Declarații Șerban Sere despre echipa de baschet între sezoanele 2023/24 și 2024/25

Miercuri (12.06), la Oradea Arena, s-a desfășurat o conferință de presă în cadrul căreia s-a discutat despre activitatea CSM Oradea. În cadrul unei intervenții legate de secția de baschet, directorul Șerban Sere a oferit câteva informații.

Referitor la sezonul 2023/24 și cu privire la următorul sezon, conducătorul clubului roș-albastru a opinat:

„Am avut parte de un sezon bun, în care am încheiat conform așteptărilor. Că ne place sau nu, trebuie să recunoaștem superioritatea Clujului, care a pierdut un singur meci pe plan intern pe tot parcursul sezonului. Pe care l-au pierdut cu noi, în timpul finalei de Liga Națională.

Desigur, nu ascundem faptul că pe viitor ne dorim să fim un adversar și mai bun pentru ei. Și, de ce nu, să încercăm să ne luptăm pentru trofee. În acest moment aceasta este dorința noastră. Vrem să construim un lot superior valoric.

Mulțumesc sponsorilor care au fost alături de noi până acum și vor continua să ne sprijine. Aceștia au acoperit în cea mai mare parte fondul de salarii al jucătorilor, undeva în proporție de 90%. Ceea ce este un lucru extrem de important.

Cu siguranță preocuparea mea este să atrag mai mulți sponsori, a căror contribuție să fie și mai mare. Acest lucru se desfășoară chiar în această perioadă. Vom încerca să asigurăm un buget cu 10-15% mai mare în sezonul următor. Avem aproape 30 de parteneri care contribuie la susținerea financiară a echipei de baschet.

Le mulțumesc încă o dată sponsorilor, dar și suporterilor pentru că au fost alături de noi necondiționat. Aportul lor nu poate fi cuantificat așa cum trebuie. Mulțumesc și reprezentanților presei pentru modul în care au acoperit activitatea echipei noastre.”

În ceea ce privește lotul de jucători, Șerban Sere a oferit mai multe detalii:

„Tocmai am anunțat despărțirea de Cătălin Baciu. El a ales un alt drum, să-și continue cariera la Constanța. A fost decizia lui, comunicată nouă de către agent. Înțeleg că i s-a făcut o ofertă de nerefuzat, iar diferența între ceea ce i-am oferit noi și ce a primit la Constanța este foarte mare. Îi mulțumesc pentru colaborare și îi urez mult succes în continuare.

Vor urma și alte plecări, pe care le veți afla azi (n.r. marți, 12.06.2024 – s-a anunțat despărțirea de Tudor Gheorghe ulterior conferinței de presă). Preocuparea noastră în această privință este să completăm lotul de jucători și să construim o echipă competitivă, așa cum ne străduim în fiecare an să facem.

În prezent, sub contract cu CSM Oradea dintre jucătorii străini este Donatas Tarolis. Între jucătorii autohtoni îi avem sub contract pe Kris Richard, Bobe Nicolescu, Luca Năstruț și Marian Schmidt. Dacă ne dorim să fim competitivi în Europa și pe plan intern avem nevoie de o echipă mai atletică, cu jucători tineri, care să aibă un CV impresionant. Desigur, nu poți să aduci jucători mai buni pe bani mai puțini. Suntem conștienți de acest lucru.

Pe de altă parte, s-a schimbat regulamentul în Liga Națională, având acum obligativitatea de a folosi un singur autohton în permanență, față de doi astfel de jucători cum s-a întâmplat în sezonul trecut. Asta sigur va schimba datele problemei, în sensul că se vor mai elibera posturi la jucători români. În aceste condiții pe gândim să legitimăm 3-4 jucători străini de certă valoare.

Ne-am înscris în Basketball Champions League. Există o discuție dacă vom merge în tur preliminar sau în direct în grupe. Așteptăm informații oficiale pe parcursul următoarelor zile. Există o concurență foarte mare în această competiție. Este foarte complicat să treci de turul de calificare. Dacă nu vom accede în grupele Champions League ne vom alătura FIBA Europe Cup, scopul nostru fiind acela de a performa pe plan european. Este un lucru pe care ni-l dorim foarte tare.”

Referitor la staff-ul tehnic, directorul CSM Oradea a precizat:

„Banca tehnică va rămâne aceeași. Suntem foarte mulțumiți de munca depusă de aceștia. Ne gândim la oportunitatea de a mai aduce un antrenor sau nu. Știu că am afirmat acest lucru la finalul sezonului. În funcție de competiția europeană în care vom juca se va lua o decizie dacă aducem încă un antrenor sau nu. Un membru în plus în corpul de antrenori înseamnă un cost neprevăzut și trebuie să cântărim foarte bine această alegere. Echipa a călătorit foarte mult, au fost foarte multe meciuri, jucătorii tineri erau mai mult pe avioane în loc să se antreneze, iar munca unui antrenor secund este enormă. De la scouting la pregătire individuală, este aproape imposibil de făcut de un singur secund. Așadar, din experiența de până acum luăm în considerare aducerea unui nou antrenor.”

Cu privire la începerea activității pentru sezonul 2024/25, reprezentantul CSM Oradea a spus:

„Activitatea va începe undeva în perioada 1-5 August, indiferent dacă jucăm tur preliminar în cupele europene sau nu. Ni s-a comunicat că primul meci oficial în jurul datei de 15 Septembrie, fie în competiția internă, fie în cupele europene. Este necesară o perioadă de pregătire de cel puțin șase săptămâni premergător startului oficial al noului sezon. Din această cauză nu vom putea onora invitația la un turneu internațional, acesta urmând să se desfășoare tocmai la mijlocul lunii Septembrie. De altfel, ne lovim de această problemă în raport cu echipele din celelalte țări, pentru că acolo campionatele încep în Octombrie.”

Despre sistemul competițional din Liga Națională, Șerban Sere a precizat:

„Vor fi tot 18 echipe, la fel ca și în sezonul tocmai încheiat. Se pare că se vor alcătui două grupe de câte nouă echipe, astfel încât formatul ar urma să rămână același, cu două faze în sezonul regulat, după care va începe playoff-ul. Sunt echipe, din zona inferioară a clasamentului, care din motive de promovare a baschetului în propriile comunități doresc disputarea mai multor meciuri în campionat, acolo unde să întâlnească toate echipele puternice din LNBM, dar acest lucru mi se pare prea mult pentru echipele care joacă în cupele europene. Ar fi un sistem care ar dezavantaja total echipele care joacă la nivel internațional și ar crea un calendar dificil de suportat de aceste echipe.”

Conferința de presă de marți (12.06), cu participarea reprezentanților secțiilor sportive de la handbal, atletism, tenis și polo pe apă, cu intervenții referitor la activitatea secțiilor de judo și scrimă, poate fi urmărită integral în link-ul alăturat.

Ultimele noutăți despre CSM Oradea

Alex George Creț a obținut în mod oficial calificarea pentru Jocurile Olimpice de la Paris

Robert Olah, antrenorul lui Mihai Sorin Dringo, a vorbit despre situația actuală a atletului de la CSM Oradea

Declarații Ionuț Hodișan despre activitatea secției de tenis

Secția de handbal la final de sezon 2023/24 – Declarații Șerban Sere, Cosmin Liberț și Dan Pițigoi

Richard Orsos este noul jucător al echipei de polo pe apă CSM Oradea

Ivan Gusarov este noul jucător al echipei de polo pe apă CSM Oradea

Petar Kovacevic este noul antrenor al echipei de polo pe apă CSM Oradea

Giulia Popa a obținut primele puncte WTA (circuitul profesionist din tenisul feminin) la doar 14 ani

Foto: Roby Boros