Un an de la cel de-al 3-lea titlu național din istoria echipei de baschet

4 iunie 2019. În urmă cu exact un an, CSM Oradea a câștigat cel de-al 3-lea titlu național din istorie. Roș-albaștrii au învins BC CSU Sibiu, scor 75-66, în Meciul 4 al finalei Ligii Naționale de baschet masculin – ediția 2018/19. Scorul general al finalei a fost de 3-1.

Arena Antonio Alexe a fost neăncăpătoare la această confruntare. Indiferent care ar fi fost deznodământul partidei, era ultimul meci disputat de CSM CSU Oradea pe teren propriu în sezonul competițional 2018/19. Roș-albaștrii s-au desprins în câștigători pe parcursul reprizei secunde a acelui meci. De altfel, oaspeții nu au condus nicio clipă pe parcursul ultimelor 20 minute de joc, atunci când au reușit însă să egaleze situația pe tabela de marcaj în două rânduri.

Sfertul inaugural s-a terminat la egalitate, CSM-ul conducând la jumătatea partidei cu scorul de 30-27. Secvența a 3-a a fost mai bogată în realizări pe tabela de marcaj, Oradea conducând cu scorul de 57-50 la intrarea în secvența decisivă. Aceasta a fost adjudecată de gazde la limită.

Absent în primele trei partide ale finalei, Sean Barnette a fost MVP-ul Meciului 4. Venit de pe bancă, B a avut un impact imens asupra acelui meci. În 22 minute de joc, Sean a contabilizat 18 puncte, având 6/11 la aruncârile din acțiune și 6/6 la linia de pedeapsă. A adăugat 6 recuperări, 2 pase decisive, o intercepție și un capac pentru 23 la eficiență și 8 la +/-.

Giordan Watson a adăugat 15 puncte, 4 recuperări și 4 pase decisive, Dragan Zekovic a contabilizat 13 puncte, iar Arturas Valeika a terminat cu 11 puncte pentru învingători. Monyea Pratt a replicat cu 15 puncte și 7 recuperări pentru CSU Sibiu.

Oradea a câștigat două meciuri la Sibiu în deschiderea finalei 2019. CSM-ul a învins cu 89-87 în Meciul 1, respectiv 64-62 în Meciul 2. Seria s-a mutat la Arena Antonio Alexe, acolo unde bihorenii aveau nevoie de o victorie. Nu au obținut-o în Meciul 3, unul câștigat de CSU Sibiu cu scorul de 71-64.

Meciul 4 a consemnat triumful bihorenilor, aceștia închizând astfel finala cu 3-1 la general. Astfel, CSM CSU Oradea a cucerit al 3-lea titlu național din istorie și al 2-lea în succesiune.

În sezonul 2018/19, CSM CSU Oradea a terminat faza regulată cu un bilanț general de 15-9, situându-se pe locul 3. În primul tur al playoff-ului roș-albaștrii au trecut de BCM U FC Argeș Pitești cu scorul general de 3-0. În penultimul act, Oradea a învins U-BT Cluj-Napoca cu scorul general de 3-1, pentru ca în finală să învingă BC CSU Sibiu cu 3-1.

Jucătorii și staff-ul au celebrat triumful alături de suporterii prezenți în Arena Antonio Alexe. Apoi petrecerea s-a mutat în Piața Unirii, acolo unde orădenii s-au putut bucura alături de proprii favoriți de un nou trofeu, al 3-lea în ultimele patru ediții de campionat disputate. Adică o confirmare a vremurilor de senzație parcurse de baschetul orădean.

Componența lotului de jucători:

Fundași – Giordan Watson, Kris Richard, Tudor Fometescu, Muhamed Pasalic, Marc Carter, Pavle Reljic
Extreme – Bobe Nicolescu, Sean Barnette, Edward Petrescu, Darius Meluț
Pivoți – Arturas Valeika, Dragan Zekovic, Nikola Markovic, Bogdan Țîbîrnă, Mihai Gavrilă, Laci Lazar

Pe parcursul sezonului au mai evoluat Sean Denison, Uros Lucic, Vaidas Kariniauskas și Marcus Ginyard.

Staff-ul tehnic:

Antrenor principal – Cristian Achim
Antrenor asistent – Milan Mitrovic
Preparator fizic – Marius Marinău
Antrenori colaboratori – Zoran Vranes, Radovan Markovic

Staff-ul medical:

Medic – Alin Iova
Kinetoterapeut – Cristian Dan