Victorie de prestigiu pentru baschetul orădean

Seara de miercuri (02.11.2022) va intra direct în cartea de istorie a echipei de baschet CSM CSU Oradea. Roș-albaștrii au repurtat cea de-a 3-a victorie consecutivă în FIBA Europe Cup, având acum un bilanț general pozitive din punct de vedere al raportului victorii-înfrângeri în istoria de opt participări în această întrecere.

Oradea a depășit, pe o revenire de la -15 puncte, pe Cholet Basket, reprezentanta vicecampioanei olimpice și europene în exercițiu în baschet. Franța dă peste 40 jucători în NBA și Euroligă, fiind un furnizor uriaș de talent pentru cel mai înalt nivel în sportul de sală cu cei mai mulți practicanți la nivel profesionist de pe întreaga planetă.

CSM-ul a obținut o victorie cu scorul de 77-69, astfel încât s-a consemnat o răsturnare de situație de 23 puncte între cel mai mare deficit consemnat de Oradea în acest meci și rezultatul final. Însă dincolo de matematica simplă, partida de la Oradea Arena a fost caracterizată de un nivel de angajament total din partea sportivilor roș-albaștri.

Chiar și atunci când mingea intra parcă doar în coșul echipei gazdă, publicul venit în număr mare la sală a înțeles efortul, determinarea și combativitatea fiecărui jucător. Era parcă o chestiune de timp până când roadele efortului urmau să se vadă. Și ele s-au văzut, repriza a 2-a fiind dominată în manieră autoritară de formația gazdă.

A fost unul dintre meciurile în care indiferent care ar fi fost rezultatul final echipa a merita toate ovațiile și aprecierile. Probabil că nu le merită la toate meciurile, însă pentru felul în care au luptat pentru CSM și pentru Oradea în acest meci, toate aprecierile sunt pe deplin întemeiate.

Este un rezultat de mare prestigiu pentru echipa de baschet a Clubului Sportiv Municipal Oradea, dar și pentru întreaga mișcare sportivă din oraș. Este un succes la care foarte mulți dintre orădeni au visat în trecut, iar acum a devenit o realitate. Cholet Basket are în componență jucători ce au evoluat în Euroligă, dar și un fost vicecampion NCAA. Un alt aspect important este legat de bugetul formației franceze. Cholet are unul de aproape șase milioane euro în sezonul 2022/23. Este unul dintre cele mai mari bugete pe care CSM Oradea le-a întâlnit vreodată în competiție oficială.

Dincolo de bani, mândria de a obține o primă victorie în fața unei echipe din Hexagon este imposibil de cuantificat. Vorbim despre una dintre cele mai profesionalizate țări în sportul de performanță, Franța find prezentă în finalele olimpice de la Tokyo nu doar la baschet, dar și la handbal respectiv volei. La care se adaugă sistemul de formare al sportivilor, ce fără îndoială ajută pe termen lung la gestionarea bugetului echipelor profesioniste.

Victoria cu Cholet se înscrie în categoria succeselor repurtate în fața campioanei Israelului (Maccabi Rishon LeZion) în 2016, respectiv a dublei victorii în fața lui Avtodor Saratov, a lui Una Hotels Reggio Emilia sau Parma Perm, reprezentante ale unor campionate/ligi redutabile.