Tudor Fometescu despre noul sezon la reunirea CSM CSU Oradea

Tudor Fometescu, unul dintre numeroșii jucători tineri pe care contează CSM CSU Oradea în sezonul competițional 2020/21, în care clubul are deplină încredere pentru un viitor cât mai strălucit, se pregătește pentru cel de-al 4-lea sezon alături de echipa antrenată de Cristian Achim.

Venit la Oradea în a 2-a jumătate a sezonului competițional 2017/18, Tudor a devenit un jucător important în colectivul CSM-ului. El a înregistrat progrese semnificative din toate punctele de vedere, confirmând faptul că la nivel juvenil a performat la cel mai înalt nivel existent în țara noastră.

Membru al echipei care a câștigat titlurile naționale în 2018 și 2019, respectiv SuperCupa României în 2019, Tudor Fometescu a cochetat în primăvară cu echipa națională de seniori a României. O accidentare suferită la ultimul meci înaintea reunirii lotului național l-a privat de dubla încleștare cu Spania și Israel din calificările FIBA EuroBasket 2021. Am discutat cu jucătorul CSM CSU Oradea despre acest lucru, dar și pe margnea altor subiecte ce îl ating direct pe el, dar și echipa pentru care evoluează în continuare.

„Pentru mine sezonul precedent s-a încheiat chiar mai repede decât a fost cazul pentru toată lumea. Am suferit o accidentare în finala Cupei României. Activitatea competițională s-a sistat la modul oficial exact în weekend-ul în care eu urma să revin pe teren. A fost o dezamăgire în plus pentru mine, dar asta este. A trebuit să ne împăcăm cu situația, iar acum ne îndreptăm atenția spre ceea ce urmează.”

Referitor la starea sa de sănătate actuală, Tudor a declarat:

„Am avut tot timpul din lume să mă refac. Nu mai am niciun fel de probleme de pe urma acelei accidentări. Sunt refăcut 100% în acest moment.”

Chiar dacă activitatea competițională a fost sistată complet pe parcursul ultimelor cinci luni, Fometescu s-a pregătit pe parcursul verii sub îndrumarea staff-ului tehnic al clubului orădean. Iată cum au decurs cele cinci luni pentru Tudor:

„În prima perioadă am stat acasă, alături de familie. Pe urmă am început cu mișcare fizică ușoară, precum flotări, abdomene, exerciții cu greutatea corpului. După aceea, împreună cu Marius Marinău – preparatorul nostru fizic, am avut mai multe sesiuni pe Zoom, iar apoi, după ieșirea din starea de urgență am avut oportunitatea să vin la Oradea. Am fost aici pe data de 17 mai și am urmat un program de pregătire cu durată de aproximativ o lună și jumătate, după care am am avut aproape trei săptămâni de pauză. De acum începem pregătirea pentru noul sezon competițional.”

Noul sezon prezintă numeroase necunoscute și modul de desfășurare al acestuia va fi, cel mai probabil, diferit de unul obișnuit. Întrebat cum vede actuala situație, Fome ne-a spus:

„Sper ca sezonul care urmează să se desfășoare cât mai apropiat de unul normal. Nu știu foarte multe despre care va fi modul de organizare, dar sunt sigur că se va desfășura în așa fel încât să se țină cont în primul rând de siguranța și sănătatea tuturor. Este evident că pentru oricine sănătatea este cea mai importantă. Baschetul vine după ea.”

Vara aceasta consemnează ieșirea lui Bobe Nicolescu – căpitanul echipei naționale de seniori a României – de sub incidența regulii U23. În acest sens l-am întrebat pe Tudor dacă simte un nivel de presiune suplimentar, ținând cont de faptul că el este unul dintre jucătorii care rămân sub indicența acestei reguli.

„Deși nu a fost neapărat vina cuiva, în sezonul trecut a fost o situație cumva asemănătoare cu ceea ce va fi din sezonul 2020/21 (nr. Bobe a jucat un număr limitat de meciuri pe parcursul sezonului precedent, din cauza unor probleme medicale). Eu consider că sezonul trecut a fost primul, pentru mine, de acomodare totală și decisivă cu baschetul la nivel de seniori. Nu vreau să mă consider un junior sau un jucător sub 23 ani, aș vrea să fiu un jucător pe același palier cu seniorii.”

Referitor la continuitate și faptul că aproape întreg colectivul echipei a rămas neschimbat în pofida pandemiei, respectiv a faptului că unei părți a jucătorilor le-au expirat contractele, dar și prin prisma efectelor pandemiei, Tudor a spus:

„Eu consider că omogenitatea este un element foarte important în baschet. Întregul colectiv poate să crească dacă există continuitate și dacă se lucrează mai mult de un singur an cu același nucleu de bază. Cu siguranță doi ani în aceeași formulă, sau aproape aceeași formulă, sunt mai buni decât unul.”

Referitor la obiectivele echipei, declarate de antrenorul Cristian Achim, Tudor a spus:

„Întotdeauna la Oradea se formează un colectiv suficient de puternic pentru a putea aspira la obiective înalte, de la bun început stabilite. Tocmai de aceea am ales să vin aici, pentru că se face performanță la un nivel la care nu cred că se face aproape nicăieri în România.”