Prezentare adversari: NINERS Chemnitz (Germania)

CSM CSU Oradea dispută cel de-al 2-lea meci în TOP 16 din FIBA Europe Cup – ediția 2023/24 în cursul serii de miercuri (13.12), ora 19:00, la Oradea Arena. Roș-albaștrii primesc vizita lui Niners Chemnitz, liderul la zi al Bundesligii germane.

Ambele formații au 1-0 la general în Grupa N din FIBA Europe Cup. CSM-ul are 5-2 în actuala campanie din această competiție, iar Niners sunt la 7-0, adică sunt neînvinși.

În cele ce urmează vă invităm să facem cunoștință cu următorul oponent al Leilor Roșii pe plan internațional.

NINERS Chemnitz

Este cel de-al 3-lea club din Germania pe care CSM CSU Oradea îl va întâlni în cupele europene. Primele două sunt s.Oliver Wurzburg și Brose Bamberg. Roș-albaștrii au pierdut confruntările cu Wurzburg, câștigându-le pe cele cu Bamberg. Așadar, bilanțul general al confruntărilor cu echipele germane este de 2-2.

Clubul a luat ființă în anul 1999. Denumirea inițială a echipei a fost Chemnitz 99. În vara anului 2017, numele de alint al echipei, Niners, a fost adoptat în mod oficial drept numele clubului, devenind Niners Chemnitz.

Culorile clubului german sunt portocaliu, roșu și alb.

Pe parcursul primilor 20 ani de existență, Chemnitz a jucat meciurile de pe teren propriu la Richars Hartmann Halle, o sală cu capacitate de 2.000 locuri. În cursul anului 2019, după completarea lucrărilor de construcție, echipa s-a mutat în noua sală a orașului, denumită Chemnitz Arena. Aceasta are o capacitate de 5.200 locuri, adesea fiind plină la meciurile celor de la Niners.

Scurt istoric

Pe parcursul primilor trei ani de existență, echipa din Chemnitz a jucat în liga de amatori. În anul 2002 a obținut promovarea în cel de-al 2-lea eșalon al Germaniei, moment în care a dobândit statut profesionist.

Niners au jucat 18 sezoane în cel de-al 2-lea eșalon al Germaniei, acolo unde au avut multiple clasări pe podium. În cele din urmă promovarea a fost obținută în vara anului 2020, adică în plină pandemie COVID-19. Chemnitz a câștigat cel de-al 2-lea eșalon din Germania, una dintre cele doar trei țări europene care au decis să termine în format scurtat sezonul competițional.

În primul sezon din Bundesliga, Niners Chemnitz s-au clasat pe locul al 14-lea. Următoarele două ediții de campionat s-au încheiat cu calificarea în playoff, echipa clasându-se pe locul 6 în 2022, respectiv pe 8 în 2023. De asemenea, Niners au fost semifinaliști în Cupa Germaniei – ediția 2022.

Debutul absolut al echipei pe plan internațional s-a consemnat în sezonul 2022/23, când a luat startul în calificările Basketball Champions League. Chemnitz nu a obținut calificarea în grupele acestei competiții, dar a continuat participarea europeană în FIBA Europe Cup. Aici s-a duelat, între altele, cu SCM U Craiova și s-a oprit în TOP 16. Adică a avut același rezultat final precum CSM CSU Oradea în sezonul anterior.

Echipa

Antrenor principal este argentinianul Rodrigo Pastore. Născut la Buenos Aires, acesta are 51 ani. El a fost jucător profesionist și a evoluat în țări precum Germania, Italia și Elveția.

Activitatea de antrenor a lui Pastore a demarat în anul 2006. El a preluat pe SAV Vacallo din Elveția. Aici a câștigat singurul titlu național din istoria clubului șia cucerit două cupe naționale în Țara Cantoanelor. A fost la cârma acestei echipe până în 2013. Doi ani mai târziu a devenit antrenor principal la Chemnitz, echipă alături de care a obținut promovarea în Bundesliga la finalul celui de-al 5-lea sezon la timonă. De altfel, toate performanțele obținute de Niners sunt legate de numele lui Pastore.

Lotul de jucători cuprinde 16 nume. Veteranul echipei este Jonas Richter (nr. 7), Jucător de pozițiile 4-5, acesta evoluează pentru Niners din 2014, când a făcut pasul spre seniorat, fiind localnic și produs al școlii de baschet din Chemnitz.

Kevin Yebo (nr. 53) este la cel de-al 2-lea sezon alături de Niners. El a venit în vara anului 2022 de la Bremenhaven.

Un alt jucător aflat la cel de-al 2-lea sezon este Dominic Lockhart (nr. 33). Acesta evoluează la poziția 2 și a venit la Chemnitz în vara anului 2022, de la Bamberg.

Toți ceilalți componenți ai echipei, 13 la număr, au fost legitimați fie în vara anului 2023, fie ulterior. Așadar, Chemnitz a demarat un nou proiect în această vară, acesta cuprinzând cinci jucători proveniți din propria academie de baschet.

Lotul cuprinde opt străini. Este vorba despre:

– Americanii – DeAndre Lansdowne (nr. 9, fundaș), Jeff Garrett (nr. 2, extremă), Wesley van Beck (nr. 5, shooter), Brendan Bailey (nr. 11, extremă) și Ousman Krubally (nr. 24, pivot)
– Canadienii – Aher Uguak (nr. 1, extremă) și Kaza Kajami-Keane (nr. 10, fundaș)
– Kenianul – Tylor Ongwae (nr. 17, extremă)

Rotația de bază cuprinde zece jucători. Caracteristica principală a echipei din Chemnitz este disponibilitatea la efort, agresivitatea și fizicalitatea, elemente întâlnite pe tot parcursul jocului.

Principalele arme ofensive sunt Van Beck, Yebo, Uguak și Landsdowne. Trebuie însă precizat că aceștia sunt și extrem de creativi, fiind prezenți în fiecare aspect la jocului. De altfel, majoritatea componenților rotației de bază sunt jucători capabili să impacteze jocul în ambele faze.

Iubitorii baschetului din Oradea își amintesc de pivotul Ousman Krubally. Acesta s-a confruntat cu CSM CSU Oradea în sezonul precedent, atunci când a evoluat la Keravnos, în Cipru. Victoriile au fost împărțite între cele două echipe, Krubally fiind unul dintre principall artizani ai victoriei ciprioților în confruntarea cu roș-albaștrii desfășurată la Nicosia. Krubally s-a alăturat lui Chemnitz după declanșarea războiului din Israel, acolo unde semnase cu o echipă din primul eșalon în vara anului curent.

Actualul sezon

Niners au 7-0 în FIBA Europe Cup, 9-1 în campionatul din Germania și 1-1 în cupa națională. Echipa din Chemnitz a început sezonul cu o înfrângere în primul joc oficial. Au urmat apoi 17 victorii consecutive în toate competițiile. Cel de-al 2-lea eșec s-a consemnat chiar sâmbătă (09.12), când Niners au pierdut pe teren propriu cu ratiopharm Ulm, campioana en-titre a Germaniei. Acest eșec s-a consemnat în sferturile de finală ale Cupei Germaniei. De altfel, Ulm este singura echipă care a învins pe Chemnitz în acest sezon și a reușit acest lucru de două ori.

Până la această oră, pe plan european, germanii au trecut de câte două ori de KB Peja (Kosovo), Sponja Stargard (Polonia) și Heroes Den Bosch (Olanda), respectiv o dată de Pallacanestro Varese (Italia). Pe plan intern cele mai importante victime au fost Hamburg (echipă angrenată în EuroCup) și Oldenburg (participantă în Basketball Champions League).

Chemnitz

Este unul dintre cele mai mari orașe din fosta Germanie de Est. Între 1953 și 1990 acest oraș a avut alt nume, Karl Marx – după celebrul activist comunist est-german. Orașul a revenit la numele inițial, Chemnitz, în urma unui referendum organizat după unificarea celor două Germanii, pe 1 Iunie 1990.

Localitatea, cunoscută în zilele noastre sub denumirea Chemnitz, este a 3-a ca număr de locuitori din landul Saxonia. Este depășită de Leipzig și Dresda, fiind al 5-lea din întreaga Germanie de Est, după Berlin și Halle. Orașul se întinde pe malurile râului Chemnitz. În anul 2025 va fi capitala cultural europeană.

Chemnitz are o populație de aproximativ 240.000 locuitori. Orașul a fost distrus în proporție de 40% în timpul celui de-al 2-lea Război Mondial, fiind supus unor bombardamente devastatoare în trei rânduri în perioada Februarie-Martie 1945. Orașul a fost ocupat de trupele sovietice la data de 8 Mai 1945.

În acest oraș s-a înființat Auto Union în anul 1932. Sediul acestei companii s-a mutat la Ingolstadt după bombardamentele din timpul celui de-al 2-lea Război Mondial. În zilele noastre, Auto Union este cunoscută sub denumirea de Audi, în prezent parte din grupul Volkswagen.

Chemnitz este singurul oraș important german a cărui zonă centrală a fost replanificată după 1990, similar reconstrucției altor câteva orașe germane în anii imediat postbelici. Planurile de recuperare a unui centru comprimat al orașului în jurul primăriei istorice în 1991 au condus la un concurs de proiectare urbană. Acest lucru a fost anunțat la nivel internațional de către oraș și realizat cu ajutorul orașului partener Düsseldorf. Proiectul discutat pe o zonă practic neutilizată a fostului oraș ar fi comparabil ca circumferință cu Potsdamer Platz din Berlin. Numeroși arhitecți celebri ai timpurilor au participat la modernizarea orașului. Până în 2007, adică în interval de 17 ani, nu mai puțin de 250 de clădiri au fost modelate de aceștia. Prin urmare există un număr impresionat de atracții arhitecturale și logistice.

Orașul cuprinde și un număr semnificativ de extremiști de dreapta, precum și neo-naziști. De-a lungul anilor s-au consemnat proteste violente în oraș, cel mai cunoscut fiind consemnat în vara anului 2018. Pe de altă parte numeroase minorități conviețuiesc în Chemnitz, oferind o imagine clară de oraș european. Refugiați din Ucraina, Siria și Afganistan au fost primiți în comunitate. Peste 1.200 de români locuiesc în Chemnitz, alături de comunități consistente de polonezi, maghiari, cehi, sârbi sau indieni. Datorită trecutului, aici există și o puternică comunitate de ruși.

De altfel, o parte importantă a polulației străine se datorează Universității Tehnologice din Chemnitz. Peste 10.000 de studenți învață în cadrul acestei instituții, un sfert dintre ei fiind străini.

În plan sportiv, echipa de baschet este cea mai performantă, cunoscută și sprijinită de comunitatea locală. Alte discipline sportive precum fotbal, înot, volei, handbal, gimnastică, sporturi pe gheață, rugby, fotbal american și cricket au cel puțin câte un club afiliat la federațiile sportive de specialitate.

Cei mai celebri sportivi născuți în Chemnitz sunt Michael Ballack și Frank Rost (fotbal), Helga Lindner (înot), Sylke Otto (sanie), respectiv Katarina Witt (patinaj artistic). Aceștia au obținut performanțe și distincții la cel mai înalt nivel în domeniile lor de activitate, incluzând medalii și titluri olimpice, mondiale sau europene.

Foto: FIBA.basketball