Tech Stack Apps - CSM Oradea official tech partner

Prezentare adversar: Legia Varșovia

CSM CSU Oradea se duelează cu Legia Varșovia pentru a 3-a oară în istorie. Similar precedentelor două întâlniri, aceste echipe se vor confrunta în sezonul regulat al FIBA Europe Cup.

Miercuri (01.11), ora 20:00, în capitala Poloniei. Jocul face parte din programul etapei a 3-a în Grupa J și opune ocupantele locurilor 1 (Legia, 2-0 la general) și 3 (CSM, 1-1). Jocul va fi transmis în direct pe canalul YouTube – FIBA The Basketball Channel.

În cele ce urmează vă invităm să faceți cunoștință cu următorul adversar al CSM CSU Oradea.

Prezentare Legia Varșovia

Clubul a luat ființă în anul calendaristic 1929. De-a lungul timpului a fost identificat drept clubul armatei poloneze. Secția de baschet este una din cele 31 deținute de acest club. De altfel, Legia este cel mai important club sportiv din Polonia.

Are în palmares șapte titluri de campioană națională a Poloniei și a disputat 12 finale de campionat. De asemenea, a cucerit două cupe naționale, iar în 2017 a triumfat în cel de-al 2-lea eșalon, revenind în elita baschetului din această țară.

Toate cele șapte titluri naționale au fost obținute în anii 50-60 (mai exact între 1956 și 1969), atunci când Legia a fost principala forță a baschetului în Polonia. În ultimii ani s-a clasat pe locurile 16, 8, 14, 4 (de două ori) și 2 în campionatul național din Polonia. A disputat finala ligii poloneze în 2022.

În sezonul 2022/23, Legia Kosz a înregistrat 25 victorii și 14 înfrângeri în campionatul polonez. A încheiat competiția pe locul al 4-lea.

Pe plan continental, Legia a fost sfertfinalistă FIBA Europe Cup în sezonul competițional 2021/22, atunci când s-a duelat în faza grupelor cu CSM CSU Oradea. Polonezii au învins atunci de două ori gruparea antrenată de Cristian Achim. La Arena Antonio Alexe s-a consemnat scorul de 76-66, iar în capitala Poloniei s-a terminat cu scorul de 75-68.

Jocurile de pe teren propriu le susține la Cos Torwar. Aceasta este o arenă cu capacitate de 4.824 locuri.

Antrenorul principal al echipei este Wojciech Kaminski (foto 4). Acesta se află la cel de-al 4-lea sezon consecutiv în funcție. În vârstă de 49 ani, el se află în cel de-al 22-lea sezon din cariera de antrenor. Ultimele sale angajamente ca antrenor al fost alături de Rosa Radom (2013/18) și Mitteldeutscher (2018/19, Germania). A fost desemnat antrenorul anului în Polonia în 2015, iar un an mai târziu a câștigat Cupa Poloniei. De asemenea, are două finale de campionat în Polonia (2016 și 2022) și încă o finală de cupă (2015). Kaminski a fost pentru o perioadă asistentul lui Mike Taylor la echipa națională a Poloniei.

Lotul de jucători al Legiei cuprinde patru americani și un croat. Ceilalți componenți ai echipei sunt polonezi. Între oponenții pe care CSM CSU Oradea i-a mai întâlnit se numără Raymond Cowels, întors la Legia – alături de care a jucat împotriva roș-albaștrilor în urmă cu două sezoane. Un alt jucător cunoscut este croatul Josip Sobin (foto 3), adversar al CSM-ului în semifinala FIBA Europe Cup din 2021, dar și în TOP 16 din sezonul precedent. De altfel, ex-iugoslavul, un pivot extrem de puternic și fin cunoscător al jocului în spațiul de trei secunde, a câștigat FIBA Europe Cup în 2023, după ce în 2021 a fost finalist. Principalele pericole pentru defensiva orădeană vin de de la fundașul Christian Vital (foto 2) și pivotul Aric Holman. Rotația cuprinde câțiva polonezi redutabili, principalele nume fiind Marcel Ponitka și Michal Kolenda.

În sezonul 2023/24, Legia a disputat deja zece meciuri, având șase victorii. Echipa din Varșovia s-a oprit în semifinalele turneului de calificare Basketball Champions League, acolo unde a învins întâi pe Fribourg Olympic (Elveția), după care a cedat cu Obradoiro Monbus (Spania). În Grupa J din FIBA Europe Cup are 2-0 la general după vitoriile cu Kataja, scor 85-62, respectiv Levice, scor 86-77. În campionatul Poloniei are un bilanț general de 3-3.

Pe scurt despre Varșovia

Este capitala Poloniei și cel mai mare oraș al țării. Are un număr de 1.86 milioane locuitori, iar zona metropolitană include peste trei milioane de oameni. Orașul a fost înființat în anul 1323.

Varșovia se întinde pe o suprafață de peste 500 km pătrați, fiind compus din 18 districte. Orașul este un centru semnificativ de cercetare și dezvoltare, externalizarea proceselor de afaceri și tehnologiei informației. Bursa de Valori din Varșovia este cea mai mare și cea mai importantă din Europa Centrală și de Est. Frontex, agenția Uniunii Europene pentru securitatea frontierelor externe și ODIHR, una dintre principalele instituții ale Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, au sediul la Varșovia.

Începând cu 2022, Varșovia deține una dintre cele mai mari clădiri tip zgârie-nori din Europa (foto 5), în timp ce Varso Place este cea mai înaltă clădire din Uniunea Europeană, având o înălțime de 310 metri, ce o plasează pe locul al 6-lea între cele mai înalte clădiri de pe întreg bătrânul continent.

Orașul Varșovia cuprinde universități renumite, cum ar fi Universitatea din Varșovia, Universitatea de Tehnologie din Varșovia, Școala de Economie SGH Varșovia, Universitatea de Muzică Chopin și Universitatea Kozminski. De asemenea, găzduiește Academia Poloneză de Științe, Orchestra Filarmonică Națională, Muzeul Național, Galeria de Artă Zachęta și Marele Teatru din Varșovia, cel mai mare de acest gen din lume.

Orașul vechi reconstruit, care reprezintă exemple ale aproape tuturor stilurilor arhitecturale europene, a fost inclus în Patrimoniul Mondial în 1980. Alte atracții arhitecturale includ Castelul Regal, Coloana lui Sigismund, Palatul Wilanow, Palatul de pe Isle, Arhicatedrala Sf. Ioan, Piața Principală, respectiv numeroase biserici și conace de-a lungul Drumului Regal.

Grădina Zoologică din Varșovia este printre cele mai mari și mai vizitate grădini zoologice din țară.

În plan sportiv cel mai cunoscut este clubul de fotbal Legia Varșovia. De asemenea, în capitala Poloniei se organizează cu regularitate maratonul atletic. Cea mai celebră arenă sportivă din Varșovia este Stadion Narodowy (foto 6), cu o capacitate de 58.580 locuri, fiind cel mai mare din Polonia.