Retrospectiva sezonului 2013/14 (2) – Turul sezonului regulat și aventura europeană

Sezonul competițional 2013/14 s-a încheiat de curând pentru CSM Oradea. Echipa de baschet a disputat finala Ligii Naționale, la două luni distanță după ce a susținul ultimul act și în Cupa României. A fost o stagiune în cadrul căreia CSM-ul a făcut cunoștință cu arena internațională.

În prima parte a retrospectivei sezonului recent încheiat am vorbit despre perioada de pregătire a stagiunii, despre jocurile de verificare, precum și despre prima întâlnire a suporterilor cu echipa, consemnată într-un cadru elegant, festiv. De această dată ne vom aminti despre prima parte a sezonului competițional, adică turul fazei regulate, prima fază a cupei și participarea în cupele europene.

După disputarea unei serii de zece meciuri de pregătire, opt fiind câștigate, incluzând și două trofee cu statut amical, CSM Oradea a început seria jocurilor oficiale pe data de 21 septembrie 2013. Roș-albaștrii au primit vizita Concordiei Chiajna, în prima manșă a turului inaugural din Cupa României.

A fost primul meci oficial în sezonul 2013/14 pentru ambele protagoniste. Tensiunea a fost vizibilă și numărul destul de mare de inexactități s-a resimțit. Cu toate acestea CSM-ul a realizat un sfert al 3-lea încântător pe parcursul căruia s-a consemnat un parțial de 29-4. Oradea s-a impus cu scorul de 81-53, în pofida prestației dominante a lui Aleksandar Vuletic. Roș-albaștrii au disputat acest meci fără Zarko Comagic, accidentat din presezon.

Astfel, roș-albaștrii au obținut un avantaj de 28 puncte în perspectiva jocului retur. Acesta a avut loc șase zile mai târziu la Chiajna. CSM-ul a avut probleme în pregătirea partidei întrucât Concordia s-a desprățit de patru dintre jucătorii străini legitimați cu câteva săptămâni înainte. Bihorenii nu au avut o garanție asupra absenței respectivilor jucători, astfel încât au existat două planuri de joc. Partida a fost controlată de orădeni, care s-au impus cu scorul de 89-73, avansând în turul al doilea din cupă.

După calificarea în turul al 2-lea din Cupa României, formația pregătită de către Cristian Achim și-a îndreptat atenția spre debutul sezonului regulat. Conștient de faptul că îl așteaptă un nou început, cu multe necunoscute și aspecte rămase de pus la punct, tehnicianul CSM-ului a pregătit exemplar primele partide din sezonul regulat al Ligii Naționale. Oradea a învins Clujul cu scorul de 76-68, după care a avut o prestație entuziasmantă la Sibiu, de unde s-a întos cu o victorie categorică, scor 91-74. A urmat victoria cu Timba Timișoara, o echipă care se gândea să renunțe la jumătorii străini. Scorul final a fost de 92-63, acesta oferind un bilanț de 3-0 formației ardelene în debutul campionatului.

A urmat o deplasare extrem de dificilă. Practic cea mai lungă deplasare efectuată cu autocarul de roș-albaștri în acest sezon s-a făcut la Craiova, acolo unde CSM-ul juca în sala în care a pierdut locul 1 în sezonul regulat al precedentei ediții de campionat. Formația din localitate prezenta o structură extrem de solidă, meciul anunțându-se foarte dificil și prin faptul că sala din acest oraș este extrem de dificilă. CSM-ul părea să controleze jocul, conducând pe tabela de marcaj după o prestație solidă din punct de vedere defensiv. Finalul partidei a fost unul împiedicat pentru orădeni care au irosit mai multe șanse de a răpune adversarul. Craiova a reacționat și s-a impus cu scorul de 69-64.

După acest joc, ce a consemnat primul eșec stagional pentru CSM, a urmat confruntarea de pe teren propriu cu Gaz Metan Mediaș. Avea să fie ultima prezență la Arena Antonio Alexe înaintea debutului în cupele europene. A fos tun mexi excepțional, cu 18 schimbări la conducere și 14 situații de egalitate. Will Franklin a stabilit rezultatul final cu o aruncare în penultima secundă de joc. CSM Oradea a învins cu scorul de 77-76, aceasta fiind prima reușită decisivă a căpitanului de la CSM în stagiunea 2013/14.

A urmat o deplasare legată, cu două victorii, CSM-ul având serios de muncit pe terenul ambițioasei BCM U Pitești. Roș-albaștrii au recuperat un deficit major pentru un succes cu scorul de 80-65. O zi mai târziu Oradea a învins la București pe Farul Constanța, scor 95-53, în ultimul meci oficial disputat înaintea debutului absolut în EuroChallenge.

CSM Oradea s-a deplasat la Paks, acolo unde a întâlnit o echipă extrem de harnică și luptătoare în primul joc oficial pe plan internațional. Daniel Dillon a preferat o pătrundere în detrimentul unei aruncări de trei puncte la ultima acțiune a meciului, pe fondul căreia elevii lui Cristian Achim au fost nevoiți să se recunoască învinși, rezultat final: 77-78.

A 4-a deplasare înlănțuită a roș-albaștrilor s-a consemnat pe 9 noiembrie, la Timișoara. CSM-ul a prestat un baschet de înaltă calitate controlând cu autoritate jocul împotriva lui BC din localitate, echipă pe care nu o învinsese de mai mulți ani. Titus Nicoară a avut o prestație excelentă ce a condus CSM-ul spre victorie, scor 87-79.

Întoarcerea la Arena Antonio Alexe a rezervat două partide extrem de dificile. CSM Oradea a primiva vizita echipei Krasnye Krylia Samara, deținătoarea EuroChallenge, o echipă care la acea dată avea în componență patru jucători americani de calitate și doi autohtoni cu minute importante în echipa națională. Rușii s-au impus cu scorul de 89-74, la capătul unei prestații excepționale pentru Julian Wright, jucător cu niște calități fizice și atletice de-a dreptul impresionante. Câteva zile mai târziu, cu mai puțin de 48 ore înaintea unui meci pe care îl avea programat în Turcia, CSM Oradea a primit vizita lui CSU Asesoft Ploiești. A fost o confruntate de excepție, cu două ofensive extrem de potente, adjudecată în cele din urmă de Asesoft cu scorul de 99-91.

CSM-ul s-a deplasat în Asia, pentru confruntarea cu Royal Hali Gaziantep. La ora începerii partidei formația din Oradea pornea cu șansa a 2-a, fiind învinsă în primele două jocuri în vreme ce turcii au triumfat în două rânduri. Rezultatul a fost puțin scontat de toată lumea. Oradea s-a impus cu scorul de 74-69, la capătul unui meci în care Zarko Comagic a prestat exemplar în condițiile în care a trebuit să acopere absența lui Titus Nicoară, accidentat la deget în primele minute de joc. A fost un joc pe care CSM-ul l-a deschis extrem de bine și pe care l-a controlat în permanență, cu excepția câtorva minute din sfertul al 4-lea, ce au permis gazdelor să se apropie pe tabela de marcaj. Astfel, primul succes al CSM-ului în cupele europene s-a consemnat la câțiva kilometri depărtare de granița cu Siria.

Seara primului succes a fost umbrită de îmbolnăvirea antrenorului Cristian Achim și a majorității jucătorilor. Aceștia au necesitat spitalizare pentru hidratare și menținerea sub control medical a tuturor componenților echipei. Meciul cu BC Mureș a fost amânat, însă la revenirea pe parchet CSM-ul a afișat o poftă de joc ieșită din comun. Oradea s-a impus cu scorul de 83-62 în fața Stelei București, după care a surclasat pe Atomeromu Paks, scor 90-74.

După acest șir de victorii înlănțuite, CSM Oradea s-a deplasat în Rusia, unde a avut programat un joc decisiv pentru calificare în faza următoare din EuroChallenge. Krasnye Kryia Samara a deschis foarte bine partida și s-a desprins la 20 de puncte până la pauză. CSM-ul a replicat în partea a 2-a, dar nu a reușit mai mult decât să limiteze proporțiile eșecului. Rezultatul final a fost de 75-84, la capătul unei partide în care Oradea nu a cedat, dar a avut de înfruntat un adversar redutabil și prea bun în acea seară.

La întoarcerea din îndepărtata Samara, CSM-ul a primit vizita Concordiei Chiajna, în penultima etapă din sezonul regulat. Oradea a învins adversarul întâlnit și în prima fază a cupei. De această dată rezultatul final a fost de 103-69. În încheierea participării în cupele europene, formația roș-albastră a primit vizita echipei Royal Hali Gaziantep. Deși nu a prezentat miză, meciul a opus două echipe încăpățânate, dispuse la efort total pentru obținerea victoriei. CSM-ul s-a dovedit a fi echipa mai bună, rezultatul final al confruntării fiind de 73-71. Din păcate Sean Denison a suferit o accidentare, însă canadianul a optat să joace la următorul meci.

Ultima partidă din turul campionatului, respectiv ultimul joc din anul 2013, a consemnat o victorie superbă pentru CSM. Oradea a depășit pe Energia Rovinari cu scorul de 92-73, la capătul unui meci în care Oradea s-a ridicat deasupra adversarului la toate capitolele.

Astfel, prima jumătate a sezonului regulat din Liga Națională s-a încheiat pentru CSM Oradea cu un bilanț general de 10-2. Pe lângă acesta, ardelenii au avut două victorii din tot atâtea jocuri în cupă, respectiv 3-3 în EuroChallenge. De notat că în pofida ratării calificării în faza următoare a competiției, CSM Oradea a fost desemnată cea mai bună debutantă din EuroChallenge. Această onoare a fost completată de prestațiile încântătoare ale echipei consemnate pe parcursul lunii decembrie. CSM-ul avea toate motivele pentru optimism în perspectiva celei de-a doua părți a sezonului competițional.