Sezonul competițional 2013/14 a luat sfârșit în urmă cu aproximativ o săptămână pentru echipa de baschet masculin a Clubului Sportiv Municipal Oradea. Aceasta a susținut finala Ligii Naționale și a Cupei României, la care se adaugă și debutul absolut în arena internațională pentru formația roș-albastră.
În prima parte a retrospectivei celui mai bun sezon din istoria baschetului orădean am discutat despre perioada de pregătire și jocuirle de verificare, respectiv întâlnirea suporterilor cu echipa la Teatrul Regina Maria. În cea de-a 2-a parte ne-am amintit despre parcursul din EuroChallenge, primul tur al cupei și turul sezonului regulat în campionat. În partea a 3-a s-a vorbit despre calificarea la turneul final de cupă și returul sezonului regulat.
Partea a 4-a și totodată ultima a retrospectivei sezonului 2013/14 se referă la participarea la turneul final de Cupa României, respectiv parcursul din playoff-ul Ligii Naționale de baschet masculin. Sau, altfel spus, ultimele două luni și jumătate ale stagiunii.
După încheierea sezonului regulat, echipa pregătită de către Cristian Achim, similar celorlalte trei cluburi aflate în aceeași situație, a avut la dispoziție mai puțin de o săptămână pentru a se pregăti pentru turneul final al Cupei României.
Evenimentul a avut loc la Sala Olimpia din Ploiești. CSM a reîntâlnit pe BCM U Pitești, o echipă pe care a învins-o de două ori în sezonul regulat al campionatului. În ambele cazuri roș-albaștrii au rămas mult în urmă pentru a reveni la final în drum spre victorii puțin probabile, dar extrem de intense din punct de vedere emoțional.
Chiar dacă de această dată nu a mai rămas în urmă, suspansul a fost la el acasă în confruntarea cu argeșenii din meciul de deschidere al Final Four-ului cupei. Cele două protagoniste nu au putut fi despărțite în timpul regulamentar, astfel încât după 40 minute de joc scorul a fost egal, 71-71. În prelungiri, Will Franklin a înscris cinci puncte pe final, iar Radovan Markovic a punctat de la linia de pedeapsă pentru a aduce CSM-ului victoria, nu înainte ca argeșenii să aibă o ultimă șansă de a trimite meciul în cea de-a 2-a repriză de prelungiri. Avea să fie prima calificare a echipei de baschet din Oradea într-o finală a unei competiții organizate sub egida FR Baschet.
În finală, roș-albaștrii au întâlnit Energia Rovinari. Gorjenii au izbutit o surpriză de proporții învingând pe CSU Asesoft, chiar la Ploiești. Prahovenii au avut 0/23 la aruncările din spatele semicercului în a doua semifinală a evenimentului.
Ultimul act propunea pe CSM Oradea drept favorită după ieșirea din competiție a Asesoftlui. Roș-albaștrii au confirmat acest statut, desprinzându-se la 20-4 în primele 12 minute de joc. Energia Rovinari nu a cedat și s-a apropiat la 27-20 până la pauză. În continuare formația din Târgu-Jiu a prestat mai bine, reușind să completeze revenirea și să treacă la conducere, scor 44-43, cu zece minute înainte de final. Oradea nu a renunțat la luptă, însă avea să fie o seară modestă pentru roș-albaștri pe faza ofensivă. Astfel, CSM a trebuit să se recunoască învinsă, scor 55-58, pierzând prima finală disputată în istoria de 11 ani a clubului.
Dezamăgirea ratării trofeului nu avea cum să fie mică, atât în sânul echipei (incluzând aici antrenori, jucători, management, conducere și sponsori), cât și în rândul suporterilor. Totuși, baschetbaliștii au fost nevoiți să dea uitării eșecul din finală întrucât playoff-ul urma să înceapă cât de curând.
Revenirea lui Igor Ranisavljev pentru un nou ciclu de încărcare fizică și folosirea înfrângerii drept sursă de motivare, au permis CSM-ului să se încarce atât mental, cât și fizic pentru playoff. Pauza oferită de sfânta Sărbătoare a Paștelui a permis roș-albaștrilor să pună la punct toate detaliile cu toate că existau foarte multe semne de întrebare cu privire la potențialul adversarului întâlnit în primul tur, SCM U Craiova. Oltenii au schimbat antrenorul numindu-l în funcție pe Marcel Țenter.
Acesta nu a reușit să aducă într-un timp atât de scurt schimbarea și nici ‘proverbialul’ șoc la echipă. CSM Oradea a tratat cu maxim de seriozitate seria cu formația din Craiova. Astfel, a învins în primele două meciuri disputate pe teren propriu, scor 96-58, respectiv 78-66. Deplasarea la Craiova părea să ofere mai mult timp adversarului de a se pune la punct, însă CSM Oradea a intrat excelent în meci și nu a lăsat adversarului nicio șansă de a reveni în joc. Cu publicul redus la tăcere, oltenii nu au reușit să răspundă, roș-albaștrii desprinzându-se pentru o victorie clară, scor 85-53. Astfel, formația lui Cristian Achim s-a impus cu scorul general de 3-0.
Victoria din primul tur al playoff-ului avea să îndeplinească obiectivul oficial impus la începutul sezonului. CSM Oradea a avut un parcurs solid în Europa, s-a calificat la turneul final de cupă și a avansat în semifinalele campionatului.
Cunoscut fiind faptul că CSM Oradea și-a propus de fiecare dată să câștige, indiferent cine este adversar, singurul semn de întrebare fiind dacă echipa chiar poate să câștige, Cristian Achim și elevii săi priveau cu încredere spre seria cu BC Mureș din semifinala campionatului.
Echipa orădeană a jucat în continuare încântător, având o serie de acțiuni de un grad ridicat de spectaculozitate și a imprimat un ritm de joc alert pe care adversarul nu a reușit să-l susțină și nici să-l combată. Astfel, CSM a învins pe teren propriu cu 80-74, respectiv 90-74, în cel de-al 2-lea joc revenind de la mai bine de zece puncte pe tabela de marcaj. În Meciul 1, CSM l-a pierdut pe Zarko Comagic, accidentat la cot, în vreme ce Mureș a jucat fără Goran Martinic în ambele jocuri. CSM-ul l-a înlocuit pe roșcovanul din Kraljevo cu Reinar Hallik, a cărui achiziție la jumătatea sezonului s-a dovedit a fi utilă din toate punctele de vedere, în vreme ce Mureșul a încercat să acopere absența lui Martinic cu fostul jucător al CSM-ului, Gedi Navickas.
Meciul 3, desfășurat la Târgu-Mureș, s-a desfășurat din multe puncte de vedere asemănător cu partida anterioară. Andrija Ciric, introdus pentru prima dată în această serie, a înscris de patru ori de la distanță în prima repriză, pentru ca în debutul celei de-a doua Mureșul să se afle pe punctul de a doborî formația lui Achim. Pressingul folosit pe tot terenul de orădeni și pregătirea fizică ireproșabilă dublată de constituția atletică a jucătorilor orădeni au dezlănțuit echipa roș-albastră invers proporțional cu nivelul de intensitate și rezistență fizică a Mureșului. Oradea a marcat aproae la fiecare acțiune pe parcursul ultimelor 15 minute de joc, iar partida s-a terminat cu o victorie entuziasmantă, scor 100-90, chiar în “Junglă”.
Astfel, CSM Oradea bifa al doilea 3-0 la general consecutiv și se califica în finaal Ligii Naționale de baschet masculin. Roș-albaștrii au avut de așteptat aproape o săptămână pentru stabilirea învingătoarei din cealaltă semifinală. Așa cum mulți scontau, CSM-ul urma să întâlnească pe CSU Asesoft Ploiești în ultimul act.
Finala, pe care bihorenii au avut posibilitatea să o pregătească aproximativ zece zile, a demarat entuziasmant pentru CSM: 105-93 într-un meci dominat copios de roș-albaștri chiar la Sala Olimpia. Asesoft a reacționat cu 95-76 pe teren propriu înainte de a muta seria la Oradea, la scorul general de 1-1.
Primele meciuri găzduite la Oradea dintr-o finală de campionat au adus la viață întregul oraș. În toate colțurile localității amplasate pe malurile Crișului Repede se discuta despre performanța echipei de baschet, respectiv despre șansa de a câștiga în premieră titlul național.
Meciul 3 a tăiat puțin din elanul orădenilor. CSU Asesoft a jucat mai bine și s-a impus cu scorul de 88-80 pentru a duce finala la scorul general de 2-1 în favoarea echipei din Ploiești. Bihorenii s-au văzut obligați să reacționeze, însă Meciul 4 a demarat tot în nota de dominare a prahovenilor. Aceștia s-au desprins la 14 lungimi undeva spre finalul sfertului al 2-lea. Împinși din spate de o sală impresionantă, CSM Oradea a reacționat și a realizat o repriză a 2-a excepțională pentru a oferi o victorie de senzație orădenilor la ultima apariție în Arena Antonio Alexe pe parcursul sezonului 2013/14. Rezultatul partidei a fost de 87-81, iar scorul la general a devenit 2-2.
Meciul decisiv, găzduit la Sala Olimpia din Ploiești, a rezervat cea mai echilibrată și spectaculoasă confruntare din finala actualei ediții de campionat. Cele două protagoniste și-au împărțit lovitură după lovitură precum doi pugiliști extrem de iscusiți în a găsi punctul nevralgic în sistemul defensiv. S-au consemnat 17 schimbări la conducere și 11 egalități pe tabela de marcaj înainte ca Asesoft să se desprindă decisiv în ultimul minut al unei finale pe care cel puțin orădenii nu o vor uita prea curând.
CSM Oradea a pierdut finala Ligii Naționale, scor general 2-3, însă a avut toate motivele să părăsească terenul cu capul ridicat. A fost un sezon pe cinste, încheiat cu o finală pe măsură.
Secția de baschet a organizat o întâlnire cu suporerii CSM-ului la mai puțind e 24 ore de la încheierea finalei. S-au împărțit autografe, s-au făcut fotografii și s-au schimbat păreri despre cum au văzut sezonul tocmai încheiat atât jucătorii din teren, cât și suporterii din tribune.
Echipa de baschet a municipiului Oradea a reușit o performanță nemaiîntâlnită în istoria sportului cu mingea la coș din țara noastră. Roș-albaștrii au pătruns în finala campionatului și a cupei, a prestat exemplar în cupele europene și a atras atenția locuitorilor unuia dintre cele mai frumoase orașe din România.