Sportivii CSM Oradea au obținut două medalii importante la Judo European Open 2022, de la Cluj-Napoca

La sfârșitul săptămânii precedente, în perioada 2-3 Iulie 2022, la Sala Sporturilor Horia Demian din Cluj-Napoca, a avut loc evenimentul intitulat Judo European Open la nivel de seniori. Evenimentul a fost organizat de către Federația Internațională de judo și Uniunea Europeană de judo.

Competiția a reunit peste 200 sportivi din 32 țări, proveniți de pe cinci continente. România, din postură de gazdă, a avut 23 de sportivi în probele masculine și 8 în cele feminine. Între aceștia s-au numărat Ioan Dzitac, Adrian Olaru (ambii la 66 kg), Robert Boldiș (73 kg), Alex George Creț (90 kg) și Daniel Matei (100 kg), legitimați la CSM Oradea. Primii patru sunt componenți activi ai echipei naționale de judo, la tineret și seniori, iar cel din urmă a făcut parte în trecut din lotul de seniori.

Doi dintre aceștia au obținut clasări pe podium. Este vorba despre Ioan Dzitac, respectiv Daniel Matei – ambii clasându-se locul 3 și au obținut medalie de bronz la 66 kg, respectiv 100 kg.

În limitele categoriei 66 kg, Ioan Dzitac a avut următorul parcurs:

 • Turul 1 – invinge la ippon pe israelianul Zhurovel
 • Turul 2 – invinge la ippon pe sportivul din UAE, Dzavashvili
 • Sferuri de finala – pierde la ippon (într-un moment când conducea cu wazari), în fața olandezului Verhorstert
 • Recalificari, intrare în finala pentru bronz – învinge la ippon pe sportivul din Taipei, Cheng
 • Duelul pentru bronz – învinge la wazari pe azerul Mammadov

Dzitac a câștigat astfel o importantă medalie de bronz într-o competitie de anvergură la seniori. Ioan Dzitac este încă junior, ceea ce reprezintă un rezultat excelent pentru el, CSM Oradea și judo-ul româesc.

La 100 kg, inimosul Daniel Matei, a depășit toate așteptările și calculele hârtiei, având o evoluție de excepție. A reușit să obțină o muncită medalie de bronz în limitele categoriei 100 kg. Iată parcursul lui Matei:

 • Turul 1 – victorie la ippon în fața germanului Belz
 • Turul 2 – victorie la ippon în fața bulgarului Tsvetanov
 • Semifinale – pierde la ippon în fața colegului de la lotul național Ashley Gonzalez
 • Duelul pentru bronz – câștigă la wazari, în Golden Score, cu germanul Kurbjeweit

Matei a intrat în posesia unei importante medalii de bronz și a urcat pe podium. El a arătat atitudine și dorință de victorie, fiind un bun exemplu pentru mai tinerii săi colegi. Trebuie amintit că în palmaresul lui Daniel Matei figurează un număr impresionant de titluri de campion național de la copii, cadeți, juniori, tineret, până la seniori. De asemenea, el are două importante medalii la Campionatele Europene de Tineret, unde a obținut un bronz în anul 2008 și un argint în 2009.

Ceilalți judoka de la CSM Oradea nu au avut cel mai bun parcurs la acest eveniment. Aceștia au pierdut în turul 1, regulamentul competiției oferind posibilitatea recalificărilor doar din optimile de finală, astfel încât ei au părăsit prematur competiția.

Iată rezultatele acestor sportivi:

 • Alex George Cret (90 kg) – pierde în turul 2 la wazari, în fața azerului Fatiyev (cel care a câștigat proba)
 • Adrian Olaru (66 kg) – pierde la wazari în turul 1, în fața israielianului Gutman
 • Robert Boldiș (73 kg) – pierde la ippon în Golden Score, în fața polonezului Morka

Sportivii de la CSM Oradea sunt pregătiți de profesorii Emil Morar și Dan Fâșie.

La competiția desfășurată la Cluj Napoca, sportivii români au obținut un total de 11 medalii, 6 la masculin și 5 la feminin.

În clasamentul general pe națiuni, România s-a clasat pe locul 2, după Azerbaijan, înaintea Turciei.