CSM CSU Oradea va depăși borna 100 la numărul de meciuri jucate în cupele europene. Echipa de baschet a Municipiului Oradea va disputa alte șase partide în faza a 2-a din FIBA Europe Cup – ediția 2023/24.
Roș-albaștrii au avansat în TOP 16 ca urmare a celor patru victorii repurtate în sezonul regulat, respectiv a clasării pe unul dintre cele mai bune șase locuri 2. Formația antrenată de Cristian Achim va întâlni echipe redutabile în continuarea parcursului european. Reprezentante ale Olandei, Germaniei și Italiei au ieșit în calea grupării de pe Crișul Repede.
Vom face o prezentare succintă a oponenților din TOP 16, urmând ca înaintea fiecărei confruntări să revenim cu o prezentare detaliată a partenerilor de întrecere.
ZZ Leiden
Este echipa care a câștigat primele două ediții ale BNXT League – campionatul unificat al Olandei și Belgiei. Este deținătoarea acestui trofeu. Are în palmares 5 titluri de campioană, 4 cupe și 4 supercupe naționale ale Olandei.
Această grupare a disputat peste 110 meciuri internaționale în competiții precum Euroliga, EuroCup, Cupa Saporta, Basketball Champions League, Cupa Korac, EuroChallenge și FIBA Europe Cup. A debutat la nivel internațional în anul 1978, iar în ultimul deceniu a înregistrat opt apariții în cupele europene.
În prima fază din FIBA Europe Cup – ediția 2023/24, Leiden a obținut trei victorii și a suferit o înfrângere, calificându-se din postură de câștigătoare a unei grupe din care au mai făcut parte BCM Gravelines Dunkerque (FRA) și Trepca (KOS).
Pe plan intern, ZZ Leiden are 7-1 la general și se situează pe primul loc al BNXT League pe partea olandeză.
Remarcabil este faptul că ZZ Leiden are în componență doar doi jucători străini. Ambii sunt americani.
Niners Chemnitz
Parcurge al 4-lea sezon consecutiv în primul eșalon al Germaniei. Clubul a fost înființat în anul 1999, a promovat în cel de-al 2-lea eșalon în 2009, acolo unde a petrecut mai bine de un deceniu. Promovarea în Bundesliga s-a consemnat în 2020. Cel mai bun rezultat pe plan intern s-a consemnat în 2022.
Se află la cel de-al 2-lea sezon consecutiv în cupele europene. În stagiunea 2022/23 a evoluat în preliminariile Basketball Champions League și a continuat în FIBA Europe Cup, acolo unde a avansat până în TOP 16. În actualul sezon competițional a fost neînvinsă în prima fază a grupelor, trecând de Stargard (POL), Peja (KOS) și Den Bosch (NED). A câștigat toate meciurile la diferențe de peste zece puncte.
Cel mai bun rezultat pe plan intern al lui Chemnitz este o semifinală de Cupa Germaniei, obținut în 2022. În campionat a obținut locul 6 în același an. În actuala ediție de campionat, Niners au 7-1 la general, fiind la egalitate cu Ulm pe prima poziție a clasamentului.
Lotul de jucători ai echipei germane cuprinde cinci americani, doi canadieni și un kenian. Antrenor este Rodrigo Pastore.
Itelyum Varese
Club cunoscut pasionaților de baschet sub denumirea de Pallacanestro Varese, provenit din Lombardia, acesta este primul club italian care a dominat jocul de baschet pe plan european. Cu Dino Meneghin în componență, a disputat zece finale consecutive de Cupa Campionilor Europeni, câștigând trofeul de cinci ori. Palmaresul cuprinde 10 titluri naționale, 4 cupe și 1 supercupă. Mai are 3 Cupe Intercontinentale și 2 Cupe Saporta.
Revine în cupele europene după o absență de șase ani. Ultima dată a activat în Basketball Champions League, în sezonul 2016/17. Ultimul trofeu câștigat datează din 1999, când a cucerit atât titlul național, cât și supercupa. Este probabil cel mai mare nume din baschet pe care CSM Oradea va avea oportunitatea să-l întâlnească.
A început aventura europeană actuală la Antalya, alături de CSM CSU Oradea, în calificările Basketball Champions League. Nu s-a calificat în grupele acestei competiții, optând pentru participarea în FIBA Europe Cup. A avut 5-1 la general după ce a împărțit victoriile cu Gottingen (GER), bifând câte două victorii cu Keravnos (CYP) și TSU Tbilisi (GEO). Pe plan intern are 3-5 la general și ocupă locul 11 din totalul de 16 poziții.
Lotul de jucător al echipei din Varese cuprinde șase străini, patru americani, un chinez și un canadian. Între aceștia se evidențiază în mot deosebit Willie Cauley Stein, fost jucător în NBA, înalt de 2.13 metri. Un alt nume important este Olivier Hanlan, fost jucător în Euroligă și fost adversar al CSM CSU Oradea în Basketball Champions League, pe vremea când juca pentru Le Mans.
Foto: FIBA.basketball