – ediția 2024/25

CSM CSU Oradea va juca în turneul de calificare numărul 3 din Basketball Champions League – ediția 2024/25. Roș-albaștrii trebuie să câștige trei meciuri în perioada 15-22 Septembrie anul curent pentru a se califica în grupele acestei competiții. În caz contrar, formația de pe Crișul Repede își va relua aventura în FIBA Europe Cup.

Amintim rezultatele tragerii la sorți, desfășurată miercuri (26.06), la Mies (Elveția), pentru Leii Roșii:

– Turul 1 – vs Caledonia Gladiators (GBR)
– Turul 2 – vs PAOK Salonic (GRE)
– Turul 3 – vs Cholet Basket (FRA), Heroes Den Bosch (NED) sau Aliaga PetkimSpor (TUR)

Dacă va câștiga aceste meciuri, CSM CSU Oradea va ajunge în Grupa B din sezonul regulat al BCL, acolo unde așteaptă Unicaja Malaga (Spania, deținătoarea trofeului și locul 1 în sezonul regulat din Liga ACB), Filou Oostende (Belgia) și King Szczecin (Polonia). Faza grupelor în această competiție va demara pe 1 Octombrie 2024.

În cazul în care nu avansează în grupele Basketball Champions League, CSM CSU Oradea va juca în FIBA Europe Cup. Tragerea la sorți pentru această competiție a fost programată la data de 19 Iulie 2024, la Munchen (Germania).

În cele ce urmează facem o scurtă prezentare a adversarilor stabiliți prin tragere la sorți în calificările Basketball Champions League.

Caledonia Gladiators

Este o echipă de baschet profesionist stabilită în Scoția, mai exact în localitatea East Kilbride. Clubul a luat ființă în anul 1998, iar de-a lungul timpului a evoluat pe teren propriu în principalele orașe ale Scoției, Edinburgh și Glasgow.

Gladiators s-au stabilit în East Kilbride în anul 2023. Aici evoluează la Playsport Arena, o sală aflată încă în construție. La ora actuală are o capacitate de 1.800 locuri, însă se estimează că lucrările vor fi finalizate, astfel încât echipa să poată juca meciurile de pe teren propriu în cupele europene la o capacitate de 6.000 locuri.

Culoarea echipei este albastru.

Palmaresul cuprinde un titlu de campioană a Marii Britanii, obținut în 2003, respectiv o cupă, câștigată în 2023.

În sezonul competițional 2023/24, Caledonia s-a clasat pe locul al 3-lea în sezonul regulat din liga britanică, însă a fost învinsă de Newcaslte Eagles, scor general 0-2, în primul tur din playoff. În Cupa BBL s-a oprit în semifinale, acolo unde a fost învinsă de forța dominantă a baschetului britanic, London Lions.

Pe plan continental a evoluat în calificările Basketball Champions League, fiind învinsă de Fribourg Olympic în primul tur. Ulterior s-a alăturat FIBA Europe Cup, acolo unde a înregistrat două victorii în fața lui BC CSU Sibiu și a obținut un bilanț general de 3-3 în sezonul regulat, ratând calificarea în TOP 16. Acesta a fost primul sezon al lui

Antrenor principal este Gareth Murray. Lotul de jucători este în construcție, toți componenții echipei din sezonul 2023/24 fiind la final de contract. Este însă de așteptat ca cel puțin o parte semnificativă a jucătorilor autohtoni să semneze noi angajamente cu Caledonia.

Caledonia Gladiators are și o secție de baschet feminin, angrenată tot în British Basketball League.

PAOK Salonic

Este unul dintre cluburile de mare tradiție din sportul elen. A luat ființă în 1926, iar doi ani mai târziu s-a deschis secția de baschet. Așadar, potențialul adversar al CSM-ului în turul al 2-lea din calificările BCL se apropie de aniversarea unui secol de existență.

Echipa este stabilită în Salonic, un oraș extrem de important pentru jocul de baschet din Grecia și întreaga Europă.

Culorile echipei sunt negru-alb.

Își dispută jocurile de pe teren propriu la PAOK Sports Arena din Salonic, o sală cu capacitate de aproape 8.200 locuri pentru meciurile de baschet. A fost inaugurată în anul 2000 și a fost renovată 16 ani mai târziu.

PAOK are o tradiție uriașă, fiind de două ori campioană a Greciei și de trei ori câștigătoare a cupei naționale. A jucat, în total, 10 finale de campionat și 8 de cupă. Pe plan continental cele mai mari succese au fost obținute în prima parte a anilor 90 și se remarcă următoarele: Locul 3 în Euroligă (1993), câștigătoare a Cupei Saporta (1991) și finalistă de alte două ori (1992, 1996), respectiv câștigătoare a Cupei Korac (1994).

Nume mari au evoluat pentru PAOK Salonic, fie din postură de antrenori sau de jucători. Aici se evidențiază Dusan Ivkovic (antrenor), respectiv Panagiotis Fasoulas, Peja Stojakovic, Lazaros Papadopoulos, Loukas Mavrokefalidis, respectiv Branislav Prelevic (jucători).

În sezonul 2023/24, PAOK Salonic s-a clasat pe locul 8 în competiția internă. A fost învinsă în primul tur din playoff, cu scorul general de 0-2, de Panathinaikos Atena, echipă ce a câștigat atât Euroliga, cât și campionatul elen. Pe plan european a accesat Basketball Champions League direct din faza grupelor. A avut 3-3 în sezonul regulat, după care a fost învinsă de Tofas Bursa în turneul play-in, ratând astfel accederea în TOP 16.

Antrenor principal este Massimo Cancellieri. În prezent, sub contract cu PAOK sunt șase jucători pentru sezonul următor. Este vorba despre patru eleni și doi americani.

Pe cealaltă parte de tabloul în turneul de calificare 3 din Basketball Champions League sunt trei echipe. Dacă CSM CSU Oradea va câștiga jocurile cu Caledonia Gladiators și PAOK Salonic, atunci va disputa finala turneului de calificare în compania uneia dintre:

Cholet Basket

– Locul 7 în Franța, învinsă cu 1-2 de Paris Basketball în primul tur din playoff.
– A câștigat turneul de calificare BCL din care a făcut parte și CSM CSU Oradea, avansând în grupele acestei competiții. A disputat 18 meciuri în Basketball Champions League, câștigând 10 și s-a oprit la încheierea TOP 16, ratând calificarea în playoff (primele opt).
– Cholet Basket a fost adversar al CSM CSU Oradea în FIBA Europe Cup – ediția 2022/23, cele două împărțindu-și atunci victoriile.

Heroes Den Bosch

– Vicecampioana Olandei. A preluat locul în Basketball Champions League de la campioană, ZZ Leiden, pe motiv că aceasta din urmă nu are o sală cu capacitate de cel puțin 3.000 locuri disponibilă, un minim necesar pentru acceptarea dosarului pentru BCL. Den Bosch a pierdut cu 1-3 în finala cu Leiden.
– În sezonul 2023/24 a evoluat în același turneu de calificare cu CSM CSU Oradea, fiind învinsă în semifinale de Brindisi, aceeași echipă care a depășit și formația bihoreană. A continuat parcursul european în FIBA Europe Cup, acolo unde a avut 1-5 și s-a oprit din prima fază a grupelor.

Aliaga Petkimspor

– Locul 7 în Turcia, învinsă cu 0-2 de Fenerbahce Istanbul în primul tur din playoff.
– Nu a jucat în cupele europene pe parcursul sezonului 2023/24, însă este una dintre grupările turcești ce au anunțat o investiție substanțial mărite pentru sezonul 2024/25, cu scopul de a performa atât pe plan național (Turcia având o ligă redutabilă), cât și european.