Retrospectiva sezonului 2013/14 (1) – Presezonul

CSM Oradea a completat sezonul competițional 2013/14 cu două finale disputate, după ce a făcut cunoștință cu arena internațională. Clubul roș-albastru a avut un parcurs solid în pofida faptului că a demarat un nou ciclu la startul acestei stagiuni.

Clasată pe locul al 3-lea la încheierea sezonului 2012/13, unul ce a adus la apogeu o structură construită preț de mai mulți ani, CSM Oradea a operat în primul rând o modificare de abordare. Aceasta a implicat schimbarea stiului de joc și totodată recrutarea unui număr semnificativ de jucători care să corespundă noii folosofii de joc.

Cristian Achim i-a ochit pe Titus Nicoară, Vujadin Subotic, Radovan Markovic, Sean Denison respectiv pe Daniel Tudosă pentru a-și completa echipa în jurul lui Daniel Dillon, William Franklin, Zarko Comagic, Bogdan Țibîrnă și ceilalți baschetbaliști autohtoni rămași din sezonul anterior. O modificare a intervenit cu câteva zile înaintea reunirii echipei, Daniel Tudosă (plecat în SUA) fiind înlocuit cu Dani Popescu.

Reunirea a avut loc la începutul lunii august. Mulți oameni s-au interesat de noile achiziții, printre ei numărându-se atât sponsorii echipei cât și suporterii acesteia. Desigur managementul și staff-ul tehnic a avut la rândul său motive de nerăbdare înaintea primei întâlniri cu noua echipă. La câteva zile după reunire, în absența jucătorilor convocați la echipa națională – Popescu, Nicoară, Țibîrnă – CSM-ul a plecat în cantonament. Amplasat la doar 60 kilometri de Oradea, locul de cantonament ales a fost Debrecen. Aici roș-albaștrii au avut parte de o oază de liniște, baza sportivă – dotată cu tot ceea ce a fost necesar echipei pentru o încărcare fizică completă – amplasată în vecinătatea unei păduri, fiind locul ideal pentru începerea cu dreptul: un ciclu complet de încărcare de natură fizică.

CSM Oradea a stat în cantonament zece zile, după care s-a întors acasă. Primele antrenamente efectuate pe plan local au îmbinat continuarea muncii fizice cu primele exerciții specifice baschetului. Între timp sub comanda lui Cristian Achim au venit cei trei jucători întorși de la echipa națională, aceștia asistând la primele câteva ședințe de antrenament chiar înaintea disputării primului joc de verificare.

La finele primei săptămâni de pregătire pe plan local, CSM-ul s-a deplasat la Jaszbereny, acolo unde a disputat primul joc de verificare. La meci au asistat câțiva suporteri ai CSM-ului, alături de conducerea clubului, dar și de Ivan Stefanovic, fostul jucător al CSM-ului fiind curios de noua alcătuire a echipei. Bihorenii au învins la limită echipa la care tocmai se transferase Laci Lazar și la care evolua de mai mult timp un alt jucător al formației bihorene, Milos Markovic. CSM-ul a jucat fără Zarko Comagic, jucător care a suferit o entorsă. Sârbul a absentat și la următoarele ședințe de pregătire, respectiv la partidele amicale ce au urmat acesteia.

Programul de pregătire a continuat, CSM Oradea continuând să pună accent pe aspectul fizic. Astfel, detalii cu privire la stilul de joc, respectiv la abordarea de natură tactică în ambele faze ale jocului au fost lucrate la un nivel minim. Antrenorul Cristian Achim s-a concentrat asupra cunoașterii personale a jucătorilor, a caracterului noilor achiziții precum și a calităților pur baschetbalistice.

Drept urmare participarea la turneul memorial Elemer Tordai de la Sibiu nu avea cum să aducă cele mai bune prestații pentru echipa ardeleană. În cadrul acestui eveniment Oradea a dat piept cu trei rivale din primul eșalon baschetbalistic al țării. Acestea au fost U Cluj, CSU Sibiu și BCM U Pitești. Bihorenii au pierdut primele două partide, dar s-au impus în cel de-al 3-lea. Chiar dacă rezultatele nu au fost cele mai bune, oricum nu au avut vreo importanță, turneul de pe Cibin s-a dovedit a fi un test extrem de util în prima parte a pregătirii. Desigur cei care au văzut meciurile și-au pus multe semne de întrebare cu privire la anumite execuții ale noilor achiziții, respectiv asupra interesului scăzut al echipei pe faza de apărare. Nu s-au ridicat semne de întrebare cu privire la potențialul ofensiv al echipei întrucât aceasta se afla în plin proces de încărcare fizică, motiv pentru care imprecizia în explimare pe finalizare a avut acoperire.

O săptămână mai târziu a venit momentul primei întâlniri cu publicul orădean. Înaintea prezentării pe parchet, CSM-ul și-a făcut intrarea în oraș cu o prezentare de gală, organizată la Teatrul Regina Maria. A fost un moment la care a participat atât publicul larg cât și o parte a finanțatorilor echipei. La întâlnire au luat parte jucătorii, aceștia făcându-și intrarea într-un cadru elegant. Avea să fie prima întâlnire oficială între echipă și suporterii săi.

CSM-ul a găzduit, așa cum și-a obișnuit deja suporterii, turneul memorial Antonio Alexe. Desfășurat la începutul lunii septembrie, acest eveniment a reprezentat o primă provocare importantă în presezon. Roș-albaștrii au întâlnit și învins pe Alba Fehervar (la acea oră campioana Ungariei), BC Mureș (vicecampioana României) respectiv Marso Nyiregyhaza (prima ligă a Ungariei). A fost un turneu adjudecat de orădeni, care s-au întrebuințat mai serios în fața propriilor susținători decât au făcut-o în precedentele jocuri de verificare. Acest lucru se putea explica și prin faptul că roș-albaștrii se aflau într-o fază mai avansată a pregătirii.

În fine, între penultima și ultima săptămână din presezon, CSM Oradea s-a deplasat în Ungaria, pentru a disputa un al 3-lea turneu de pregătire. Roș-albaștrii au întors vizita echipei din Nyiregyhaza, învingând aici formația gazdă, pe Kecskemet (noua echipă a lui Ivan Stefanovic, jucător care nu a evoluat la acest turneu după ce și-a rupt mâna), respectiv o echipă din Slovacia.

Astfel, CSM Oradea a terminat presezonul cu opt victorii și două înfrângeri, respectiv cu o serie de șapte succese consecutive. Două dintre cele trei turnee la care a participat au fost adjudecate de trupa roș-albastră. Formația pregtită de către Cristian Achim nu reușise să pună la punct toate detaliile pentru startul oficial al sezonului competițional. Totuși, așa cum însuși antrenorul a admis, o parte a detaliilor jocului unei echipe se pun la punct în timpul meciurilor, iar atunci când acestea au o miză jocul unei echipe se poate schimba și ajusta corespunzător.

Prin urmare CSM Oradea se prezenta la startul primului sezon ce implica participare în cupele europene la capătul a aproximativ șapte săptămâni de pregătire intensă, ce a cuprins un cantonament și zece meciuri amicale, multe ședințe de antrenament, dar și o entorsă (Comagic), respectiv o absență semnificativă în programul de încărcare fizică pentru cei trei jucători români aflați la lotul național.

Puteți citi continuarea retrospectivei sezonului 2013/14 făcând click pe următoarele link-uri:

Partea 2 – Partea 3 – Partea 4