Andrei Topai a fost convocat la echipa națională U16 Masculin a României

Andrei Topai a fost convocat în lotul lărgit al echipei naționale U16 Masculin a României. Sportivul legitimat la CSM Oradea se va pregăti în această vară sub comanda lui Ionuț Ivan în încercarea de a obține unul din cele 12 locuri disponibile în reprezentativa tricoloră pentru Campionatul European U16 Masculin – Divizia B, eveniment programat a se desfășura între 6-17 August 2024 la Skopje (Macedonia de Nord).

Născut pe data de 17 Noiembrie 2008, Andrei a jucat pe parcursul sezonului competițional 2023/24 la propria categorie de vârstă, dar și în Liga 1 masculin – cel de-al 2-lea eșalon baschetbalistic al țării. El a fost un component de bază al echipei U16 cu care s-a calificat la turneul final și a obținut locul 7 în ierarhia finală. Topai a fost liderul echipei orădene la puncte și recuperări. În schimb, la Liga 1 a avut 16 apariții și o medie de peste 14 minute de joc pe partidă, experiența acumulată la acest nivel fiindu-i utilă în perspectiva viitorului.

Andrei Topai este antrenat în prezent de Melania Kokovay la propria categorie de vârstă, respectiv de Milutin Stanic și David Karsai la Liga 1.

Potrivit convocatorului, reunirea echipei naționale U16 masculin a României este programată pentru duminică (09.06) la București. Luni va avea loc vizita medicală, după care delegația României U16 Masculin se va pregăti în regim centralizat, în diferite stagii ce vor avea loc la Eforie, Ploiești, respectiv București.

România a fost repartizată în Grupa C la Campionatul European U16 Masculin Divizia B – ediția 2024 de la Skopje. Aici, tricolorii se vor duela cu Slovacia, Marea Britanie, Irlanda, Danemarca și Norvegia. Primele două clasate avansează în grupa valorică 1-8, locurile 3-4 în grupa valorică 9-16, iar locurile 5-6 vor juca în grupa valorică 17-22.

În prezent, Marian Schmidt și Denis Pătcaș se află în cantonamentul echipei naționale U20 Masculin a României. Aceasta se pregătește pentru participarea la Campionatul European U20 Divizia B din acest an.

În schimb, Viktor Balogh participă cu reprezentativa U14 Masculin a României la un nou eveniment Youth Development Fund, organizat sub egida FIBA. Acesta se desfășoară în aceste zile în Turcia.

Foto: Roby Boros