Stephen Holt, un etalon în ceea ce privește profesionalismul

CSM CSU Oradea mizează pe continuitate. Este una dintre etichetele echipelor antrenate de Cristian Achim. Și unul dintre motivele pentru care roș-albaștrii reușesc să performeze an de an la cel mai înalt nivel în sportul cu mingea la coș din România, respectiv în arena internațională.

De-a lungul anilor planul Clubului Sportiv Municipal Oradea a fost de a construi ceva durabil, de a clădi pe calea performanței. În filosofia staff-ului administrativ și tehnic un element extrem de important a fost colaborarea pe mai mult de un singur sezon cu jucătorii de bază.

Unul dintre acești jucători este americanul Stephen Jeffrey Carino Holt. Originar din Oregon, baschetbalistul nord-american parcurge cel de-al 3-lea sezon consecutiv alături de CSM CSU Oradea. S-a alăturat echipei în plină pandemie COVID-19, atunci când nesiguranța și incertitudinea au urcat la rang de regulă generală pe întregul Mapamondul, Steve a venit la Oradea, un loc complet necunoscut pentru el.

Se afla la primul contact cu țara noastră, iar soarta nu i-a fost tocmai potrivită. Tatăl său se confrunta cu o boală necruțătoare, iar în scurt timp acesta ne-a părăsit. În aceste condiții pentru mulți sportivi ar fi fost suficient să se retragă din contract și să caute ceva mai stabil, măcar până la un anumit moment dat.

CSM CSU Oradea la prima confruntare stagională cu U-BT Cluj-Napoca

Nu a fost cazul pentru Holt. El s-a întors la Oradea după ce și-a pierdut părintele. Făcuse o promisiune noilor săi colegi. Pe care a onorat-o întorcându-se pentru a demara cursa pentru trofee.

A ajutat echipa să cucerească prima medalie europeană din istorie, dar și să dispute finalele de Cupa României și Liga Națională în sezonul competițional 20202/21. Cel de-al 2-lea sezon a adus a 2-a medalie națională, de această dată una de bronz, iar antrenorul Cristian Achim a ales să continue parteneriatul cu baschetbalistul american, pe jumătate filipinez.

Holt întrunește o serie de calități pe care cei care nu ajung să-l cunoască suficient și nu au ochiul format s-ar putea să nu le remarce. În primul rând este un tip extrem de bine educat, deosebit de respectuos și mereu atent cu cei din jurul său. Nu lasă niciodată impresia că ar avea vreo nemulțumire, indiferent de situație.

Mai mult, Steve este unul dintre cei mai combativi jucători care au evoluat vreodată în uniforma lui CSM Oradea. Nu dispune de calități fizice sau atletice ieșite din comun, dar are o inimă prin care compensează aceste neajunsuri. La antrenament este mereu acel jucător care dă tonul și este acea piesă care execută fiecare exercițiu, fiecare element așa cum trebuie ca ritm și corectitudine în execuție.

În timpul antrenamentelor, dar și la meciuri, Stephen Holt își asumă întotdeauna rolul de apărător al celui mai redutabil jucători ofensive din echipa adversă ce evoluează la perimetru (pozițiile 1-2-3). Asta în condițiile în care atât în sezonul 2020/21, cât și în sezonul 2021/22, a fost jucătorul cu cel mai mare număr de minute jucate. Totul în condițiile în care a absentat la un singur meci și a jucat deja 118 în uniforma roș-albastră.

Ofensiv este recunoscut pentru aruncarea de trei puncte, dar sunt trecute de multe ori cu vederea contribuțiile sale în ceea ce privește creativitatea, capacitatea de a pasa mingea, abilitatea de a-și ataca apărătorul în dribling, respectiv faptul că știe cu exactitate toate acțiunile și rostul acestora, respectiv rolul fiecărui jucător în schemele de joc pe care echipa la pregătește.

Cel mai bun exemplu de sacrificiu pentru „the greater good” sau pe românește în beneficiul echipei a fost decizia de a reveni pe parchet după ce a suferit o entorsă deloc ușoară de gleznă în timpul unui meci disputat în sezonul precedent la Pitești. Holt a fost înlocuit, a cerut ajutorul fizioterapeutului, Cristian Dan ajutându-l cu un bandaj la glezna rănită, după care i-a făcut semn antrenorului că este apt de joc și disponibil să revină pe parchet. Lucru care s-a și întâmplat în decurs de aproximativ cinci minute de la accidentare.

Echipa are lideri prin modul în care se exprimă în vestiar, respectiv prin talent și capacitate individuală de a se face remarcați. Stephen Holt este un alt fel de lider. El conduce prin puterea exemplului. Le arată tuturor care este calea pentru a avea succes prin dorință, dăruire, implicare și prin faptul că îi pasă de ceea ce face.

Declarații Stephen Holt după victoria cu Benfica

Firește a fost genul de accidentare care a confirmat că un jucător de caracter o poate gestiona. Nu toți jucătorii sunt însă dispuși la astfel de sacrificii. Holt este însă dispus la așa ceva. Iar atunci când el se află în uniforma CSM CSU Oradea toți suporterii echipei pot să fie liniștiți că omul va da totul pentru culorile clubului. Nu a fost singura accidentare a lui Holt de când se află la Oradea. Au fost mai multe, dar niciuna nu l-a scos din circuit pe Holt.

De ce? Pentru că este cel mai sănătos exemplu de jucător profesionist. Întotdeauna este primul la sală. Face toate exercițiile indicate de preîncălzire pentru a nu risca o accidentare stupidă la antrenament sau la încălzirea pentru meci. Este exact acel exemplu pe care îl găsim în manuale. Acel exemplu pe care toți tinerii ar trebui să-l urmeze în ceea ce privește prevenirea accidentării și încălzirea corespunzătoare.

Stephen Holt este pentru CSM Oradea cel mai bun exemplu de jucător profesionist și serios pe care orice club, conducător, manager, antrenor, membru al staff-ului sau suporter ar trebui să și-l dorească la propria echipă. Iar calitățile sale îi determină pe cei de lângă el să ia exemplu și îi face pe mulți dintre colaboratorii săi să-și ducă sarcinile la îndeplinire cu un nivel mai ridicat de conștiinciozitate. Căci, nu-i așa, cine nu își dorește un colaborator bine educat și foarte serios în profesia sa?