Victorie în Finlanda pentru CSM CSU Oradea

CSM CSU Oradea a obținut prima victorie internațională în sezonul competițional 2023/24. Roș-albaștrii au triumfat pe terenul echipei Kataja Basket în cadrul etapei a 2-a din Grupa J în FIBA Europe Cup. Rezultatul final a fost de 87-73.

Partida a început cu Neal, Richard, Pearson, Tarolis și Freeman. CSM-ul a dominat copios lupta la recuperare (15-3 după primul sfert), dar nu a găsit soluții împotriva jocului ritmat, fără om mare al finlandezilor. Donatas Tarolis s-a remarcat în atacul orădean, dar defensiva a suferit în manieră nepermisă pentru o echipă cu pretenții precum cea orădeană. De cealaltă parte, cei de la Kataja au marcat cu precizie și regularitate de la distanță și au terminat primul act în avantaj, scor 23-21.

Sfertul al 2-lea a accentuat problemele defensive ale bihorenilor împotriva acestui stil de joc, iar Kataja a profitat pentru a se desprinde la opt puncte pe tabela de marcaj. Pasivitatea defensivă a CSM-ului împotriva sistemului folosit de echipa lui Petri Virtanen a pus în mare dificultate echipa roș-albastră. Repriza s-a încheiat cu o reacție, Erick Neal remarcându-se la creație, iar Lennard Freeman a continuat să domine spațiul de trei secunde în faza de atac. Nike Sibande a completat o primă repriză de senzație cu un coș de trei puncte pe sirenă pentru a duce scorul la 45-43 pentru CSM CSU Oradea.

Repriza secundă a început în forță pentru orădeni. Ei au oprit o serie lungă ca timp și număr de încercări imprecise de la semicerc, Nijal Pearson trimițând mingea în coș de la distanță. A urmat o triplă semnată Erick Neal, după care Lennard Freeman a mărit avantajul la 11 puncte, completând un serviciu venit de la Pearson. După un timp de odihnă, avantajul a urcat la 13 lungimi, însă același Nike Sibande a continuat să marcheze cu generozitate, având 30 puncte înscrise înaintea încheierii celui de-al 3-lea sfert. Toddrick Gotcher marcat un coș de trei puncte prin care a dus scorul la 70-61 după 30 minute de joc.

Sfertul decisiv a început cum s-a terminat precedentul, cu un nivel de intensitate defensivă remarcabil, mult schimbat în sens pozitiv spre deosebire de primele 15 minute ale partidei. Un parțial de 9-2 a mărit zestrea CSM-ului la 16 puncte cu șase minute înaine de final, momentu în care gazdele au solicitat un timeout.Kataja a revenit la nouă puncte cu trei minute rămase pe timpul de joc. A fost rândul lui Cristian Achim să ceară un timp de odihnă. Finalul jocului a fost controlat de orădeni.

Donatas Tarolis a bifat 18 puncte, 8 recuperări, Nijal Pearson a reușit 14 puncte, 7 recuperări, Lennard Freeman a încheiat cu 14 puncte, 10 recuperări, Erick Neal a terminat cu 13 puncte, 11 pase decisive, Kris Richard a încheiat jocul cu 11 puncte, 5 recuperări pentru CSM CSU Oradea. Nike Sibande a replicat cu 36 puncte, 5 recuperări pentru Kataja Basket.

În urma acestui rezultat, CSM CSU Oradea are 1-1 la general în Grupa J. Roș-albaștrii susțin următorul meci din FIBA Europe Cup tot în deplasare, pe terenul polonezilor de la Legia Varșovia.

Foto: Kataja Basket / FIBA.basketball