Victorie în Belgia și calificare în TOP 16 din FIBA Europe Cup – ediția 2022/23

CSM CSU Oradea a obținut calificarea în TOP 16 din FIBA Europe Cup pentru a 4-a oară consecutiv. Roș-albaștrii au învins pe terenul lui Kangoeroes Mechelen, scor 86-72, în ultima etapă din sezonul regulat al ediției 2022/23.

Jocul a demarat cu Neal, Richard, Holt, Nicolescu și Ogden. Belgienii au fost imspirați la început, fiind prezenți la recuperare ofensivă și inspirați la modul general în atac. Ei s-au desprins la 13-7 în minutul 5 al întâlnirii, dar CSM CSU Oradea a reacționat imediat. Intrarea lui Nikola Markovic s-a dovedit a fi inspirată. Roș-albaștrii au terminat prima secvență cu un parțial de 14-4 ce i-a adus în avantaj. La capătul secvenței inaugurale scorul era de 21-17.

Sfertul al 2-lea a fost controlat în întregime de elevii lui Cristian Achim. CSM-ul a avut precizie în execuții, încheind repriza cu cifre remarcabile. Mark Ogden a făcut de toate în ambele faze ale jocului, iar Bobe Nicolescu a oferit o armă în plus. Revenirea pe teren după aproape o lună pentru Donatas Tarolis a fost de marca utilitate. Acesta a înscris șase puncte in doar patru minute de joc, CSM CSU Oradea reușind să se desprindă la peste zece puncte. La jumătatea partidei scorul era de 46-33.

Sfertul al 3-lea a demarat excelent pentru roș-albaștri. Aceștia au continuat să găsească soluții în ofensivă și s-a desprins la peste 20 puncte diferență. CSM-ul a avut un nivel de intensitate foarte bun și o dispoziție de joc pe măsură, profitând în același timp de seara mai puțin inspirată la finalizare a echipei din Mechelen. La intrarea în sfertul decisiv scorul era de 72-51.

Secvența decisivă nu a adus schimbarea. Oradea a dispus de un avantaj consistent. Chiar dacă nu a mai avut o prestație ofensivă la fel de bună precum în primele 30 minute de joc, trupa de pe Crișul Repede s-a menținut în control și a repurtat un succes convingător. Spre finalul jocului antrenorul Achim a retras jucătorii cel mai uzați de-a lungul acestei campanii. De asemenea a intrat Luca Năstruț.

Erick Neal a totalizat 15 puncte, 4 pase decisive, Nikola Markovic a adăugat 13 puncte, Donatas Tarolis a bifat 11 puncte în 12 minute de joc, iar Kris Richard a terminat cu 10 puncte, 5 intercepții pentru învingători. De cealaltă paerte, Brian Fobbs a reușit 22 puncte, 5 recuperări, iar Richmond Airiguzoh a terminat cu 20 puncte, 8 recuperări pentru Kangoeroes.

La meci au asistat și câțiva spectatori români. Între aceștia s-au numărat orădeni, oameni stabiliți în Belgia, dar și o familie de iubitori ai baschetului din Cluj-Napoca.

Aceasta a fost cea de-a 5-a victorie consecutivă pentru formația orădean în FIBA Europe Cup și a 9-a în toate competițiile. Astfel, Oradea s-a clasat pe primul loc în Grupa E și se califică pentru a 4-a oară în succesiune între cele mai bune 16 echipe ale competiției.