Intervalul ianuarie 2010 – decembrie 2019 a fost extrem de generos în performanțe sportive pentru echipa de baschet masculin a Clubului Sportiv Municipal Oradea. Trei titluri naționale, o supercupă, patru finale de Cupa României, două SuperCupe și una de Liga Națională pierdute, dar și peste 50 meciuri în cupele europene au îngroșat cartea de istorie a acestei discipline în Oradea.
Aruncăm o privire asupra situației CSM Oradea în fiecare an al ultimului deceniu:
2010
Este anul în care se consemnează revirimentul secției de baschet la CSM Oradea. Sub președinția lui Florin Birta, managementul lui Șerban Sere și cu Cristian Achim în primele luni de acvititate la echipă, roș-albaștrii reușesc un retur cu 9 victorii și 6 înfrângeri, în oglindă cu bilanțul din tur și se clasează pe locul al 9-lea, ratând la limită accesul în playoff, după victorii de excepție pe teren propriu cu Clujul, Ploieștiul, Sibiul și Timișoara.
2011
Marchează revenirea CSM Oradea în playoff-ul Diviziei A. După o absență de cinci ani din fazele superioare, echipa de baschet a municipiului Oradea obține cel mai bun rezultat din istoria clubului, locul 7 la încheierea sezonului regulat, cu 17 victorii și 13 înfrângeri. Roș-albaștrii pierd cu Mediaș, scor general 0-3, în primul tur al playoff-ului.
2012
Începe cu calificarea echipei, în premieră, la Final Four-ul Cupei României și cu obținerea primului podium din istorie, locul 3 în această competiție. Continuarea este solidă, CSM-ul bifând a 2-a calificare consecutivă în playoff după 21-8 în sezonul regulat și clasarea pe locul al 5-lea. Oradea este învinsă de Asesoft, scor general 0-3, în sferturile de finală ale campionatului.
2013
Continuă progresul spectaculos al echipei. CSM-ul termină sezonul regulat pe locul al 2-lea, pierzând prima poziție în ultima etapă. Chiar și astăzi se ridică semne de întrebare cu privire la parcursul echipei în playoff dacă ar fi terminat pe primul loc, având un culoar mai favorabil în drum spre finala campionatului. Chiar și așa, anul 2013 consemnează prima victorie într-un meci de playoff, dublată de prima serie câștigată. Totul a culminat cu medalie de bronz, prin din istoria CSM Oradea în Liga Națională.
2014
Una dintre cele mai competitive și bine asamblate echipe din istoria baschetului românesc propulsează Oradea pe harta baschetului european. Recompensa vine din partea FIBA Europe, CSM-ul fiind premiat cu titlul de cel mai promițător debut în cupele europene. Primăvara anului 2014 aduce două finale în palmaresul echipei bihorene – Cupa României și Liga Națională. Roș-albaștrii se clasează pe locul al 2-lea la capătul ambelor competiții, disputând primele finale din istorie!
2015
Marchează un recul în activitatea echipei de baschet. Numeroase accidentări și probleme de efectiv coboară echipa orădeană pe locul al 7-lea la încheierea sezonului regulat, respectiv eliminarea din primul tur al playoff-ului. O experiență dureroasă, însă extrem de necesară în viața oricărei echipe.
2016
Readuce Oradea în finala Cupei României. Final Four-ul are loc la Arena Antonio Alexe, iar publicul este pe măsură, dar CSM-ul clachează în finala cu U-BT Cluj-Napoca și ratează primul trofeu din istorie. Acesta este obținut câteva luni mai târziu, după revanța asupra Clujului, în semifinalele campionatului, respectiv o finală de senzație cu BC Mureș, decisă în Meciul 5. Primul titlu național, primul trofeu, poposește la Oradea la capătul unor ani de muncă continuă.
2017
Cel mai lung parcurs continental din istoria sportului românesc – 20 meciuri internaționale într-un singur sezon – aduce o nouă dimensiune baschetului orădean. CSM-ul joacă 64 meciuri oficiale în cursul sezonului 2016/17. Roș-albaștrii se opresc în semifinalele ambelor competiții interne, dar obține medalia de bronz în LNBM după un buzzer beater colosal semnat Will Franklin, jucător emblematic pentru club.
2018
Experiența din anul anterior, aduce o nouă abordare la echipa de baschet. Aceasta întâmpină probleme de efectiv, astfel încât este greu de stabilit care este nivelul echipei. CSM CSU Oradea schimbă aproape întreaga rotație de bază în ianuarie și februarie 2018, calificându-se din nou în finala Cupei României, unde Muhamed Pasalic greșește ținta înainte de sirenă, iar Oradea rămâne fără trofeul de Cupa României încă o dată. Roș-albaștrii se revanșează în playoff. Lipsiți de accidentatul Pasalic, bihorenii găsesc drumul spre cel de-al 2-lea titlu național din istorie.
2019
Oradea începe sezonul dificil, iar la începutul anului calendaristic 2019 operează alte modificări în efectiv. CSM-ul pătrunde din nou în finala Cupei României, după ce învinge Clujul la el acasă, însă clachează încă o dată în ultimul act. Playoff-ul Ligii Naționale este aproape perfect pentru roș-albaștri, aceștia apărându-și titlul național și cucerind al 3-lea astfel de trofeu din istorie. Anul 2019 se încheie cu calificarea în faza a 2-a a grupelor în FIBA Europe Cup, iar deceniul se termină cu mari speranțe, legate de capacitatea echipei de a performa atât pe plan internațional, cât și pe plan intern cu același nivel de succes.
Care este cea mai frumoasă amintire a dumneavoastră legată de echipa de baschet masculin CSM Oradea în intervalul 2010-19?